Nivelul contrabandei cu tigari a fost constant in acest an, insa sunt in continuare zone din Romania unde ponderea comertului ilicit este mult mai ridicat decat media si in crestere. Mai mult, in primele luni ale anului a crescut comertul cu tigari din Serbia.


Contrabanda cu tigarete se mentine relativ constanta in primele cinci luni ale anului. Astfel, potrivit ultimului studiu al Companiei Novel Research, in mai, comertul ilicit cu tigarete se situeaza la 13,3%, fata de 13,4%, in martie si 13%, in ianuarie.

Apar insa modificari semnificative in ceea ce priveste provenienta produselor de contrabanda (conform timbrului aplicat pe pachet) si structura pietei negre la nivel regional.

„Serbia este acum principala sursa pentru comertul ilicit cu tigarete, ajungand la o pondere de 29,1% din totalul produselor traficate ilegal, in crestere cu 8,3 pp comparativ cu luna martie. De mentionat ca, potrivit timbrului aplicat pe pachet, ponderea produselor provenite din Moldova este in continua scadere. Din punct de vedere regional, se inregistreaza cresteri semnificative in: Sud-Vest (6 pp pana la 14 %) si Nord-Est (6,1 pp pana la 28,3%). Nivelul cel mai ridicat al comertului ilicit ramane in Vest unde, in mai, se inregistreaza o crestere de 4,7 pp pana la 35,7%. In acelasi timp, notam scaderi demne de mentionat, fata de luna martie 2012, in: Bucuresti (-5,7 pp, pana la 8,1%), Nord Vest (-5,7 pp pana la 15,1%) si Sud Est (-6,5 pp, pana la 3,8%)”, a aratat Marian Marcu, directorul companiei Novel Research.

”Faptul ca nivelul contrabandei cu tigarete nu a crescut este pozitiv, mai ales daca tinem cont ca in aceasta perioada am asistat la caderea unui guvern si la schimbarea factorilor de decizie in majoritatea institutiilor statului. In plus, ne-am aflat in plina campanie electorala pentru alegerile locale, un alt element ce ar fi putut influenta prioritatile si concentrarea autoritatilor cu competente in domeniul combaterii comertului ilicit. Speram ca reducerea contrabandei cu tigarete sa ramana o prioritate, iar eforturile concertate ale autoritatilor sa continue, indiferent de schimbarile politice. Pentru ca o stire cu adevarat buna pentru toata lumea ar fi scaderea contrabandei si, implicit, cresterea veniturilor la buget”, a declarat Gilda Lazar, director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania si Moldova.

„Contrabanda a scazut in doi ani de la peste 36% la circa 13%, ceea ce este remarcabil. Cu toate acestea, trebuie precizat ca, in mai 2011, piata neagra se situa la 11,8%, iar in mai 2012, la 13,3%. Asa cum am mentionat in mai multe randuri, 13,3% inseamna pierderi la bugetul de stat din taxe neincasate de circa 400 milioane euro. In aceasta perioada de incertitudini in plan european si tinand cont ca ne aflam in recesiune, sumele recuperate din traficul ilegal cu tigarete reprezinta o sursa importanta pentru bugetul statului”, a precizat Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.

”Este nevoie de mentinerea stabilitatii legislative, predictibilitatii fiscale, alaturi de o politica coerenta in domeniu, pentru a mentine tendinta de reducere continua a comertului ilicit cu produse din tutun. Imbunatatirea cadrului legislativ si asigurarea resurselor necesare sustinerii si implementarii acestuia trebuie sa ramana o prioritate pentru autoritati. Consideram ca prin obiective clare, sustinute de planuri de actiune specifice si concrete autoritatile pot sa contribuie decisiv la eliminarea acestui fenomen si la cresterea veniturilor la bugetul de stat.” a declarat Sorana Mantho, director Corporate Affairs, Philip Morris Romania si Bulgaria.

In recenta intalnire cu noua conducere a Autoritatii Vamale, reprezentantii industriei au subliniat ca, in vederea reducerii comertului ilicit cu tigarete este nevoie in continuare de imbunatatirea cadrului legislativ unitar care sa reglementeze mai clar infractiunile de contrabanda si evaziunea fiscala. In acest sens, aplicarea criteriului cantitativ pentru calificarea infractiunii de evaziune fiscala/contrabanda, atat pe teritoriul vamal national, cat si in punctele de trecere a frontierei ar fi de natura sa simplifice procedurile.

Totodata, este nevoie de clarificarea situatiei si calificarea infractiunilor in punctele de trecere a frontierei cu Ungaria si Bulgaria, unde nu mai exista puncte de control vamal – precum si instituirea unor mecanisme clare de verificare.

Reprezentantii industriei au subliniat importanta atribuirii unor competente clare politiei locale si jandarmeriei, pentru sanctionarea vanzarii produselor de contrabanda in piete, targuri sau pe strada, precum si confiscarea mijlocului de transport folosit pentru activitati ilicite, si, de asemenea, reluarea scanarii tuturor mijloacelor de transport care tranziteaza puncte de trecere a frontierei.

De asemenea, reprezentantii industriei au recomandat ca sumele primite de statul roman ca urmare a acordurilor semnate de marii producatori de tutun cu Comisia Europeana sa fie alocate explicit pentru combaterea traficului ilicit, dotarea cu echipamente speciale, mentenanta echipamentelor existente, precum si instituirea unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite in domeniu.

Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al Romaniei. In 2011, cele trei companii au contribuit la bugetul general consolidat cu circa 2,75 miliarde de euro, reprezentand accize si TVA.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri