Despre un business care a inflorit in criza, domeniile in care se fac angajari si provocarile pe care le au in fata viitorii manageri ai companiilor de stat, wall-street.ro a discutat cu Florin Godean, country manager Adecco Romania.
Adecco este compania care recruteaza membri consiliului de administratie al Hidrolectrica si una dintre cele mai mari companii de recrutare prezente in Romania, cu o cifra de afaceri de 36,7 mil. euro in 2011.

Compania Adecco se ocupa de evaluarea si selectia membrilor consiliului de administratie al Hidroelectrica, proces care urmeaza sa se incheie in curand. Pentru pozitiile de la Hidroelectrica au trmis CV-uri 37 de persoane. Viitorul director executiv al Hidroelectrica urmeaza sa fie recrutat de compania Egon Zehnder.

Pozitiile de membru in consiliile de administratie sunt ceva mai usor de ocupat, fiind mai tentate pentru specialistii din piata, mai ales ca isi pot pastra actualele locuri de munca. In zona de directori generali, insa, riscurile sunt mai mari, mai ales ca provocarile pe care le au in fata sunt uriase.

Cum vede aceaste provocari seful Adecco?

“Ca sa vii director general intr-o companie de stat iti trebuie putin curaj. Modul in care o astfel de companie a fost administrate atata timp este greu de schimbat. Oricine ar veni la conducerea acestor companii va intra in cea mai grea perioada de transformare, tranzitia de la obiceiurile unei firme de stat, la cerintele si restrictiile unei firme cu un actionariat care urmareste rezultate si indicatori de performanta. Aceasta tranzitie va fi foarte dificila”, spune Godean.

“Nu doar competentele, ci si mentalitatea angajatilor trebuie schimbate, si nu multa lume este deschisa la schimbare. Vor incepe sa fie masurate performantele, iar acum se vede foarte clar ca aceste companii nu sunt performante”, a adaugat seful Adecco.

Totusi, seful Adecco priveste, ca si multi alti manageri sau oameni din recrutare, schimbarea managementului companiilor de stat ca pe o sansa.

“Ne place sa facem asta pentru ca ne dam seama ca prin asta lucrurile se vor schimba, iar oamenii din mediul de afaceri sunt extrem de dornici sa se implice”, a precizat Godean.

Desi se implica in procesul de recrutare de manageri pentru stat, Adecco este inca o companie orientat preponderent pe munca temporara, un domeniu in care afacerile au inflorit in plina criza.

Cum merg vanzarile de “ore de munca”

Contractele de munca temporara reprezinta un domeniu care in ultimii ani a inflorit pe plan local. Cum evolueaza afacerile din domeniu, care sunt industriile consumatoare de munca temporara si ce ar putea aduce o crestere si mai mare pe viitor a povestit pentru wall-street.ro, Florin Godean, country manager al Adecco, una dintre cele mai mari companii de profil de pe plan local.

“Din 2008 pana acum ne-am dublat afacerile, daca in 2008-2009 aveam o cifra de afaceri de 18 mil. euro, anul trecut am incheiat exercitiul financiar cu 36,7 mil. euro”, a declarat Godean, pentru wall-street.ro.

Cifra de afaceri a companiei este acoperita preponderent de munca temporara.

“Munca temporara reactioneaza pozitiv la perioadele de criza, cand angajatorii nu mai cauta oamenii pe perioade nedeterminate, ci prefera sa externalizeze o parte din personal. In acest context, ne-am crescut cifra de afaceri, mai ales ca aceasta este data si de salariile pe care le platim celor pe care ii contractam”, a spus Godean.

Ce efecte a avut asupra pietei de munca temporara schimbarea legislatiei de anul trecut?Seful Adecco a explicat ca prin ceea ce s-a intamplat in 2011 practic s-a impamantenit acest tip de contract, care exista sub alte forme legale si anterior.

“Noi suntem pe piata din anul 2000, iar atunci imi amintesc ca se lucra cu contract de detasare, apoi in 2004 a existat o reglementare a agentului de munca temporara, iar anul trecut s-a flexibilizat. Ceea ce s-a intamplat este bine, practice a fost o aliniera la directivele UE”, a povestit managerul companiei Adecco.

“Din datele pe care le avem, Adecco a fost in perioada crizei unul dintre cei mai active angajatori, avand cele mai multe contracte noi de munca incheiate”, a declarat Godean.

Cum a evoluat comportamentul consumatorului de munca temporara?

De cele mai multe ori contractele de munca temporara sunt corelate cu comenzile primite de angajator de la clientii sai, asa ca fluctuatiile depind de felul in care evolueaza un anumit domeniu. De altfel, munca temporara poate fi un barometru al evolutiei economice al unor segmente, fiind un etalon al varfurilor de activitate.

“Cererea a crescut foarte mult, insa rata de penetrare a muncii temporare este foarte scazuta, sub 1%, cred ca la nivel de final de 2010 se situa la circa 0,6%, existand in jur de 50.000 de agenti de munca temporara pe plan local”, a spus Godean.

Unde a crescut si unde a scazut cererea de munca temporara

Potrivit sefului Adecco, automotivele este unul din domeniul cu crestere constanta, in timp ce anul acesta in logistica s-a simtit un declin.

“Logistica este interconectata cu retailul, care se dezvolta, dar asta nu inseamna neaparat ca vanzarile sunt spectaculoase in domeniu, asa ca se poate explica acest declin al cererii de munca temporara”, a explicat Godean.

Care sunt in general domeniile in care este usor sa te angajezi?

Potrivit sefului Adecco IT-ul si telecomunicatiile sunt domenii cu un mare apetit de angajare.

“Daca maine ar fi pe piata 1000 de candidate si-ar gasi fara probleme un loc de munca in domeniu”, spune Godean.

Zona de call center si service center sunt de asemenea domenii in care se angajeaza mai ales vorbitori de limbi straine. De asemenea si in retail continua sa exista o cerere.

De unde ar putea veni cresterea ratei de penetrare a muncii temporare?

Rata de penetrare a muncii temporare in Romania (0,6%) este mult redusa fata de media europeana, care se situeaza la circa 2,5%.

“Cat timp aparatul de stat este atat de mare, munca temporara va reprezenta o cifra mica din total, asta pentru ca este folosita in principal de companiile private. Daca ne referim la tot numarul de angajati, cresterea rate de penetrare a muncii temporare ar putea creste pe termen mediu daca statul ar incepe sa se foloseasca de aceste tipuri de contracte”, spune seful Adecco.

O alta zona de crestere pentru munca temporara ar putea fi antreprenoriatul romanesc, mai exact trecerea in zona alba a economiei contractelor de munca in cazul unora din companiile locala.

“Sunt multe companii locale care respecta legea, nu as vrea sa sugerez ca nu sunt, insa daca si cele care nu o fac vor intra in zona alba atunci va exista o crestere”, a mai spus Godean.

Ce tinteste Adecco

“Cred ca anul acesta vom ajunge din nou lider de piata, dupa ce acum 4 ani am pierdut aceasta pozitie”, spune Florin Godean.

“Din cate am vazut pana acum ne apropiem de pozitia de lider si cred ca vom reusi sa ajunge din nou primii. Am trecut prin multe schimbari strategice si structural si acum se vad roadele”,mai spune Godean, care a mentionat ca in opinia sa pozitia de lider a fost pierduta acum 4 ani pentru ca firma nu a activat pe Bucuresti.

“Avem o cota de piata de 15-20%, dar daca fac o analiza vedem ca inafara Bucurestiului acoperim 42% din piata, iar in Capitala doar 7%. Sigur in Bucuresti este si competitia mai mare, insa nici noi nu am avut o activitate foarte dezvoltata in aceasta zona”, a explicat Godean.
Adecco a inceput, insa, ofensiva pe Bucuresti in acest an, cand a deschis doua branch-uri, una in Pipera si una in zona Unirii.De asemenea si forta de vanzari din Bucuresti a crescut.

“Extinderea pe Bucuresti va avea rezultate probabil incepand de anul viitor, poate chiar mai tarziu. In domeniul nostru rezultatele nu vin peste noapte, iar faptul ca nu vom aborda piata prin pret va face lucrurile mai complexe”, a mai spus seful Adecco.

Cum se incaseaza in domeniu? Godean marturiseste ca au existat probleme de incasari in special in 2009, cand a existat un val de insolvente, dar ca in prezente lucrurile sunt in limite rezonabile. Ca tendinta, seful Adecco marturiseste ca majoritatea clientilor vor extinderea temenelor de plata.

Daca majoritatea incasarilor firmei vin din munca temporara, la profit balanta inclina in favoarea recrutarilor permanente, unde marjele sunt scriptic de aproape 100%.

Cum evolueaza recrutarea

Anul acesta recrutarea nu va mai fi cum a fost anul trecut, iar unul dintre motive este inceputul de an mult mai greu. “Am inceput anul cu recesiune. Totusi, acum am vazut o dezghetare, vom avea si in acest an o crestere, insa probabil nu va mai fi la fel de mare care cea de anul trecut, care a fost de circa 28%”, a spus Godean.

“Am avut crestere pe recrutarea pemanenta si in primele doua trimestre. Exista cerere de angajare. Nu ca in trimestrul al treilea din 2011, cand a fost un boom, dar angajarile au continuat”, a mai spus Godean.

Ceea ce a sesizat anul acesta seful Adecco este ca spre deosebire de anul trecut, in 2012 au revenit disponibilizarile. “Piata este volatila. Astazi cineva anunta ca angajeaza 1000 de persoane, maine cineva da afara 800”, a mentionat Godean.

Aflati mai multe despre Florin Godean aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri