Compania sarba de petrol si gaze NIS, controlata de grupul rus Gazprom Neft, vrea sa detina pana la sfarsitul acestui an 40 de benzinarii in Romania si vizeaza extinderea retelei la 120 de unitati pana in 2014, potrivit unui plan de investitii prezentat de companie, conform Mediafax.
NIS va investi in urmatorii trei ani 500 milioane de euro pe an, 40% din fonduri fiind alocate modernizarii retelei de 250 de benzinarii pe care o detine in Serbia si extinderii operatiunilor in Bulgaria, Bosnia-Hertegovina si Romania, transmite Bloomberg, care il citeaza pe Kirill Kravchenko, directorul general al companiei sarbe.

"Vom finaliza in curand reconstructia principalei rafinarii, de la Pancevo (Serbia - n.r.) si vrem sa ne asiguram ca reteaua de retail va sprijini plasarea pe piata a produselor de la rafinarie", a afirmat el. Rafinaria de la Pancevo va produce carburanti Euro-5.

Astfel, NIS vrea sa detina cate 40 de benzinarii in Romania si Bulgaria pana la sfarsitul acestui an si vizeaza extinderea retelei din cele doua tari la 120, respectiv 80 de unitati pana la sfarsitul anului 2014.

Din 2016, investitiile NIS se vor dubla si se vor concentra pe descoperirea de noi surse de petrol si gaze.

Companie integrata vertical, NIS detine campuri petrolifere si gazeifeer in nordul Serbiei si in Angola.

Compania a format anul trecut un parteneriat cu East West Petroleum (Canada) pentru explorare in Romania.

NIS a urmat strategii similare in Bosnia si Ungaria, unde are parteneriate cu Neftegazinkor, respectiv Rohoel Aufsuchungs (Austria).

Planurile de investitii ar putea fi revizuite in cazul intarzierii prelungite a platilor in contul datoriilor Srbijagas, compania de gaze de stat din Serbia, care are de achitat 120 milioane euro catre NIS pentru gazele livrate.
In luna martie, a anuntat ca are un buget de 588 milioane de dolari pentru acest an destinat explorarilor de petrol si gaze in Romania, Ungaria si Bosnia-Hertegovina.

NIS a fost privatizata in 2008, fiind preluata de compania rusa de stat Gazprom Neft pentru 400 milioane euro, cu un angajament de investitii de 550 milioane euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri