Grupul Rina, companie italiana cu prezenta internationala in domeniul verificarii, certificarii, evaluarii conformitatii si al consultantei in inginerie a deschis un nou birou in Romania, la Bucuresti, in luna iunie a acestui an, dupa cele deschise la Constanta si Timisoara, marcand astfel un program semnificativ de expansiune in Romania.
Rina are in prezent patru companii in Romania - Rina Romania, Rina SIMTEX, Projemir Energy si ISCIR Cert. Rina Romania si Rina SIMTEX asigura o arie larga de servicii in domeniul calificarii, in special standarde ISO, ISCIR Cert face certificare pentru vase sub presiune si conducte, iar Projemir Energy este o companie de consultanta in domeniul proiectelor energetice, care presteaza servicii de inginerie (proiectare in domeniile Power, Oil and Gas, Nuclear).

„Romania se dezvolta in mod semnificativ si gazduieste companii puternice. Guvernul investeste in infrastructura, iar Rina intentioneaza sa ofere incredere companiilor si autoritatilor publice care investesc aici, auditand si certificand sisteme si infrastructura si folosind expertiza acumulata pentru a facilita dezvoltarea de proiecte majore”, a declarat Ugo Salerno (foto), CEO Rina Group.

Rina livreaza servicii in Romania din anul 2006. S-a dezvoltat organic, investind in companii romanesti. In 2011 a facut miscare semnificativa, achizitionand 70% din SIMTEX SRL, organizatie privata in domeniul certificarii pentru sisteme de corporate management si produse. Ulterior, in aprilie 2012, a achizitionat prin RINA Simtex compania publica de certificare ISCIR Cert, pentru 2,58 milioane de lei (600.000 de euro), ca urmare a deciziei statului roman de a permite privatizarea sa.

Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) a fost infiintata in 1910.

Ugo Salerno a adaugat ca prin aceste initiative, Rina Group si-a consolidat pozitia la nivelul regiunii est-europene, in domeniile certificarii, inspectiei si formarii profesionale. Astfel, biroul din Capitala a devenit unul dintre cele mai mari ale Rina Group - fiind al treilea birou ca dimensiune din lume, dupa cele din Genoa (Italia) si Shanghai (China) - si, in acest moment, reprezinta un centru strategic de dezvoltare a activitatilor Rina in Balcani.

"Romania este o parte esentiala a in cresterea afacerilor noastre la nivel global, iar noi vrem sa dezvoltam mai multe servicii si activitati aici si in tarile vecine. Sunteti una dintre cele mai atractive tari din lume pentru investitorii in energie regenerabila, iar productia din aceasta industrie este printre cele mai bune. Ar trebui sa profitati la maxim de acest lucru. Aici, consider ca si Rina detine un rol important, acela de certificare, dar si prin competenta noastra de a transfera tehnologie si know-how international. Potentialul de dezvoltare in aceasta industrie este unul major si de aceea, consider ca Romania reprezinta pentru noi o piata importanta", a spus Ugo Salerno, CEO Rina Group.

Potential de investitii de 5 mld. euro in energii regenerabile


Energia electrica produsa din surse regenerabile a crescut semnificativ de in ultimii doi ani, in special datorita progresului exceptional in instalarea de centrale eoliene, scrie AvocatNet. Astfel, de la o capacitate de 14 MW instalati la sfasitul anului 2009 s-a ajuns la o capacitate operationala de 462 MW la sfarsitul anului 2010, si aproximativ 750 MW in toamna acestui an. Se preconizeaza ca pana la sfarsitul anului 2011 capacitatea instalata pe eolian sa fie de 1000 MW, urmand sa se ajunga la 3000 MW pana in anii 2015-2016.

Interesul pentru aceasta sursa de energie regenerabila este generat de schema de sprijin generoasa (2 certificate verzi per MW produs pana in 2017 si unul din 2018) si costul tehnologic relativ redus (tehnologia de producere a energiei eoliene este cea mai ieftina si cea mai matura dintre tehnologiile in domeniul resurselor regenerabile). Romania are un potential eolian remarcabil, printre primele tari din Uniunea Europeana, mai scrie publicatia citata.

De altfel, potrivit raportului Country Attractiveness Indices, publicat de compania de audit si consultanta Ernst & Young, Romania ramane in topul celor mai atractive 15 tari privind investitiile in energie regenerabila. Printre cei mai mari producatori din Romania se numara CEZ (Cehia), Enel (Italia) si Energias de Portugal.

"Indicele calculat de Ernst & Young pentru ultimele trei luni plaseaza Romania inaintea Poloniei si Irlandei, cu care se afla la egalitate privind scorul energiilor eoliene in luna februarie. Mai mult, Romania se afla aproape de tari precum Spania, Suedia, Australia si Japonia", se arata intr-un comunicat al companiei.

Indicele general, care include punctajele pentru toate categoriile de energie regenerabila - eoliana, solara, geotermala si biomasa - plaseaza astfel in continuare Romania intre primele 15 tari la nivel mondial privind atractivitatea pietei. Conform celor mai recente date publice, producatorii de energie electrica din surse regenerabile au inceput deja sa incaseze sume importante din partea statului roman, ca urmare a cantitatilor livrate in primele patru luni ale acestui an, noteaza Ernst & Young.

Indicele Ernst & Young analizeaza trimestrial cele mai atractive 40 de tari din lume privind piata interna de energie regenerabila, infrastructura si compatibilitatea acestora cu tehnologiile individuale.

De asemenea, Consiliul Investitorilor Straini (CIS) estimeaza ca domeniul energiei regenerabile din Romania poate atrage investitii de cel putin cinci miliarde de euro in urmatorii ani.

"Investitiile in economie reprezinta o resursa prioritara de crestere. Estimarile CIS arata ca domeniul energiei regenerabile are potentialul de a atrage cel putin cinci miliarde de euro in urmatorii ani in Romania", potrivit organizatiei.

CIS va prezenta maine actiunile pe care le considera prioritare pentru deblocarea investitiilor in domeniul surselor regenerabile de energie.

Consiliul reprezinta peste 125 de companii cu investitii totale in Romania de 36 de miliarde de euro.

Cine este Rina Group?

Companie multinationala cu o cifra de afaceri de 300 de milioane de euro in 2012, peste 2.100 de angajati (mai mult de 100 in Romania) si 140 de filiale in 49 de state din toata lumea, Rina este recunoscuta in cadrul diferitelor organizatii internationale, fiind un important actor in dezvoltarea noilor standarde legislative.

In Romania compania a investiti pana in prezent peste 4 milioane de euro, prin achizitii de companii, investitii si training destinat celor peste 100 de angajati pe plan local. Pentru acest an, Rina estimeaza o crestere de pana la 10% a afacerilor, la peste 3 milioane de euro, comparativ cu 2011.

ISCIR are un capital social de 1,93 milioane de lei si are ca obiect de activitate testele si analizele tehnice. Firma are 18 salariati. RINA Simtex are un capital social de 143.000 de lei si este detinuta in proportie de 70% de RINA International BV din Olanda. Restul actiunilor apartin mai multor persoane fizice de cetatenie romana.

Potrivit celor mai recente informatii disponibilie, RINA Simtex a avut in 2010 o cifra de afaceri de 6,7 milioane de lei si un profit brut de 1,6 milioane de lei. Firma avea in 2010 un numar de 43 de angajati.

Sursa foto: YouTube


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri