ANRE va acorda producatorilor privati de energie regenerabila licente provizorii pentru a tranzactiona electricitatea prin contracte directe pana cand finalizeaza investitiile in unitatile de productie, dupa care vor comercializa electricitate exclusiv pe OPCOM.
"Producatorii privati de energie regenerabila vor primi licente provizorii de producator, care vor fi valabile pana cand isi vor finaliza lucrarile si vor incepe sa produca efectiv electricitate. Apoi, insa, vor trebui sa mearga pe OPCOM", a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolar Havrilet.

Legea energiei prevede ca toate tranzactiile cu energie trebuie realizare doar pe platforme specializate. Platforma specializata de tranzactionare a energiei este bursa de energie OPCOM, scrie Mediafax. Mai multe companii si asociatii ale firmelor din sectorul energiei regenerabile sunt nemultumite de aceasta prevedere, sustinand ca le impiedica investitiile prin faptul ca bancile sunt reticente sa acorde finantare.

Companiile de stat care produc electricitate sunt obligate sa tranzactioneze toata energia disponibila prin intermediul bursei de energie OPCOM, scrie Mediafax.

In urma cu doua saptamani Havrilet afirma, intr-o conferinta de presa, ca ANRE a primit foarte multe propuneri de modificare a legii energiei, inclusiv de la BEI si BERD.

Unitatile de productie a energiei regenerabile au o putere instalata de aproape 2.000 MW, reprezentand aproape 9% din totalul de 22.000 MW la nivel national.

Pana la sfarsitul anului 2012, in Romania vor fi instalate turbine eoliene cu o putere de aproximativ 1.500 MW. Dupa eoliene, cele mai mari capacitati de productie a energiei regenerabile sunt microhidrocentralele, care cumuleaza o putere totala de 400 MW.

Capacitatile centralelor fotovoltaice sunt mult mai reduse, de circa 13 MW, iare unitatile pe biomasa insumeaza aproape 40 MW.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri