Romania nu ofera, in prezent, cele mai bune conditii pentru derularea investitiilor in energie regenerabila, din cauza intarzierilor companiilor de stat in constructia unor unitati de productie a energiei si a instabilitatii politice, a declarat directorul general al Verbund Romania, Ovidiu Pop, potrivit Mediafax.
"Din pacate, in acest moment nu este un mediu prielnic de a discuta posibilitati de investitii. Trebuie sa existe o continuitate, profesionalism in acest domeniu. Trebuie sa avem si partea de (energie – n.r.) clasica, unitati de pompaj, termocentrale cu pornire rapida, astfel incat siguranta sistemului sa nu fie pusa niciodata in pericol", a afirmat Pop prezent la un seminar pe tema energiilor regenerabile.

Pop a amintit de proiectul hidrocentralei Tarnita, care ar urma sa fie construita de compania de stat Hidroelectrica. Hidrocentrala Tarnita ar avea rolul de a contribui la echilibrarea sistemului energetic national, dupa ce vor fi construite mai multe parcuri eoliene.

Hidroelectrica incearca de mai multi ani sa atraga parteneri pentru realizarea Tarnita, investitie evaluata la 1,1 miliarde euro, dar inca nu a gasit vreunul. Hidroelectrica a intrat in insolventa la finele lunii iunie.
Parcurile eoliene au nevoie de unitati de productie a energiei pentru reglare, avand in vedere ca energia pe care o produc este fluctuanta si poate produce dezechilibre in sistem.

"Colegii de la Hidroelectrica sunt in aceasta perioada intr-o situtie mai delicata, nu si-au fixat inca strategia privind investitiile. (...) In momentul in care Hidroelectrica va decide si compania Verbund isi va revizui pozitia privind investitiile din Romania. Deocamdata ce este cert este ca Verbund isi doreste sa finalizeze aceasta investitie in parcuri eoliane", a continuat Pop.

Verbund a finalizate parcuri eoliene de 100 MW si are in constructie alte unitati cu o putere tot de 100 MW.
"Toti cei 200 MW ar fi trebuit finalizati pana in decembrie 2012, dar din cauza unor intarzieri inerente unor astfel de investitii termenul a fost extins pana in primul trimestru al anului viitor", a afirmat Pop.

El a adaugat ca Verbund ar putea construi alt parc, de aproape 60 MW, dar inca nu a luat decizia, asteptand sa vada cum evolueaza situatia economica si politica in Romania.

Grupul Verbund, detinut de statul austriac, a anuntat in august ca vizeaza investitii totale de peste 300 milioane euro in parcuri eoliene in Romania pana in 2013.

In Romania sunt instalate parcuri eoliene cu o putere cumulata de 1.500 MW, capacitate comparabila cu cea a celor doua reatoare nucleare de la Cernavoda, de peste 1.400 MW.

Proiectele de parcuri eoliene au atras in ultimii ani interesul investitorilor, romani si straini, si datorita sprijinului acordat de autoritati unor astfel de proiecte prin sistemul certificatelor verzi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri