Sa faci in viata ceea ce iti place sau ceva la care ai visat de cand te stii este cea mai fericita varianta pentru noi, oamenii, mai ales cand vine vorba de locul de munca. Nu de putine ori insa facem alegeri gresite si din diverse motive, printre care si teama de esec, nu reusim sa mai iesim la liman. Afla parerile specialistilor despre tipologiile angajatilor si despre cum te poti automotiva la job.
Octavian Pantis, managing director, TMI Romania si trainer de peste 13 ani si ales trainerul anului 2010, a exemplificat, in cadrul unui seminar de specialitate, cele doua tipuri de angajati prin comparatia cu un “bagger” – persoana care introduce produsele in pungi la supermaketuri.

Astfel, potrivit acestuia, in piata muncii exista angajatii de tip "single bagger" si cei "double bagger".

“Meseria de «bagger» nu este o meserie usoara, nu este niciuna motivanta si nici una prestigioasa. Cu toate acestea, exista doua tipuri de oameni care fac aceasta meserie. Primul,«single bagger», este cel care isi uraste slujba si se gandeste in fiecare zi cat de urat este locul in care munceste. El pune o singura punga clientilor si nu este atent cu produsele. Pe de alta parte, este double «bagger-ul», respectiv acea persoana care considera ca prin jobul sau contribuie la cresterea cifrei de afacere a companiei si simte ca este parte dintre factorii care ii determina pe angajati sa se reintoarca la acel magazin. Are o atituine pozitiva la locul de munca. El este cel care pune doua pungi clientului si aseaza produsele cu grija, pentru a nu se deteriora”, a explicat Pantis.

Prin acest exemplu, el a aratat ca desi niciunul nu munceste mai mult decat celalalt, au salarii egale si lucreaza in acelasi mediu, ei sunt foarte diferiti, si totul tine de atitudinea acestora. Acest aspect este general valabil pentru toate profesiile, a mentionat Octavian Pantis (foto).

Mai mult, el a spus ca daca exemplul cu “baggerii” este mai mult specific altor tari si in Romania se afla astfel de personaje de tip “single bagger”.

Romania si "single bagger-ii" ei

Astfel, atitudinele exemplificate se regasesc in toate profesiile, cateva exemple relevante de angajati “single bagger” ar fi soferii de autobuz care inchid usile cand o batrana alearga spre masina si nu mai asteapta putin, profesorii care recita acelasi curs de 20 de ani si nu aduc inovatie, si chiar si participantii la traininguri care pentru ca nu asculta cu atentie cursul nici nu acumuleaza informatii noi, dar nici nu merg in alta parte unde ar putea face ceva ce le place cu adevarat.

Chiar si in viata personala multi dintre oameni adopta atitudinea de “single bagger”, ca partener intr-un cuplu sau au un partener de aceasta natura, a explicat Pantis.

“Cat de interesanta poate fi viata in afara serviciului, daca la serviciu este atat de seaca precum cea a unui «single bagger»? Trebuie sa stim ca niciun job nu este de «single bagger» sau de «double bagger», toate sunt neutre, noi, oamenii, suntem cei care dam aceste nuante. Asa cum spune si proverbul romanesc «omul sfinteste locul», daca ceva este neinregula la locul de munca sau in viata personala, noi oamenii suntem aceea”, a explicat Pantis.

Poti alege sa nu fii

El a adaugat ca in afara de cele doua tipuri de atitudine enuntate exista si varianta de a nu fi in locul respectiv, daca individul nu se simte bine acolo.

“Cea mai buna optiune este sa fii tipul «double bagger» in orice situatie, iar urmatoarea optiune este sa nu fii deloc in locul respectiv si abia apoi «single bagger». Acestea trei optiuni le avem in fiecare zi, in orice situatie. De fapt, intr-un fel in fiecare zi suntem intr-o astfel de «intersectie», tine de alegerile noastre”, a adaugat Pantis.

In plus, castigul primordial al celor care reusesc sa fie de tipul “double bagger” este acela ca ajung sa vada lumea mai optimist, sa fie mai calmi, sa fie multumiti de ceea ce fac.

“Viata noastra este o colectie de astfel de alegeri, de a fi «single bagger» sau «double bagger». Cel «single bagger» va fi intotdeuna un tip caruia nu ii va placea nimic, nu se va simti niciodata bine acolo unde este, nici macar intr-o vacanta. Cu toate acestea, acest gen de persoana, desi nu se simte bine acolo unde este, nici nu pleaca si ii face si pe ceilalti sa se simta la fel”, a mentionat trainerul.

Mai mult, Pantis sfatuieste ca in contextul in care de cele mai multe ori in viata oamenii iau decizii in functie de tot felul de criterii, ar trebui sa faca aceste alegeri gandindu-se in primul rand la ce ii face pe ei sa se simta bina.

Ce facem cand cei din jur sunt genul “single bagger”

“De multe ori, oamenii cu care vorbesc spun ca au in jurul lor un om de tipul “single bagger”, genul care atunci cand vine intr-o echipa de oameni linistiti reuseste sa strice atmosfera. Raspunsul pe care il ofer este ca cel mai bine in viata este sa fii tu exemplu pe care ai vrea sa il vezi la ceilalti”, a explicat Pantis.

Automotivarea, motor de reusita

Adrian Florea (foto), managing partner, Trend Consult, si manager de peste 17 ani, sustine ca automotivarea in viata, si la locul de munca, in special, apare in trei situatii, caracterizate de termenii vis, pasiune si scop.

Automotivarea apare cand oamenii fac la locul de munca ceea ce au visat, atunci cand fac ceva ce le place atat de mult incat sunt ce parere ca fac bani din pasiune sau in situatia in care au un sentiment puternic ca au de indeplinit un obiectiv, o misiune, un scop.

“Nu ai cum sa gasesti resursa necesara pentru a te motiva daca nu faci parte dintr-una dintre aceste trei categorie”, a spus Florea.

El a accentuat nevoia omului de a fi lasat sa viseze, in contextul unui societati care ii neaga acest drept in fiecare etapa importanta din viata.

“In cazul unei fete care viseaza sa devina la o anumita profesie, astronaut, de exemplu, la cinci ani i se spune ca «nu este penntru fete», la 10 ani ca «nu se descurca bine la scoala», la 15 ani «nu esti cool», la 20 de ani «nu o sa faci bani din asta», la 25 de ani - «nu esti in stare sa faci asta». Deja la 30 de ani isi spune ea «am un copil, nu pot risca», la 35 - «ce ma fac daca nu reusesc», la 40 de ani - «este prea tarziu». Omul trebuie lasat sa viseze si sa exprime ceea ce isi doreste”, a adaugat Florea.

In incheiere, Adrian Florea a adaugat ca omului ii este frica sa viseze si sa actioneze dupa cum isi doreste, din cauza unor factori externi de ordin financiar, printre care rate, taxe de scolarizare pentru copii, teama unui faliment in cazul deschiderii unui business pe cont propriu.
Mai mult, potrivit lui Florea, frica ucide motorul care poate sa scoata la iveala pasiunea, iar aceasta teama trebuie depasita de fiecare dintre oamenii care au acest sentiment.


Citeste si Trainerul Adrian Florea ii sfatuieste pe antreprenori: Nu uitati ce va motiva la inceput! [VIDEO]


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri