Guvernul si FMI au stabilit pentru sfarsitul lunii septembrie sau finele anului noile termene de numire a managerilor profesionisti la cateva companii de stat, printre care Electrica Furnizare, Romgaz si Transgaz, conform Mediafax.
Compania Electrica Furnizare va avea director general pana la sfarsitul lunii septembrie, iar la Romgaz, Nuclearelectrica si Transgaz vor fi selectati administratori si directori generali pana la sfarsitul anului, se arata in memorandumul de politici economice si fiscale asumat de Guvern fata de Fondul Monetar International (FMI).

Electrica Furnizare urmeaza sa fie privatizata la inceputul anului viitor.

Termenele initiale pentru selectarea noilor conduceri la mai multe companii de stat au fost stabilite pentru inceputul acestui an, dar au fost decalate aproape lunar. Cel mai recent termen avansat de Guvern pentru numirea noilor directori a fost luna iulie.

Printre companiile care urmau sa aiba conducere profesionista se numara si Hidroelectrica, dar procedura a fost amanata intrucat producatorul de electricitate a intrat in insolventa, in luna iunie.
"Pentru Hidroelectrica, numirea unui director general va fi facuta imediat dupa ce compania va iesi din insolventa", se spune in document.

Guvernul s-a angajat fata de FMI sa schimbe directorii unor companii de stat cu manageri profesionisti, prin procese de selectie bazate pe competenta.

Tot pana la finele lunii septembrie va fi selectata conducerea si Consiliul de Administratie la Complexul Energetic Oltenia, cu ajutorul unei firme independente de resurse umane.

De asemenea, procesul de recrutare a conducerii profesioniste vizeaza si 11 companii controlate de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.

"La companiile din subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii a fost angajata o firma de resurse umane care va selecta candidati calificati pentru consiliile de administratie si conducerile a 11 societati din portofoliu, inclusiv la CFR Calatori si CFR Infrastructura. Vom desemna noi echipe profesioniste de conducere pana la finele lunii septembrie", se mai spune in memorandum.

In septembrie 2011 Guvernul si FMI au convenit sa numeasca manageri privati la 15 companii de stat, in 2011 si 2012, la companiile Posta Romana, Tarom, CFR Marfa, Electrificare CFR, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm si Oltchim.
Pentru selectarea managerilor profesionisti, Ministerul Economiei a incheiat in octombrie 2011 un acord cu firma de recrutare Pedersen & Partners.

In 31 mai 2012 contractul dintre cele doua parti a incetat "in conditii amiabile". Pedersen & Partners anunta, la acea data, ca acordul a incetat din cauza intentiei Ministerului Economiei de a derula procesul printr-o alta modalitate decat cea prevazuta la semnarea contractului.

Ministerul Economiei a anuntat in luna iulie ca a inceput procedura de selectare a consultantilor care vor recruta manageri profesionisti pentru 47 de companii de stat si ca vrea astfel sa implice tehnocratii in "administrarea bogatiei nationale".

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, afirma, la inceputul lunii iulie, ca procedurile de numire a noilor conduceri la companiile Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica si Transelectrica vor fi incheiate pana cel tarziu la 25 iulie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri