Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, sustine ca salariile angajatilor Hidroelectrica nu pot fi modificate deoarece compania are semnat un contract colectiv de munca, insa situatia se va schimba in septembrie, cand "se va termina situatia" din companie, scrie Mediafax.
Liviu Pop a fost intrebat, vineri, intr-o conferinta de presa la Bistrita, daca i se par normale cele 70 de tipuri de indemnizatii, prime jubiliare si alte beneficii stipulate in contractul colectiv de munca al angajatilor Hidroelectrica, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Contractele colective de munca pot fi incheiate dupa ce ai buget aprobat. Daca ai buget aprobat, in cadrul contractelor colective poate fi stabilit salariul fiecarui angajat", a raspuns Liviu Pop.

Intrebat daca i se pare normal ca un sofer de la Hidroelectrica sa primeasca un salariu de 1.643 de euro lunar, Pop a raspuns: "Nu mi se pare normal un salariu de genul acesta", adaugand ca acesta ar trebui sa fie platit cu aceeasi suma pe care o primeste soferul ministrului pentru dialog social, respectiv 1.400 de lei lunar.

Ministrul a spus ca, pana acum, companiile de stat isi aprobau bugetele in consiliile de administratie, insa acum, pentru prima data dupa trei ani, acestea au fost aprobate de Guvern.

"Au venit cu bugetele la Guvern si s-au aprobat bugetele celor 108 companii in care statul este unic actionar sau majoritar. Urmeaza ca toate organigramele si fondul de salarii ale acestor companii sa fie aprobate tot cu acordul Guvernului, in sensul in care directorul companiei, daca are cel mai mare salariu, celelalte sa fie pe o grila descrescatoare. Sunt companii de stat in care salariul directorului este cel mai mic. Exista companii de stat care au angajat in anul 2010, cand noua ni s-au redus salariile, la centru, 48 de consilieri ai directorului cu salarii intre 8.000 si 10.000 de lei", a spus Liviu Pop.

Intrebat cand vor fi modificate salariile angajatilor Hidroelectrica, ministrul a raspuns ca, atat timp cat exista un contract colectiv de munca valabil, nu se pot face modificari, dar a avansat ca termen luna septembrie pentru rezolvarea "situatiei de la Hidrolelectrica".

"Nu exista parghiile prin care sa modifici salariul cuiva. Salariul intr-o companie cu contract colectiv de munca incheiat poate fi schimbat in momentul in care se schimba acest contract. Conform discutiilor cu FMI, in septembrie se termina situatia de la Hidroelectrica. Am pus capat", a declarat Pop.

In urma cu o saptamana, Remus Borza, seful Euro Insol, administratorul judicar al Hidroelectrica, declara ca salariul mediu pe angajat in Hidroelectrica este de 1.643 euro, iar salariatii companiei beneficiaza de 70 de tipuri de indemnizatii, prime jubiliare si alte beneficii, care acopera 59% din totalul veniturilor.

"Contractul colectiv de munca in Hidroelectrica, incheiat in 2005 si care expira in 2014, are multe anomalii, este impovarator pentru indicatorii financiari ai companiei si incurajeaza nemunca", spunea Remus Borza.

Euro Insol a publicat, vinerea trecuta, raportul privind cauzele care au dus la intrarea in insolventa a companiei de stat, cel mai mare producator de energie din Romania. Conform raportului, Hidroelectrica a intrat in insolventa din cauza vanzarilor de energie catre "baietii destepti", managementului deficitar, investitiilor neperformante si secetei prelungite, dar si a altor factori, precum costurile cu apa uzinata, contractul colectiv de munca si achizitia de energie de la terti.

Potrivit raportului, ponderea salariului de baza pentru timpul efectiv lucrat este de 41% din totalul veniturilor pe sariat, iar diferenta de 59% este reprezentata de sporuri si indemnizatii.

Borza spunea ca salariatii companiei de stat, intrata in insolventa in luna iunie a anului curent, beneficiaza de 70 de beneficii, prime jubiliare, indemnizatii, a caror ponderea este mai mare cu 300% fata de salariul de baza.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri