Guvernul a finalizat un control la Fabrica de Timbre, sucursala a Postei si furnizor de tipar publicitar, si a descoperit nereguli, ca aplicarea unor preturi si a unui profit care nu era unitar la produse identice pentru terti, ci diferit de la un beneficiar la altul, motiv pentru care va sesiza DNA, scrie Mediafax.
Fabrica de Timbre a fost verificata de catre inspectorii Corpului de Control al primului-ministru, au declarat surse oficiale.

Fabrica functioneaza ca sucursala a Companiei Nationale Posta Romana si executa produse finite pe baza de comanda pentru Romfilatelia, pentru Posta si pentru terti. Produsele executate sunt livrate la costuri de productie, fara profit, normele de consum pentru materii prime, pierderile tehnologice, precum si tarifele pentru manopera nefiind actualizate din 2005.

Potrivit surselor citate, in urma controlului efectuat s-a constatat ca preturile de vanzare si procentul de profit la produsele identice pentru terti nu sunt unitare, ci difera de la beneficiar la beneficiar. In unele comenzi nu se specifica datele complete ale beneficiarului, termenul de livrare, modalitatea de plata, iar unele dintre acestea nu au semnatura beneficiarului.

In privinta achizitiei de hartie, inspectorii arata ca au fost realizate 12 achizitii distincte, prin aplicarea unor proceduri interne, fiind depuse doua oferte, de catre firmele SC Business Class Hotel SRL si SC Nemar Building SRL. La 2 noiembrie 2009, Fabrica de timbre a incheiat 12 contracte cu aceste doua firme, cate 6 contracte cu fiecare, pentru o cantitate de 910 tone hartie 'n valoare de 1.174.059 euro fara TVA.

"Desi Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice a constatat ca achizitia nu a fost facuta cu respectarea normelor legale, chiar in ziua incheierii contractelor directorul Fabricii de Timbre a trimis comenzi pentru cele doua companii, iar acestea, in aceeasi zi, au emis facturi pentru intreaga cantitate contractata", arata inspectorii.

Garda Financiara a efectuat un control incrucisat la Fabrica de Timbre si cele doua companii si a constatat ca in actele de insotire apareau cantitati duble de hartie fata de cat se livrase real, potrivit sursei citate. Mai mult, cele doua companii care au livrat hartia respectiva au inregistrat hartii emise de SC Vidas SRL, din care rezulta ca astfel au achizitionat hartia livrata Fabricii de Timbre. La un control efectuat de Garda Financiara la VIDAS SRL nu s-au gasit documente justificative in acest sens, reprezentantii firmei respective indicand numele unor parteneri care s-a dovedit, printr-un control al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, ca nu au avut niciodata vreo livrare catre VIDAS SRL, este concluzia inspectorilor.

"Raportul Corpului de control va fi inaintat Directiei Nationale Anticoruptie in cel mai scurt timp", au precizat sursele.

In luna mai, ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a semnalat mai multe nereguli in activitatea anterioara a Postei Romane si s-a referit si la Fabrica de Timbre, sustinand ca aceasta a fost transformata in "tiparnita a materialelor de promovare ale Partidului Democrat-Liberal".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri