Producatorii de medicamente generice din Romania contesta cea mai recenta propunere a Guvernului de reglementare a taxei clawback, despre care sustin ca reduce accesul populatiei la medicamentele cu pret accesibil.
Noua varianta de modificare a taxei clawback, aflata in dezbatere publica pe website-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP), ignora orice propunere venita din partea producatorilor de medicamente generice. Mai mult, reprezentantii MFP au propus masuri care vor continua sa penalizeze producatorii de medicamente generice pentru deficientele legislatiei din trecut si ii obliga sa plateasca pentru veniturile obtinute pentru intregul lant de distributie", sustin producatorii de medicamente de generice din Romania.

Potrivit acestora, propunerea recenta "ignora efectele catastrofale ale taxei clawback asupra medicamentelor cu pret accesibil".

Producatorii de medicamente generice considera ca posibila excludere a medicamentelor cu preturi de sub 10 lei de pe lista de farmaceutice compensate va reduce accesul la tratament al pacientilor cu venituri reduse si va genera majorarea cheltuielilor bugetare pe termen mediu.

In acest context, companiile membre ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) propun o noua forma a taxei clawback, incepand cu 1 ianuarie 2013, care sa excluda din calcul medicamentele cu pretul de producator sub 30 lei.

In plus, producatorii sustin ca baza de calcul al taxei trebuie sa fie pretul de vanzare al fabricantului si nu cel de raft (de retail).

In ceea ce priveste suma de referinta folosita in calcularea taxei, aceasta trebuie sa fie consumul real din anul anterior.

O alta propunere a APMGR este ca termenele de plata sa fie corelate cu termenele de decontare (in prezent, 300 de zile in farmacii).

Taxa clawback reprezinta o contributie trimestriala pe care producatorii si importatorii de medicamente trebuie sa o plateasca astfel incat sa fie acoperit intregul consum de medicamente compensate ce depaseste bugetul aprobat de Ministerul Sanatatii la inceput de an. Taxa este calculata pe baza unei formule in care se iau in considerare cota de piata si cresterea vanzarilor.

Producatorii de medicamente sustin ca nu pot plati taxa clawback, estimata la 400 de milioane de euro/an (calculata pentru 2011). Ea reprezinta „o medie de 33,6% din totalul vanzarilor de medicamente compensate ale producatorilor de medicamente, peste impozitele aferente oricarei firme", conform companiilor farmaceutice.
Citeste si:

Taxa clawback taie din elanul pietei farmaceutice. Sanofi se mentine lider






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri