Taierea fondurilor pentru proiectele incepute, nivelul ridicat al arieratelor statului si ritmul lent al platii datoriilor catre antreprenori sunt printre cele mai mari probleme cu care se confrunta in prezent industria de constructii, au afirmat mai multi jucatori la o conferinta organizata de ZF.

"Industria noastra a suferit in aceasta perioada de lipsa de lucrari si mai ales de lipsa de lucrari finantate. (...) La ora actuala, din cauza crizei, nici noi nu mai avem acces la credite si ne imprumutam scump, si dupa cum stim din teoria economica, in perioadele de criza cel care trebuie sa se indatoreze este statul, pentru ca numai statul se poate indatora la niste dobanzi rezonabile in aceasta perioada. Din pacate si statul intra in acest joc de criza si nu se mai poate imprumuta si atunci motorul de business are de suferit foarte mult", a declarat Mihai Rohan, presedintele CIROM, la o conferinta privind piata constructiilor, organizata de Ziarul Financiar, relateaza Mediafax.

Presedintele patronatulului din industria cimentului si altor produse minerale pentru constructii a afirmat ca producatorii nu sunt ingrijorati din cauza lipsei lucrarilor, ci a conditiilor si termenelor de plata, care afecteaza toata industria.

"La sumele la care se lucreaza la ora actuala si la ritmul la care se lucreaza, daca nu sunt si finantate, mor multi si dupa ei atrag moarte in jurul lor. Ar fi mai bine sa nu se inceapi lucrari care nu sunt finantate decat sa fie lasate la un sfert, la jumatate. Programul de infrastructura s-a oprit in august, la corecturile bugetare, suntem foarte ingrijorati", a spus reprezentantul patronatului.

Productia de ciment a scazut cu 40% in intervalul 2008-2010, si a crescut usor in 2011, la 7,6 milioane tone. In acest an, la sase luni, productia a crescut cu 6% iar vanzarile au avansat cu 3%, pe fondul lucrarilor de infrastructura. In schimb, in a doua parte a anului s-a simtit acut problema platilor, iar in aceste conditii Rohan estimeaza ca piata ar putea stagna in 2012, in cel mai bun caz.

Seful CIROM a mai spus ca legea insolventei este foarte generoasa cu cei care au datorii si foarte putin generoasa cu creditorii.

Liviu Neagu, directorul general al distribuitorului de utilaje pentru constructii Bergerat Monnoyeur Romania, a afirmat la randul sau ca multe proiecte au pierdut finantarea iar platile au fost sistate. Primii care ajung in insolvabilitate sunt antreprenorii generali, care atrag dupa ei furnizorii de materii prime si constructorii mai mici, subantreprenori.

"Daca Romania are o problema in momentul de fata, trebuie s-o spunem cu voce tare ca este problema arieratelor, care exista de foarte mult timp iar oamenii au foarte putin curaj s-o spuna. (...) Nu este posibil sa pleci la un proiect atata timp cat stii ca in spate, undeva, cumva, se afla un minister, statul, sau indiferent cine altcineva, o autoritate publica, si sa-ti pui problema daca vei fi platit", a spus Neagu.

Si Valentin Stoica, director general al companiei de proiectare si consultanta Search Corporation, a nominalizat problema legata de incasare, precizand ca firma pe care o conduce are de recuperat in prezent suma de 7 milioane de euro de la stat si de platit taxe de 2 milioane de euro.

"Diferenta intre incasarea la o luna sau la un an jumatate o suportam noi, si nu mai e vorba ca o suportam din profit demult, e vorba ca mergem in pierdere tot timpul", a spus el.

Reprezentantul Search Corporation a afirmat in Romania nu este sprijinita industria autohtona, alte probleme fiind lipsa de continuitate si de viziune in sistemul public."De cate ori schimbam un ministru sau un director general la Compania de Autostrazi, si au fost vreo 16 in ultimii 11 ani, schimbam si viziunea, schimbam si programele", a spus el.

Alin Barbut, director regional de vanzari al producatorului de materiale de constructii Adeplast, a spus ca are clienti care platesc mai greu din cauza ca isi primesc cu intarziere banii de la stat.

"Am avut parteneri care ne-au platit dupa un an dintr-un motiv foarte simplu: atunci si-au luat si ei banii", a adaugat Barbut.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri