Enel Green Power Romania (EGP), divizia locala de energie regenerabila a companiei italiene de utilitati Enel, estimeaza ca pana la finele lui 2016 va finaliza instalarea a 202 MW (megawati) in parcuri eoliene care in prezent sunt in diferite faza de dezvoltare.
De la intrarea sa pe piata locala in 2008 si pana in prezent, EGP a investit 400 de milioane de euro in proiecte eoliene care cumuleaza o capacitate instalata de 269 MW. Parcurile eoliene functionale la momentul acesta sunt situate in judetele Tulcea si Caras Severin.

Mai exact, este vorba despre parcurile Agighiol - Valea Nucarilor (34 MW, devenit operational in 2010), Salbatica I - Valea Nucarilor si Nufaru (70 MW, devenit operational in 2010 si in 2011), Salbatica II - Valea Nucarilor, Nufaru si Bestepe (70 MW, devenit operational in 2011), Corugea - Casimcea (70 MW, devenit operational in 2011) si Moldova Noua - Sfanta Elena si Coronini (48 MW, devenit operational in 2011 doar intr-o prima faza, de circa 25 MW).

Compania intentioneaza sa dezvolte inca 202 MW in proiecte eoliene, precum si 25 MW in proiecte de microhidrocentrale, din prezent si pana in 2016.

Din totalul de 202 MW, cel mai mare proiect il reprezinta un parc eolian situat in judetul Constanta, intre localitatile Nicolae Balcescu, Silistea, Targusor si Crucea, care va avea o capacitate instalata de aproape 120 MW. Acest proiect este deja in executie. In plus, EGP Romania va dezvolta un parc eolian de 60 MW in localitatea Targusor. Restul pana la totalul de 202 MW va fi acoperit de faza a II-a a proiectului eolian de la Moldova Noua.

Investitia per MW intr-un parc eolian este de 1,5-1,8 milioane de euro, potrivit specialistilor din domeniu. Ca urmare, EGP ar putea investi, pana la finele lui 2016, alti cel putin 303 milioane de euro in proiecte eoliene pe plan local. EGP Romania va ajunge, astfel, la un total de 472 MW instalati in ferme de vant.

De asemenea, compania de energie regenerabila intentioneaza sa dezvolte 25 MW in proiecte de microhidrocentrale in Romania pana in 2016. EGP Romaniase afla intr-un proces de identificare a unui contractor care sa realizeze constructia micro hidrocentralelor. Compania estimeaza ca ar putea demara constructia microhidrocentralelor in 2013, dupa obtinerea tuturor avizelor si autorizatiilor necesare.

Parcurile eoliene instalate pana acum in Romania insumeaza 1.253 MW, potrivit lui Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor. Cei mai mari investitori in ferme de vant sunt CEZ (Cehia), EDP Renewables (Portugalia) si Enel Green Power (Italia). Sectorul energiei eoliene a avut cunoscut o adevarata explozie in ultimii ani avand in vedere ca la final de 2009 erau instalati doar 14 MW in parcuri eoliene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri