Situata in localitatea Sendenhorst din Germania, la numai 30 de minute de mers cu masina din orasul Munster, fabrica VEKA este unul din cei mai importanti producatori de profile pentru tamplarie PVC din lume, care livreaza anual in Romania peste 6.000 de tone de astfel de profile.
Intr-un orasel cu circa 12.000 de locuitori, peste 10% din populatie lucreaza in cadrul fabricii VEKA, atat in productie cat si in zona de birouri.

Heinrich Laumann, fondatorul grupului german a achizitionat in anul 1969 compania VEKAplast, care in acel moment dispunea de 8 angajati si se ocupa cu productia de rulouri si profile pentru constructii, deruland afaceri de circa 850.000 de euro.

La mai bine de 40 de ani de la cumpararea VEKAplast, actualul grup german a extins fabrica de productie PVC la o suprafata totala de peste 300.000 mp, desfasurandu-si activitatea in 29 de tari la nivel mondial prin 14 centre de productie, livrand peste 250.000 tone de profile, echivalentul unor afaceri de 850 de milioane de euro.

Cum functioneaza fabrica


In fabrica VEKA din Sendenhorst, cei aproximativ 1.200 de angajati lucreaza in trei schimburi pentru circa 340 de zile pe an, zilnic fiind produse peste 300 de tone de profile extrudate.

Aici, nemtii dispun de 94 de linii de extrudare (productie efectiva a profilelor PVC din materie bruta) si 20 de linii de laminare, dupa ce in 2006 si 2009 aveau 13, respectiv 18 linii de acest fel.

La fabrica sunt aduse anual circa 143.000 tone de material brut (amestecuri de materiale), pana la 600 de tone fiind procesat in fiecare zi. Din acesta, la nivelul anului trecut au fost livrate peste 95.000 de tone de materie finita.

Dupa sosirea materialului brut, acesta este transformat in “praf” pentru a fi trimis mai departe in hala de productie. Aici urmeaza o serie de teste de laborator, unde inginerii VEKA stabilesc rezistenta la impact, durabilitatea la frig, dar si rezistenta la frecare.

In primii ani de functionare ai fabricii s-au folosit numai profile de culoare alba, pentru ca in prezent optiunile clientilor sa vizeze si profile de alta culoare. VEKA a trebuit sa se adapteze acestei tendinte si s-a aliniat cerintelor pietei.

Ponderea de profile PVC ale VEKA Romania este de 50% pentru cele de culoare alba, in timp ce restul de 50% este reprezentata de profilele care vin in diferite nuante de culoare.

Situatia se schimba insa In Romania, unde ponderea profilelor PVC de culoare alba detine o proportie de 70% pe piata locala, in timp ce modelele colorate se ridica la circa 30%, fiind si acestea in continua crestere.

Pregatirea tinerilor angajati


Una din politicile nemtilor de la VEKA tine de instruirea si pregatirea tinerilor angajati pentru a deveni specialisti in domeniu.

Aici, tinerii sunt nevoiti sa treaca printr-o perioada de trei ani si jumatate de training unde vor lua contact cu toate stadiile de productie ale unui profil PVC. Activitatea pe care o desfasoara in decursul celor trei ani are un program de lucru normal - de 5 zile pe saptamana - din care trei sunt dedicate activitatii practice in fabrica si doua dintre acestea presupun cursuri si notiuni teoretice.

In acest fel, intre 20-25 de tineri cu varste cuprinse intre 16-18 ani isi incep pregatirea intr-un domeniu din care pot deveni tehnicieni, electricieni sau chiar ingineri.

Nemtii mizeaza insa mai mult pe o pregatire practica a tinerilor angajati, care in acest mod pot deprinde mai multe cunostinte in interiorul fabricii.


Peste 6.000 de tone de profile PVC livrate in Romania


Pentru VEKA, Romania este cea mai importanta piata din sud-estul Europei, anual livrand aici de la fabrica din Sendenhorst intre 6.000 si 7.000 tone de profile PVC catre cei peste 75 de parteneri de pe intreg teritoriul tarii.

La nivel local, producatorul german de profile PVC estimeaza ca afacerile din acest an vor creste cu 20%, la 16 milioane de euro pe fondul contractarii de noi parteneri strategici, valoarea totala a livrarilor ridicandu-se la peste 6.000 de tone, dupa cum sustine Robert Post, directorul general VEKA Romania.

Romania, printre cele mai importante piete pentru VEKA


Germania, Rusia si SUA sunt cele mai importante piete de desfacere pe care activeaza grupul VEKA in ceea ce priveste volumul de produse comercializate.

Chiar si asa, situatia Romaniei nu este deloc asemanatoare celei din Spania - care se confrunta cu grave probleme financiare sau cu situatia Statelor Unite din 2008 - cand vanzarile VEKA s-au prabusit.

In Spania, spre exemplu, la nivelul anului 2011 au fost vandute 10 milioane de unitati PVC, in timp ce in 2012 a fost comercializat un volum de numai 2 milioane de unitati, iar situatia nu arata deloc bine nici in perioada urmatoare.

Cel mai mare avantaj al Romaniei pentru VEKA este pozitia geografica - fiind foarte aproape de producator.
Unul din principalele targeturi ale grupului german producator de profiluri PVC - VEKA este ca pe oricare piata intra sa reuseasca sa fie unul din cei mai importanti trei jucatori.

Peste Bulgaria si Ungaria in contextul UE


Romania se situeaza in fata vecinilor bulgari si unguri in ceea ce priveste folosirea sistemelor de ferestre cu tamplarie PVC, insa mai are mult de recuperat la nivel european.

Tara noastra este mult in fata vecinilor nostri de la sud de Dunare in ceea ce priveste izolarea si folosirea ferestrelor cu geam termopan, nu doar datorita potentialului de cumparare ceva mai ridicat ci si numarului de locuitori, a suprafetei tarii sau a ansamblurilor rezidentiale.

“In Bulgaria nu se fac atat de multe investitii in constructii si imobiliare, asa cum se fac pe plan local, fiind mai orientati spre produse mai ieftine, de o calitate mai scazuta”, spune pentru wall-street.roAlex Oancea (foto), director de marketing in cadrul VEKA Romania.

In ceea ce priveste situatia vecinilor din vest, Ungaria a facut investitii in acest domeniu cu ani in urma, in prezent axandu-se mai mult pe reabilitare, decat pe noile constructii.
“In tara noastra inca mai e loc de crestere, fiind case si blocuri de izolat. Regiunile rurale in special trebuie acoperite, fiind aici un gol foarte mare”, mai spune Oancea.

VEKA a devenit in 2011 cel mai important producator pe piata sistemelor de profile PVC pentru usi, ferestre si obloane, numarand peste 3.500 de angajati si inregistrand vanzari de peste 800 de milioane de euro in intreaga lume.
Producatorul german de profile PVC opereaza in tara noastra prin intermediul filialei locale VEKA Romania, infiintata in anul 2000, fiind detinuta in totalitate de catre VEKA AG Germania si are peste 30 de angajati.

Principalii concurenti ai VEKA pe plan local sunt Gealan si Rehau.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri