Guvernul american le da posibilitatea companiilor romanesti de a deveni contractori in proiecte ce vizeaza reconstructia zonelor cu standarde de viata scazute din Irak.
Programul este rezultat al cooperarii intre Ministerul Apararii Nationale, prin Comandamentul Logistic Intrunit si Departamentul de Aparare al Statelor Unite, prin Comandamentul de Contractare si Universitatea Aquisition Defense, specialisti in achizitii militare. Companiile romanesti vor contribui, prin incheierea de contracte cu autoritatile americane, la reconstructia Irakului. Pentru anul viitor, cand este programata finalizarea bazei militare de la Babadag, o serie de noi afaceri autohtone vor putea creste.

18,4 miliarde de dolari

Programul isi propune sa creeze legatura dintre companiile romanesti cele mai competitive si autoritatile americane care furnizeaza servicii, resurse si infrastructura pentru reconstructia Irakului. Guvernul american a alocat acestui program 18,4 miliarde de dolari, care trebuie cheltuiti in refacerea infrastructurii si pentru ridicarea standardului de viata in Irak, tara distrusa in razboiul antiterorist. Prin acelasi parteneriat, vor fi cheltuiti pana la 100 de milioane de dolari in constructia bazelor militare americane de la Babadag, companiile romanesti fiind, si in acest caz, furnizori primi. De la sfarsitul razboiului, in vara lui 2005 si pana acum, autoritatile americane au alocat 35 de miliarde de dolari in acest proiect, aproape 10 miliarde fiind fonduri de constructie.

Raportul calitate-pret este decisiv


In cadrul unui seminar ce va dura trei zile, o serie de inalti functionari americani le vor da detalii managerilor romani despre procedurile de evaluare si selectie a furnizorilor si ii vor familiariza cu legile americane in domeniul contractarii. Dupa aceste trei zile, companiile care vor indeplini criteriile de contractare vor depune o cerere de contractare, autoritatile americane urmand sa aleaga prin licitatie firmele care vor deveni furnizori. Astfel, principalii factori de care autoritatile americane vor tine cont in evaluarea companiilor romanesti pretul, decisiv in cele mai multe cazuri, dar si portofoliul de performanta, calitatea produselor si managementul firmei.

133 de firme, posibli contractori

Companiile romanesti pot alege intre trei tipuri de contracte, microfinantarea, achizitia simplificata si contractele formale. Pentru primul tip de contract, valoarea investitiei este de cel mult 2.500 de dolari si se adreseaza in special firmelor foarte mici sau ONG-urilor din tara noastra.

Pentru achizitia simplificata, compania se va implica intr-o afacere de pana la 100 mii de dolari, in timp ce contractele formale depasesc aceasta suma. Deja, pe lista potentialilor contractori s-au inscris 133 de firme, din sectoare diverse ale industriei, de la constructii civile la constructii de avioane sau de echipamente militare, companii imobiliare sau de consultanta.

De exemplu, Doru Sipu, manager la Imsat, distribuitor de electronice, spune ca pentru compania pe care o conduce, parteneriatul este o sansa de crestere importanta. Mai mult, Marius Stefan, manager la Autonom Rent, firma de inchirieri de automobile, spune ca este interesat de contractele pe care armata americana le va incheia pentru dezvoltarea bazei militare de la Babadag.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri