Comerciantul elvetian de electricitate Alpiq spune ca isi va revizui afacerile din Romania dupa ce Hidroelectrica a denuntat contractele de livrare a electricitatii catre subsidiarele companiei elvetiene si ca a initiat o evaluare din punct de vedere legal a acestei situatii.
"Decizia luata de Hidroelectrica a intrerupt negocierile, in ciuda faptului ca Alpiq a actionat de buna credinta pentru gasirea unei solutii satisfacatoare pentru ambele parti. Alpiq a inceput o analiza din punct de vedere legal a situatiei. Ca urmare a schimbarii circumstantelor, compania intentioneaza acum sa revizuiasca afacerile din Romania", se arata intr-un comunicat al comerciantului elvetian de energie electrica, potrivit Mediafax.

Alpiq activeaza pe piata romaneasca a furnizarii de energie prin subsidiarele Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie. Cele doua firme au contracte pe termen lung de cumparare a energiei de la Hidroelectrica la preturi sub nivelul pietei.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, aflata in insolventa, a denuntat saptamana trecuta contractele cu firmele Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie, din analize rezultand ca acestea au generat, din 2006, pierderi de 850 de milioane de lei.

Potrivit administratorului, firma Euro Insol, contractul cu Alpiq RomIndustries a generat in perioada 2006-31 mai 2012 pierderi de 422 milioane de lei. In cazul contractului cu Alpiq RomEnergie, derulat din 2008, pierderile au fost estimate la sfarsitul lunii mai la 427,2 milioane de lei, potrivit datelor transmise de Euro Insol.

Anterior au fost denuntate alte trei contracte, cu Euro-P.E.C. si EFT.

Alpiq arata, in comunicat, ca Hidroelectrica a denuntat "in mod neasteptat" contractele, ceea ce va avea un impact negativ asupra rezultatelor financiare ale companiei elevetiene pentru anul in curs.

Denuntarea celor doua acorduri va intra in vigoare in 1 august, se mai spune in comunicat.

Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania, a intrat in insolventa in luna iunie, la solicitarea Consiliului de Administratie. Consiliul si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" si al secetei din 2011.

Administratorul judiciar a anuntat ca vrea sa gaseasca solutii amiabile privind aceste contracte, prin discutii cu beneficiarii acordurilor, mentionand insa ca, daca acestia nu vor accepta noile conditii, contractele vor fi denuntate.

Contractele directe de vanzare a energiei, la preturi sub cele din piata, au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003 si expira in 2014, 2015 sau 2018.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri