Cristian Nacu, partener Enterprise Investors, sustine ca fondurile de investitii au bani de investit, dar nu s-au facut achizitii semnificative in ultima perioada. “Numai noi avem cateva sute de milioane de investit”, a declarat Nacu, la conferinta “Antreprenor caut finantare”, organizata de wall-street.ro, in parteneriat cu Ernst&Young, Enterprise Investors si Alpha Bank.
Enterprise Investors nu finanteaza start-up-uri, ci afaceri in plina dezvoltare sau companii mature, daca au loc de crestere. Nici companiile supraindatorate nu sunt in targetul Enterprise, cu atat mai putin companiile in scadere sau insolvente ori falimente.

„Trebuie sa aiba o crestere, pentru ca din cresterea firmei ne facem noi banii. Trebuie sa aiba un produs in piata prin care sa fie diferentiata in piata. Astfel, nu va putea beneficia de finantarea noastra. In general, cautam firme cu management performant. E foarte important ca businessul sa nu depinda doar de antreprenorul care vinde. Intotdeauna am insistat sa avem un management competitiv. In vremuri proaste un management competitiv te scoate din necaz. Noi suntem cei care incercam sa valorificam brandurile nationale. Cautam companii care au un brand distinctiv.”, a explicat Nacu.

De ce sa aducem un fond de private equity intr-o companie? „Este o modalitate de a creste cu capitalul nostru. Poate fi o combinatie intre achizitie de actiuni si crestere de capital, dar totul se realizeaza pentru a finanta cresterea. La Macon Deva am investit mai mult decat am platit pe actiuni. La Profi la fel, cand am platit 65 milioane euro pentru o retea de 66 de magazine si acum are 130 de magazine. Capital de crestere mai avem inca o data pe atat pentru majorarea ulterioara”, a mai spus oficialul Enterprise Investors.

Ce marime trebuie sa aiba business-ul, pentru a fi finantat de Enterprise Investors?

„Avem doua fonduri, unul pentru 20-25 mil. euro, al doilea de venture-capital care investeste pana in 5 mil. euro, aici putem lua si participatii minoritare. Nu e important sectorul. Sunt sectoare in care se creste foarte incet, fie din cauza pietei, fie a concurentei, sunt companii in care e nevoie de capital de dezvoltare. Trebuie sa fie un business care sa aiba crestere, sa fie bine condus”, a explicat Cristian Nacu.

Intrebat de un antreprenor de sala ce sfaturi are pentru compania sa, Nacu a explicat ca este dificil sa dea sfaturi fara a cunoaste bine situatia, dar i-a recomandat sa fie atent la capitalul de lucru, pentru a nu pierde oportunitati.

„Puteti aduce bani din 3 surse: de acasa, de la banca sau din surse externe”, a explicat Nacu.

Un alt invitat a mentionat si alternativa finantarii prin bursa, insa Nacu sugereaza foarte multa grija.

„La bursa trebuie sa aveti grija. Este ca si cum ai invita la masa tot blocul. Daca inviti un fond de private equity ocupa un singur loc la masa si poate vine si cu mancare. Nu vreau sa fiu inteles gresit, companiile trebuie sa fie bine pregatite pentru a fi listate. Am facut 27 de listari la bursa si dureaza cativa ani pentru ca firma sa faca fata rigorilor de a intra pe bursa”, a mai spus Nacu.

Florin Vasilica, Partener, Ernst & Young Romania, recomanda antreprenorilor sa isi construiasca un plan solid de afaceri si sa mearga cu el la banci pentru a-l negocia. "Multe banci vor accepta o refinantare in aceste cazuri. Prezenta unor consultanti este importanta in cadrul acestui plan de renegociere, dar si in relatia cu bancile. Imprumuturile neperformante cantaresc greu, chiar si asupra companiilor performante. Un lucru bun pentru aceste companii este faptul ca sunt preferatele bancilor in continuare si pot concura mult mai bine comparativ cu firmele care au un acces restrans la finantare. Astfel, vom asista la o consolidare a sectoarelor de activitate", a declarat Vasilica.

Daniela Niculescu, Director Directia IMM, Alpha Bank Romania, a explicat care sunt problemele bancilor atunci cand antreprenorii apeleaza la finantare:

- Optimizarea fiscala, veniturile si profiturile mai mari in realitate decat in bilant.
- Angajamentul redus din partea actionarului, bancile vor sa vada ca riscul antreprenorului este egal impartit cu cel al bancii.
- Predictibilitate redusa a afacerii. "Procentul companiilor care si-au schimbat brusc domeniul de activitate a crescut cu 10-15%. Pentru finantare acesta este un dezavantaj"
- Competente manageriale. "Managerul sa isi poata previziona afacerea si riscurile in aceeasi masura cu banca. Un plan de afaceri cu alte cuvinte. Prin cererile noastre, care pot parea birocratice, va obligam prin ceea ce va cerem sa identificati niste riscuri la care nici nu v-ati gandit", a explicat Niculescu.

Ce vrea sa vada banca de la antreprenori? "Sunt lucruri care au fost cerute si inainte de criza, dar la care sa zicem bancile nu au acordat foarte multa atentie. Bancile vor sa vada daca exista piata. Mai este nevoie de competitivitate. Observam ca ne este greu sa fim inovativi. Am avut de a face cu antreprenori care au ziceau - am vazut si eu ca merge si am zis sa fac lucrul asta. M-am gandit sa copiez, dar nu este cea mai fericita alegere. O banca se mai uita la capacitatea de rambursare a firmei si o atentie trebuie acordata lichiditatii. O firma cu profit pe hartie si fara lichiditati nu poate exista. Mai trebuie facut si un plan de afaceri. Aceste lucruri au aratat in anii de criza care sunt problemele generale", a mai spus reprezentantul Alpha Bank.

Urmareste LIVE conferinta "Antreprenor, caut finantare", cel mai important si interactiv for de dezbateri dedicat pietei de fuziuni si achizitii, organizata de wall-street.ro, in parteneriat cu Ernst&Young, Enterprise Investors si Alpha Bank. Adreseaza intrebarile tale aici si noi le vom adresa in cadrul conferintei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri