Directorul de afaceri publice si reglementare OMV Petrom, Razvan Niculescu, sustine ca "este gresit si suparator" sa se spuna ca Petrom a primit la privatizare redevente speciale, discutiile vizand doar perioada in care acestea sa nu creasca, iar Romania castiga din redevente mai mult decat Polonia, informeaza Mediafax.
"Redeventa este indicatorul relevant este pentru cat ia statul dintr-o resursa. Este suparator si gresit sa se spuna ca s-au dat redevente speciale pentru Petrom prin contractul de privatizare. Singurul lucru care s-a discutat a fost perioada in care prevederea sa fie mentinuta. Romania incaseaza din redevente mai mult ca Polonia. Devine suparator, evident ca trebuie sa fie o discutie, se intelege nevoia statului sa protejeze categoriile vulnerabile. Este o discutie la inceput, discutam acum cu parteneri externi interesati de acest subiect. Sa fim prudenti cu acest subiect", a afirmat Niculescu la conferinta Mediafax Talks about Energy.

El a afirmat ca nu a vazut o propunere de suprataxare a veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere si ca orice masura de natura fiscala nu ar trebui sa afecteze investitiile.

Printe masurile pregatite de Guvern pentru sectorul energetic se numara suprataxarea veniturilor exceptionale pe care companiile de petrol si gaze le vor obtine dupa ce vor fi eliminate tarifele reglementate, precum si elaborarea unui nou set de redevente pentru resursele naturale.

Fondurile pe care Guvernul estimeaza ca le va incasa din suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere ar urma sa fir utilizate pentru protejarea consumatorilor vulnerabili de impactul pe carte il va avea dereglementare pietei de energie si gaze.

Executivul a constituit o comisie interministeriala care trebuie sa elaboreze, dupa ce se va consulta cu companiile de petrol si gaze, un pachet de reglementari pentru aceasta industrie, masuri fiscale si prevederi privind redeventele.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, declara recent ca suprataxarea va fi aplicata din 2013.

De asemenea, Guvernul va elabora un nou regim de reglementare si impozitare a sectorului de petrol si gaze pentru perioada 2015-20124. Acest document urmeaza sa fie elaborat pana la sfarsitul acestui an.

In ultimii trei ani, statul a incasat redevente anuale de peste un miliard de lei pe an pentru toate tipurile de resurse exploatate pentru care se plateste aceasta taxa.

Redeventele de petrol si gaze, cuprinse intre 3,5% si 13% din productie, sunt fixate din 2004 pana in decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri