Guvernul vrea sa amane pana dupa alegerile parlamentare deciziile privind gazele de sist si proiectul Rosia Montana, a declarat premierul Victor Ponta intr-un interviu acordat Bloomberg.
"Vreau sa discut serios chestiunea anul viitor, tinand cont pe de o parte de protectia mediului si, pe de alta parte, de interesul Romaniei de a-si asigura resruse suplimentare de energie. Din pacate, interese legitime de mediu si de dezvoltare a afacerilor au fost absorbite in campania politica", a afirmat premierul, citat de Mediafax.

Romania incearca sa gaseasca noi surse de energie pentru a-si reduce dependenta de importurile de gaze naturale din Rusia si pentru a compensa declinul natural al productiei interne de hidrocarburi din surse traditionale. Pe langa resursele potentiale care ar putea fi exploatate in viitor de OMV Petrom si Exxon Mobil in Marea Neagra, Chevron a obtinut anul trecut licente de explorare a gazelor de sist.

Metoda de extractie prin fracturarea hidraulica a rocilor de sist este controversata si a provocat proteste si in Romania.

Dupa investire, guvernul Ponta a impus un moratoriu pe extractia de gaze de sist pana la finalizarea studiilor europene privind impactul fracturarii hidraulice asupra mediului. Franta si Bulgaria au interzis deja procedeul, din motive de mediu, iar metoda a fost suspendata in Marea Britanie si landul german Renania de Nord - Westphalia.

Totodata, una dintre principalele surse potentiale de crestere economica pe termen mediu este proiectul minier de la Rosia Montana, dezvoltat de un consortiu format din compania Gabriel Resources, inregistrata in Canada, cu 80% din actiuni, si Guvernul roman, care detine restul de 20% din compania de proiect.

Rosia Montana Gold Corporation mai are nevoie de avizul de mediu pentru a incepe lucrarile la amenajarea minei.

Ponta a declarast, pentru Bloomberg, ca pozitia guevrnului privind proiectul minier a ramas neschimbata. Compania trebuie sa respecte cele mai inalte standarde si garantii de mediu, sa ofere statului o participatie mai mare la proiect si sa renunte la activitati de lobby politic inainte de a putea contrinua dezvoltarea proiectului, a spus premierul.

"Atunci cand aceste conditii vor fi indeplinite, putem merge inainte fara nicio problema. Vreau investitii si locuri de munca in Romania, dar aceste conditii sunt obligatorii", a aratat el.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri