Producatorii de energie regenerabila ar putea primi licente speciale pentru a tranzactiona electricitatea prin contracte directe pana cand finalizeaza investitiile in unitatile de productie, iar ulterior sa incheie contracte de vanzare-cumparare pe OPCOM, potrivit ANRE, scrie Mediafax.
"Am primit foarte multe propuneri de modificare a legii energiei. Am discutat si cu OPCOM sa vedem daca pot prelua si alte tipuri de contracte. Am discutat sa dam o licenta speciala pentru producatorii de energie regenerabila prin care ca sa poata tranzactiona direct electricitatea pana la finalizarea investitiilor in unitatile de productie. Ulterior, acestia ar urma sa tranzactioneze energie pe piata concurentiala", a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Havrilet, intr-o conferinta organizata de CEZ Romania.

El a adaugat ca inclusiv banci europene solicita schimbarea legii si ca autoritatile trebuie sa se asigure ca o astfel de prevedere este legala.

Pe de alta parte, Havrilet a afirmat ca OPCOM incearca sa dezvolte o platforma speciala pentru astfel de contracte.

"In ultimele luni s-au schimbat fundamentele pietei energiei si gazelor din Romania", a spus Havrilet.

Legea energiei prevede ca toate tranzactiile cu energie trebuie realizare doar pe platforme specializate. Platforma specializata de tranzactionare a energiei este bursa de energie OPCOM. Mai multe companii si asociatii ale firmelor din sectorul energiei regenerabile se opun acestei prevederi, sustinand ca reglementarea ar impiedica investitiile.

Premierul Victor Ponta, prezent in conferinta, a adaugat ca este de acord cu flexibilizarea legii, dar nu si pentru companiile de stat.

El a aratat ca regula ca toate tranzactiile de achizitionare a energiei sa fie derulate pe OPCOM ar putea fi "flexibilizata" in favoarea firmelor private, care nu pot obtine finantare bancara in lipsa unui contract de furnizare, interdictia fiind mentinuta doar pentru companii de stat.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri