Cele mai mari corporatii din lume se pregatesc pentru o noua piata energetica, cu costuri in crestere, riscuri de conformitate si amenintari pentru securitatea surselor de energie, se arata intr-un studiu al companiei de consultanta si audit Ernst&Young.
Liderii de business implementeaza deja in mod proactiv strategii care vizeaza cresterea eficientei energetice, dezvoltarea capacitatilor de auto-generare si utilizarea intensiva a surselor de energie regenerabila, conform studiului Global Annual Cleantech Insights and Trends dezvoltat de Ernst & Young in randurile a 100 de companii multinationale, cu venituri de peste 1 miliard de dolari.

Conform studiului, 38% din liderii acestor companii se asteapta la o crestere de cel putin 15% a costurilor energiei in urmatorii cinci ani. Jumatate din managerii intervievati inregistreaza cheltuieli cu energia in proportie de 5% din costurile operationale sau chiar mai mult, in timp ce un grup important (22%) a declarat ca cel putin 20% din costurile operationale sunt legate de consumul de energie.

In termeni nominali, aceste procente s-au tradus in cheltuieli anuale de cel putin 50 milioane de dolari pentru 42% din liderii intervievati, si de peste 100 milioane de dolari pentru 27% dintre acestia. Directorul general este factorul final de decizie privind mixul de energie utilizat in peste o treime din marile companii, ceea ce ilustreaza importanta acestui aspect in prezent.

Energia regenerabila, un obiectiv important pe agenda companiilor

Studiul a analizat utilizarea energiei regenerabile din doua perspective: energia generata de capacitati detinute sau controlate de companii si energia achizitionata de la furnizori externi.

Potrivit studiului, 41% din respondenti au declarat ca genereaza energie regenerabila prin resurse detinute sau controlate de companie, dar aceasta a reprezentat o mica parte din energia totala generata de companie.

„Politica de pret ramane un factor-cheie in decizia de abordare a energiei regenerabile. 43% din companii nu sunt dispuse sa plateasca un pret mai mare pentru regenerabile si pun accent pe dezvoltarea unor modele inovative de finantare a proiectelor energetice", spune Saulius Adomaitis, partener si lider al departamentului de asistenta in afaceri al Ernst & Young Romania.

Cu toate acestea, 67% si respectiv 59% dintre respondenti au declarat ca este foarte probabil ca nivelul energiei regenerabile generate si achizitionate sa creasca in urmatorii cinci ani, in timp ce 52% estimeaza o scadere a consumului de combustibil fosil in acelasi orizont de timp. Ambele perspective ilustreaza interesul in crestere al tuturor companiilor de a investi in surse regenerabile de energie.

Marile companii isi produc deja propria energie

Companii multinationale cunoscute au dezvoltat deja initiative de generare a propriei energii, din mai multe motive, dintre care cele mai importante sunt reducerea volatilitatii preturilor energiei, cresterea securitatii aprovizionarii cu energie, scaderea costurilor, si indeplinirea obiectivelor privind emisiile de carbon.

Desi auto-generarea implica bariere semnificative, precum perioada indelungata de recuperare a investitiei, gestionarea unor noi riscuri, si nivelul ridicat al investitiei initiale, 49% dintre companiile incluse in studiu genereaza in prezent energie din surse proprii.

Reducerea costurilor cu energia este principalul obiectiv de eficienta energetica al majoritatii companiilor (92%) incluse in studiu. 47% din respondenti au declarat ca gestionarea cererii de energie este unul din cele mai importante elemente ale strategiei de eficienta energetica, sugerand astfel intentia companiilor de a profita de solutiile tehnologiei smart grid. Cei mai multi dintre liderii chestionati anticipeaza o crestere a eficientei energetice in urmatorii cinci ani, peste 80% estimand ca vor realiza economii in consumul de energie.

„Doar acele companii care vor dezvolta o strategie energetica comprehensiva si diversificata vor putea obtine avantaje competitive in noua economie bazata pe eficienta utilizarii resurselor si pe emisii reduse de carbon", mai spune Adomaitis.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri