Constantin Roibu a demisionat din functiile de director general, pozitie ocupata timp de 21 de ani, si membru al Consiliului de Administratie al Oltchim (OLT), ca urmare a propunerii sefului OPSPI, Remus Vulpescu, de inlocuire a managementului combinatului chimic.
Roibu s-a aflat la conducerea Oltchim din 1991, ocupand, de atunci, functii de director general, manager, administrator unic si presedinte al Consiliului de Administratie, noteaza Mediafax.

El a fost inlocuit din functia de presedinte CA al Oltchim in luna septembrie a anului trecut.

Impreuna cu Roibu au solicitat eliberarea din functii un numar de 15 directori si contabilul-sef, printre care directorul general adjunct productie si investitii, Nicolae Radu Olaru, si directotul general adjunct financiar, Alin Smeu. Acestia vor ramane la dispozitia companiei.

"Decizia de a demisiona din functiile de administrator si director general a fost motivata pe urmatoarele elemente: a) propunerea domnului Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri de inlocuire a managementului de la Oltchim, ca o conditie a asigurarii capitalului de lucru pentru functionarea instalatiilor societatii si acordarea salariilor curente catre salariatii societatii; b) lipsa de dialog si colaborare intre seful Oficiului Perticipatiilor Statului si Privatizarii in Inustrie si managementul Oltchim, ceea ce a dus la blocarea oricarei initiative de finantare a activitatii, avand ca efect oprirea functionarii instalatiilor din cadrul societatii", se arata intr-un comunicat transmis de Oltchim Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Compania mentioneaza ca demisia din CA si functia de director general opereaza de la momentul depunerii cererii si reintra in vigoare contractul individual de munca, suspendat la incheierea contractului de mandat.


Citeste si Protest a peste 300 de angajati ai Oltchim. Ponta: Chitoiu raspunde cu "capul, viata si tot" de situatia companiei

Ponta cere angajatilor Oltchim sa nu sperie investitorii


Premierul Victor Ponta a dat asigurari ca Guvernul cauta un investitor pentru Oltchim si a facut apel la angajatii companiei sa nu sperie investitorii, aratand ca ministrul pentru dialog social, Liviu Pop, se va deplasa la Ramnicu Valcea pentru a discuta cu protestatarii.

Ponta a afirmat ca Guvernul "munceste de ceva timp" pentru gasirea unui investitor care sa preia Oltchim si sa asigure locurile de munca si buna functionare a Oltchim, Arpechim si altor societati care depind de combinat.

"Vreau sa cred ca oamenii inteleg ca nu trebuie sa speriem investitorii acum. Ar fi un lucru foarte rau ca ambii investitori care si-au declarat interseul sa vada in miscarile de protest un semn negativ si sa plece de acolo", a spus Ponta.

Peste 300 de angajati ai Oltchim protesteaza, miercuri, fata de intarzierea luarii unei decizii in privinta situatiei combinatului, solicitand de urgenta vizita premierului, si fata de faptul ca nu si-au primit banii si bonurile de masa de doua luni.

Liderul sindical Mihai Diculoiu a declarat ca este vorba despre un protest spontan fata de situatia in care se afla combinatul, sustinand ca se urmareste "lichidarea societatii".

La sfarsitul lunii august, aproximativ 300 de angajati ai Diviziei Petrochimice Bradu din cadrul combinatului Oltchim au protestat fata de decizia de trimitere in somaj a peste 500 angajati, pentru perioada 27 august - 30 septembrie, din cauza lipsei capitalului de lucru necesar repornirii activitatii de petrochimie de la Pitesti. In urma protestelor conducerea combinatului a renuntat la trimiterea in somaj a celor 506 angajati.

Ponta a declarat miercuri ca ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, raspunde cu "capul, viata si tot" pentru privatizarea Oltchim si ca exista doua mari companii, din "zone geografice total diferite", interesate sa preia combinatul chimic.

"Aici, domnul ministru Chitoiu, stiti, raspundeti - capul, viata si tot - de succesul operatiunii de privatizare de la Oltchim. Din fericire, nu avem unul, ci doua mari companii. Ne speriasem la un moment dat ca nu vine nimeni. Au venit doua mari companii, din doua zone geografice total diferite, ca sa spun asa. Important este ca sa avem un succes pe aceasta tema, sa salvam locurile de munca, sa dam un mesaj pentru toata zona, Arges - ca e vorba de Arpechim -, ca pastram locuri de munca si de fapt cream noi locuri de munca prin investitii", a declarat Ponta la inceputul sedintei de Guvern.

In urma cu doua saptamani Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Data licitatiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilita pentru 18 septembrie. Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, in actionariatul Oltchim se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezinta una dintre conditiile pentru aprobarea de catre board-ul director al FMI a celei de-a sasea evaluari a acordului cu Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri