Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a amanat, joi, pentru 18 octombrie decizia in cazul recursurile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie si Hidrosind impotriva hotararii din iunie a Tribunalului Bucuresti de deschidere a procedurii insolventei Hidroelectrica.
Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au finalizat in 4 octombrie discutarea recursurilor declarate in dosarul in care Tribunalul Bucuresti a decis declansarea procedurii de insolventa in cazul companiei Hidroelectrica, instanta anuntand atunci ca amana pronuntarea pentru 11 octombrie, relateaza Mediafax.

Joi, Curtea de Apel Bucuresti a amanat din nou decizia in acest dosar, pana in 18 octombrie. Presedintele de complet a precizat ca decizia a fost amanata din cauza imposibilitatii de constituire a completului de judecata, datorata faptului ca unul dintre judecatori este bolnav.
Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie si Hidrosind au atacat cu recurs hotararii de deschidere a procedurii insolventei Hidroelectrica, pronuntata de catre Tribunalul Bucuresti la 20 iunie.

"Decizia Tribunalului Bucuresti de deschidere a procedurii insolventei Hidroelectrica este criticata in principal pe considerente de ordin procedural, dar se incearca si acreditarea ideii ca societatea nu ar fi in insolventa si ca scopul deschiderii procedurii ar fi fost doar denuntarea contractelor incheiate cu «baietii destepti». Aceste sustineri sunt contrazise de concluziile raportului asupra cauzelor si imprejurarilor insolventei Hidroelectrica intocmit de administratorul judiciar Euro Insol si de tabelul preliminar al reantelor, in care sunt inregistrati 381de creditori cu o valoare totala a creantelor solicitate de 5,49 miliarde lei, din care 3,5 miliarde lei admise, 800 milioane lei admise sub conditie si 1,1 miliarde lei respinse", arata Euro Insol, administratorul judidiciar al Hidroelectrica, intr-un comunicat de presa.
Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie sunt subsidiare ale traderului elvetian de energie Alpiq.

Raportul reprezinta o radiografie detaliata a evolutiei societatii in ultimii 3 ani si identifica noua cauze care au generat insolventa Hidroelectrica: contractele de furnizare energie electrica catre "baietii destepti", cumpararea de energie electrica de la producatorii termo si revanzarea acesteia sub pretul de achizitie, cresterea pretului apei uzinate de peste 4 ori intr-un singur an, contracte paguboase de mentenanta incheiate cu Hidroservurile, managementul defectuos, seceta prelungita, nesustenabilitatea contractului colectiv de munca raportata la indicatorii economico-financiari ai societatii, vanzarea de energie electrica in piata reglementata sub pretul de cost si derularea unor proiecte de investitii cu componenta energetica secundara. Aceste cauze au provocat doar in ultimii ani pierderi pentru Hidroelectrica de peste 2 miliarde euro.

"Se pare insa ca «baietii destepti» utilizeaza nu numai caile de atac permise de lege, ci si diverse tertipuri avocatesti si procedurale pentru a-si proteja interesele si castigurile exorbitante pe care le obtineau din contractele bilaterale, anterior denuntarii lor de catre administratorul judiciar. Astfel, Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie au formulat o serie de cereri de stramutare a dosarului de insolventa la Inalta Curte de Casatie si Justitie incercand sa obtina stramutarea dosarului de pe rolul Tribunalului Bucuresti pe rolul unei alte instante din tara. Conform informatiilor de pe portalul Inaltei Curti, pe rolul instantei sunt inregistrate patru astfel de dosare, in care apar aceleasi parti si care au acelasi obiect. Avand in vedere identitatea de obiect, cauza si parti, cele patru cereri trebuiau conexate intr-un singur dosar. Surprinzator, s-au format patru dosare cu termene de judecata in patru zile diferite: 10, 11, 16 si 18 octombrie 2012", se preciza in comunicat.

"In situatia in care Curtea de Apel Bucuresti va admite recursurile «baietilor destepti», hotararea de deschidere a insolventei Hidroelectrica va fi anulata, cu consecinta repunerii partilor in situatia anterioara, deci a reactivarii contractelor bilaterale incheiate cu cei zece traderi. Avand in vedere ca la 20 iunie 2012 obligatiile contractuale asumate de Hidroelectrica totalizau 19,8 TWh si ca productia din 2012 nu va depasi 12 TWh, in conditiile de seceta prelungita, societatea va fi in imposibilitate de a-si indeplini obligatiile contractuale, cu consecinta intrarii in faliment", se mai arata in comunicat.

Administratorul judiciar al Hidrolectrica preciza ca Alpiq RomEnergie si Alpiq RomIndustries sunt doua societati care aveau incheiate cu Hidroelectrica contracte de furnizare energie electrica la preturi net inferioare pretului pietei, prelungite pana in 2018.

"In timp ce Hidroelectrica a inregistrat o pierdere de 109 milioane lei in 2011, firmele Alpiq au realizat in 2011 un profit de peste 43 milioane lei cu numai 12 angajati. Diferenta dintre pretul de cost al MWh produs de Hidroelectrica si pretul pietei era transferata ca profit in conturile traderilor in timp ce Hidroelectrica acumula datorii de peste 1 miliard euro. Doar din derularea celor doua contracte cu Alpiq, Hidroelectrica a inregistrat o pierdere de peste 850 milioane lei", potrivit comunicatului Euro Insol.

Dupa intrarea in insolventa a Hidrolectrica, Euro Insol a renegociat contractele incheiate de cel mai mare producator de energie din Romania cu Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon si Electromagnetica.

Administratorul judiciar a denuntat contractele cu Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT Romania si Euro P.E.C.

Remus Borza, seful firmei Euro Insol, a declarat ca Hidroelectrica ar putea iesi din insolventa pana la 31 decembrie, iar intrarea companiei in faliment ar cauza disparitia "unui monopol" de pe piata serviciilor de reglare a sistemului energetic si ar avea ca efect "intrarea in bezna" a Romaniei.

Statul a fost unul dintre "baietii destepti" de la Hidroelectrica, care a dus o politica nesabuita prin contracte paguboase pentru companie si investitii in favoarea altor institutii, a afirmat Remus Borza.

El a acuzat politica guvernarilor din ultimii ani care au contribuit la "capusarea" Hidroelectrica.

"Hidrelectrica este a intregii Romanii si ea trebuie sustinuta in primul rand de catre stat. O sa fac o observatie ceva mai malitioasa vis-à-vis de statul roman. Ca tot este la moda acea sintagma cu sens peiorativ: «Baietii destepti». S-ar putea ca cel mai destept baiat dintre baietii destepti sa fi fost chiar statul roman", a spus reprezentantul Euro Insol.

Argumentele lui Borza pentru care statul este unul dintre "baietii destepti" sunt legate de faptul ca ministri de resort din ultimii ani au negociat contracte de livrarea a unei cantitati de energie mai mare decat putea produce Hidroelectrica, iar ulterior, compania a fost nevoita sa cumpere energie la preturi foarte mari.

"Pe semnatura mai multor ministri, Hidroelectrica a fost constransa sa achizitioneze energie electrica la pretul de 234, 250 de lei (pe MWh - n.r), pentru ca ulterior sa o vanda baietilor destepti la 130 de lei sau in piata reglementata la 189 de lei. Ne mai miram cum a ajuns Hidroelectrica in insolventa, sa inregistreze la 20 iunie 2012 datorii de peste 1 milliard de euro, pierderi la 31 decembrie 2011 de 124 milioane de lei, pierderi la 20 iunie 2012 de 202 milioane lei? Este o consecinta a acestei politici nesabuite de a trage din toate partile in Hidroelectrica", a mai spus Borza.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri