Grupul medical Arcadia, care controleaza doua spitale, doua policlinici si un centru de imagistica in Iasi, se indreapta spre afaceri de 7,7 milioane de euro anul acesta, in linie cu 2011, dar tinteste o crestere de 10% pentru 2013, spune Dan Fiterman, directorul general al retelei.
Dan Fiterman conduce alaturi de Raluca Fiterman spitalele si centrele medicale iesene Arcadia, un business controlat de familia Fiterman, care deruleaza investitii si in zona de productie farmaceutica si real estate.

Din grupul medical, spitalul Arcadia reprezinta cea mai mare investitie – 20 de milioane de euro. Deschis in iunie 2010, Arcadia Hospital este cel mai mare spital privat din zona Moldovei, cu o capacitate de 220 de paturi. Spre comparatie, cel mai mare spital din Capitala, spitalul Sanador, are o capacitate de 290 de paturi si a presupus o investitie de 40 de milioane de euro, finalizata in aprilie 2011.

„Cel mai mare potential de crestere il vad in zona de spital, fara discutie. Este clar ca spitalele noastre au schimbat in mod radical harta sanatatii in zona Moldovei, fiind singurele unitati private de aceasta anvergura si cu profil multidisciplinar, respectiv de cardiologie interventionala”, a declarat Dan Fiterman, directorul general al Arcadia, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

In aceeasi cladire cu spitalul multidisciplinar functioneaza si un spital mai mic, separat, specializat pe zona de cardiologie - Arcadia CardioVascular. In plus, grupul Arcadia are doua policlinici si un centru de imagistica medicala.

„Policlinicile actioneaza intr-un mediu foarte concurential. Pe aproape fiecare strada exista un cabinet sau un centru medical privat mai mare sau mai mic. Dar noi privim ambele componente (spitalele si policlinicle – n.r.) impreuna, ca un business integrat pentru ca, pana la urma, pacientul decide carui medic se adreseaza, in ce conditii vrea sa fie tratat si in cate locuri sa mearga pentru a-si rezolva problemele de sanatate”, a spus Fiterman.

„Preturile nu pot fi ca in Bucuresti"

In iulie anul acesta, Arcadia a facut un prim pas pentru expansiune in afara Iasului. Astfel, grupul a inaugurat, alaturi de alti actionari, un centru de imagistica medicala la Suceava.

Intrebat daca grupul va continua expansiunea in alte orase, Dan Fiterman a raspuns ca este dificil de anticipat astfel de extinderi. „Experienta ne invata sa facem astfel de demersuri numai acolo unde si atunci cand gasim colaboratori care sa vrea si sa poata face lucrurile la fel ca noi, dupa aceleasi principii”, a adaugat directorul general al Arcadia.

Potrivit acestuia, zona Moldovei este una mult mai saraca decat restul tarii, ceea ce se reflecta in mod direct asupra puterii de cumparare a populatiei de acolo. Cu alte cuvinte, este vorba despre un alt comportament de consum de servicii de sanatate.

„Preturile noastre nu pot fi cele ca de la Bucuresti, de exemplu, nici pe departe, dar calitatea trebuie sa fie aliniata la ce se intampla peste tot in lume”, a explicat Fiterman.

Pentru perioada urmatoare, managerul are in plan consolidarea businessului si fidelizarea clientilor. Din iunie 2010 si pana in prezent, Arcadia a inregistrat aproximativ 100.000 de pacienti unici, dintre care circa 20% au apelat si la serviciile din cadrul spitalelor grupului. In ceea ce priveste sferele medicale, cele mai solicitate servicii au fost cele de obstetrica-ginecologie, pediatrie, dermatologie, chirurgie generala, ortopedie-traumatologie si gastroenterologie.

Dan Fiterman estimeaza grupul Arcadia va incheia anul curent cu o cifra de afaceri de 7,7 milioane de euro, in linie cu cea din 2011, ceea ce „ar insemna, de fapt, o crestere a operatiunilor grupului si compensarea bugetelor mai mici furnizate anul acesta prin contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate”.

Pentru anul viitor, managerul anticipeaza o cifea de afaceri de 8,5 milioane de euro, in crestere cu 10%.

Pareri impartite: scadere sau crestere de 10% pe piata de servicii medicale private

Piata serviciilor medicale private a stagnat in 2011 in jurul valorii de 500 de milioane de euro. Cei mai afectati jucatori au fost operatorii mai mici, care au intampinat dificultati din cauza crizei economice.
In vreme ce unii jucatori importanti de profil sustin ca piata serviciilor medicale ar putea inregistra, anul acesta, o scadere de 10%, din cauza scaderii numarului de noi angajati si a disponibilizarilor facute de companii, altii vorbesc de o crestere de 10%, in conditiile cresterii cererii pe fondul slabirii calitatii serviciilor din sectorul public.
Sectorul privat reprezinta aproximativ 10% din totalul pietei de servicii medicale, procent redus in comparatie cu alte tari din Europa. Cei mai mari jucatori din sectorul privat sunt MedLife, Regina Maria, Medicover (inclusiv Synevo), Romgermed si altii. MedLife estimeaza pentru anul in curs o cifra de afaceri de 60 de milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri