Administratorul judiciar al Hidroelectrica a admis solicitari de creante de 3,5 miliarde lei si a respins cereri de 1,17 miliarde lei, bancile avand o pondere de 69% din masa credala, a declarat luni Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al producatorului de energie.
Euro Insol a inregistrat luni tabelul preliminar de creante, vineri urmand sa aiba loc prima adunare a creditorilor, relateaza Mediafax.

"S-au inregistrat 381 de declaratii de creante, in conditiile in care noi am notificat 839 de creditori dupa intrarea in insolventa a Hidroelectrica", a spus Borza intr-o conferinta de presa.

La 20 iunie, data intrarii in insolventa, Hidroelectrica avea inregistrate in contabilitate datorii de 3,66 miliarde de lei, iar valoarea totala a sumelor solicitate de cei 381 de creditori din tabelul preliminar se ridica la 5,49 miliarde de lei.

Administratorul judiciar a admis creante de 3,5 miliarde de lei, a admis sub conditie alte datorii de 804,1 milioane de lei, nivelul cererilor respinse ridicandu-se la 1,17 miliarde de lei.

Valoarea sumelor cu care au dorit sa se inscrie "baietii destepti" in tabelul preliminar al creditorilor Hidroelectrica, companie aflata in insolventa, se ridica la 870,5 milioane lei, pretentiile fiind respinse de administratorul judiciar.

Borza a spus ca dintre cei 839 de creditori notificati, 458 nu s-au inscris la masa credala, valoarea cererilor neinregistrate fiind insa de 11,6 milioane de lei.

"Unele sume au fost mai mici de 120 de lei, valoarea taxei de timbru pentru inregistrare", a adaugat el.

Referindu-se la creantele garantate, seful Euro Insol a spus ca sunt incluse in tabel zece banci si o persoana fizica, iar administratorul judiciar a admis cereri de 1,69 miliarde de lei, din totalul solicitat de 1,82 de miliarde de lei.

Persoana fizica cu o creanta garantata de 70.000 de lei este Nicolae Bucurenciu, care a vandut catre Hidroelectrica un teren cu plata in rate.
Cel mai mare creditor garantat este BRD, cu o creanta admisa a 426,3 milioane de lei.

Cel mai mare creditor garantat este BRD, cu o creanta admisa a 426,3 milioane de lei.

Alte institutii bancare cu creante garantate admise sunt Citibank Europe (276,3 milioane lei), ING Bank (creanta admisa de 394,8 milioane lei), RBS (128,2 milioane lei), Banca Transilvania (107,9 milioane lei) si BCR (277 milioane lei).

"Majoritatea bancilor s-au inscris la masa credala cu sumele datorate pana la 20 iunie, dar pana la 10 septembrie Hidroelectrica a rambursat sume considerabile in contul creditelor bancare, valoarea ratelor platite in acest interval fiind de 54 milioane de euro", a mai spus Borza.

Creantele salariale admise conform evidentelor contabile si sub conditie se ridica la 9,7 milioane lei, respectiv 1,6 milioane lei.
Din totalul datoriilor bugetare solicitate, de 536,6 milioane lei, cea mai mare parte a sumei, de 536 milioane lei, a fost admisa sub conditie.
"ANAF a solicitat inscrierea la masa credala a debitoarei Hidroelectrica cu suma de 144,7 milioane lei. Aceasta creanta a fost inregistrata sub conditie. Ministerul Economiei a solicitat inscrierea cu suma de 391,8 milioane lei. Si aceasta suma a fost admisa sub conditia solutionarii dosarului penal in care o serie de directori ai companiei au fost trimisi in judecata impreuna cu un fost ministru al Economiei, sub aspectul savarsirii infractiunii de subminare a economiei nationale si pana la momentul la care intanta se va pronunta irevocabil, pe o solutie de condamnare sau de achitare, toate aceste sume solutionate de cei doi creditori bugetari (...) vor ramane inregistrate in tabelul preliminar al creantelor sub conditie", a spus Borza.

Totodata, creantele chirografare admise se ridica la 1,8 miliarde lei. Administratorul judiciar a admis sub conditie alte creante de 247,3 milioane lei. In aceasta categorie sunt cei mai multi creditori, in numar de 275, prin care "baietii destepti", banci, dar si prestatori de servicii sau antreprenori. Tot aici intra si penalitati contractuale de 61 milioane lei.

"Simt nevoia sa fac o remarca vis-a-vis de o anumita imoralitate sau ipocrizie a unor creditori care au beneficiat de contracte avantajoase cu Hidroelectrica. Sunt acele contracte identificate si in raportul de cauze prin care Hidroelectrica a fost constransa prin note aprobate de ministrul Economiei si mediului de afaceri sa achizitioneze de la producatorii termo energie la pretul de 200-250 de lei pe megawatt pe care ulterior sa o revanda undeva la 80-89 lei megawatt-ul pe piata reglementata, respectiv 130 lei megawatt-ul in cadrul contractelor bilaterale cu baietii destepti", a spus Borza.

In acest sens, el a exemplificat cazul Nuclearelectrica, care a cerut cu titlul de penalitati de intarziere suma de 41,1 milioane lei, dar a admis ca aceste solicitari sunt legale, conform contractelor.

Borza a afirmat ca tabelul preliminar a fost inregistrat la Tribunal si va fi trimis tot luni spre publicare in buletinul procedurilor de insolventa. Creditorii nemultumiti de inscrierea creantei pot contesta masura administratorului judiciar in termen de 5 zile lucratoare de la publicarea in buletinul procedurilor de insolventa.

Tabelul definitiv al creantelor va fi afisat de administratorul judiciar dupa solutionarea tuturor contestatiilor de catre judecatorul sindic.
"Poate sa dureze un an, poate sa dureze 2 luni (solutionarea contestatiilor, n.r.). Depinde de cate contestatii sunt si care este complexitatea lor", a spus Borza, raspunzand unei intrebari.

Ulterior, in termen de 30 de zile, creditori cu peste 20% din masa credala, administratorul judiciar sau debitoarea prin administratorul special au posibilitatea sa propuna un plan de reorganizare a activitatii. In prezent niciun creditor nu detine individual 20% din masa credala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri