In cei sase ani scursi de la initierea privatizarii in sectorul serviciilor de dializa, numarul centrelor specializate in substitutie renala s-a dublat, ajungand la 134 la finele anului trecut. Efervescenta a fost sustinuta de segmentul privat care, pe fondul reducerii numarului de statii de dializa publice, a investit 40 de milioane de euro in centre pentru tratarea bolnavilor cu insuficienta renala.
Dand timpul inapoi, in 1995 existau doar 35 de centre de dializa, toate de stat, unde erau tratati cei circa 1.200 de bolnavi. De atunci si pana acum, numarul pacientilor dializati a crescut, atingand in 2011 totalul de 9.755, cu 7% mai mult decat in anul precedent.

Toti acesti pacienti sunt tratati in centre publice sau private, sumele necesare tratamentului fiind decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Cu alte cuvinte, statul plateste pentru tratamentul pacientilor dializati, fie ca el este este furnizat in sistem de stat sau privat. Costul unei sedinte de dializa a ramas acelasi din 2005, el fiind decontat de stat la valoarea de 118 euro.

„Cel mai mare avantaj economic al privatizarii a fost predictibilitatea cheltuielilor. Astfel, daca se considera estimarea in functie de tarifele actualizate cu indicele de inflatie anual si o prezenta medie de 90% a bolnavilor prevalenti (aflati in tratament) in sistem, diferenta fata de cheltuielile efective este impresionanta, de aproximativ 231,4 milioane de euro pe an”, arata Raportul Anual al Registrului Renal Roman pe 2011.

Anul trecut, fondurile alocate serviciilor de dializa (din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate – FNUASS) s-au ridicat la 655,7 milioane de lei (155 mil. euro), iar creditul bugetar pentru 2012 indica o valoare de 675,3 milioane de lei (153,8 mil. euro). Avansul fondurilor a fost considerabil in ultimii ani avand in vedere ca in 2006 acestea s-au cifrat la 373,1 milioane de lei.

Dinamica bolnavilor dializati prevalenti la finele lui 2005-2011 in Romania



Sporirea fondurilor alocate serviciilor de dializa a atras atentia companiilor private care, din 2008, au inceput sa investeasca masiv in deschiderea de centre pentru a acoperi nevoile numarului tot mai mare al bolnavilor. Numai in ultimii doi ani (2010-2011) au aparut 40 de centre noi, majoritatea dintre ele reprezentand investitii ale marilor furnizori privati.

TOP 5 lanturi private de clinici de dializa


La finele lui 2011, cei aproape 10.000 de pacienti dializati erau tratati in 134 de centre de dializa, dintre care 77 sunt private, iar restul de stat. Centrele publice aveau, in continuare, ponderea numerica cea mai mare (43%), fiind urmate de furnizorii privati – Fresenius (21%), International Healthcare Services (8%) si Dialmed (7%) si altii.

In vreme ce ponderea sectorului public a atins nivelul critic de 12% anul trecut, in sectorul privat serviciile s-au concentrat in „mainile” a cinci mari furnizori de profil, potrivit Raportului Registrului Renal.

Primii 5 mari furnizori privati de servicii de dializa detineau, la sfarsitul lui 2011, aproape 50% din totalul centrelor de dializa. Cel mai mare jucator este Fresenius Nephrocare, cu un total de 28 de centre, urmat de International Healthcare (11), Dialmed (9), Nefromed (10) si Avitum (7).

Centre de dializa in Romania la finele lui 2011


Doua tranzactii incheiate in 2011 au reconfigurat piata de servicii de dializa. Intr-un deal la nivel international, Fresenius (Germania) a preluat clinicile de dializa Euromedic, iar suedezii de la Diaverum si-au cumparat biletul de intrare pe piata locala prin achizitionarea celor noua clinici Dialmed de la Polisano.

Doar 250 de nefrologi in toata Romania

Analiza evidentiaza insa o situatie ingrijoratoare: in prezent, numarul medicilor nefrologi este de 250-270, mult prea mic pentru a acoperi nevoile pacientilor cu boli ale rinichilor. In plus, tratamentul prin dializa este neomogen asigurat la nivel national - centrul Transilvaniei, sudul Munteniei si al Moldovei sunt inca slab acoperite cu astfel de servicii. In judetele Calarasi, Covasna, Giurgiu si Mehedinti nu mai exista centre de dializa publice.

Mentinerea statiilor publice de dializa presupune asigurarea finantarii, deoarece cheltuielile impuse de tratamentul substitutiv renal nu pot fi acoperite din sumele rambursate pe caz, se mentioneaza in raportul citat.

„Desi in ultimii 10 ani umarul centrelor de dializa si cel al pacientilor dializati s-au dublat, numarul medicilor nefrologi a ramas aproximativ acelasi (250-270). Aceasta explica in parte deficientele de ingrijire a bolnavilor in predializa si ingreuneaza dezvoltarea in continuare a asistentei nefrologice", potrivit analizei.

Numarul de posturi in nefrologie la rezidentiat ar trebui sa recalculat astfel incat sa fie inclusa si rata de aproximativ 33% a specialistilor care pleaca din Romania dupa obtinerea atestatului. Un numar optim al medicilor nefrologi ar fi de trei ori mai mare, adica de peste 750, spun specialistii.

Sursa grafice: Raportul Anual al Registrului Renal Roman, 2011


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri