Enel Green Power Romania (EGP), divizia locala de energie regenerabila a companiei italiene de utilitati Enel, a conectat la reteaua electrica parcul eolian de 48 megawati (MW) pe care il detine la Moldova Noua (regiunea Banat).
„Parcul, devenit complet operational, cuprinde 21 de turbine SWT a cate 2,3 MW, cu o capacitate totala instalata de 48 MW, dintre care 25 MW sunt functionali din decembrie anul trecut", se precizeaza intr-un comunicat al companiei.

Cele 21 de turbine eoliene vor genera aproximativ 130 milioane KWh/an, potrivit EGP.

„Continuam cu strategia noastra de consolidare a productiei de energie regenerabila in Romania. Inceputul operatiunilor in Moldova Noua, conform cu perioada de timp stabilita, reprezinta un pas important in aceasta directie", a declarat Francesco Starace, CEO al Enel Green Power.

Parcurile eoliene de la Moldova Noua si Corugea (70 MW, operational din 2011, situat in judetul Tulcea) reprezinta investitii partial acoperite de EGP cu finantarea de 112 milioane de euro obtinuta printr-un acord cu Export Credit Agency (EKF), apartinand guvernului danez.

Investitiile necesare celor doua parcuri depasesc valoarea de 177 de milioane de euro in conditiile in care un MW intr-un parc eolian costa intre 1,5 si 1,8 milioane de euro, potrivit specialistilor din domeniu.

In prezent, EGP are in Romania instalatii eoliene ce totalizeaza 292 MW, incluzand si parcul de la Moldova Noua. Compania are in constructie alte parcuri cu o capacitate totala de 206 MW, anunta oficialii sai.

La nivel global, EGP are capacitati instalate de peste 7.500 MW care provin dintr-un mix de surse precum energie eoliana, solara, hidroelectrica, geotermala si biomasa.

Grupul italian Enel este prezent pe piata romaneasca din 2005, fiind in prezent unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata energiei, cu o retea de 90.000 km care deserveste 2,6 milioane de clienti.

Tot mai multa energie verde

Parcurile eoliene instalate pana in iunie inclusiv in Romania insumau circa 1.250 MW, potrivit lui Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor.
Cei mai mari investitori in ferme de vant sunt CEZ (Cehia), EDP Renewables (Portugalia) si Enel Green Power (Italia). Sectorul energiei eoliene a avut cunoscut o adevarata explozie in ultimii ani avand in vedere ca la final de 2009 erau instalati doar 14 MW in parcuri eoliene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri