Producatorul de materiale pentru constructii Siniat, desprins din grupul Lafarge si in prezent parte a grupului belgian Etex, planuieste dezvoltarea business-ului in urmatorii ani pe plan local, in special prin demararea constructiei celei de-a treia facilitati de productie din Turceni, dar si printr-o alta serie de proiecte care vizeaza o evolutie pe piata de profil.
Constructia noii fabrici este programata sa inceapa in primavara anului viitor, urmand ca din ianuarie 2015 fabrica sa fie pusa in functiune.

“Ne-am propus ca din martie anul viitor sa demaram constructia fabricii de gips-carton din Turceni, o investitie care va creste capacitatea totala de productie a grupului pe plan local. Unul din scopurile companiei il constituie cresterea numarului de exporturi in regiune – catre state precum Bulgaria, Serbia sau Republica Moldova ”, a declarat Marc-Andre Fritsche (foto), directorul general Siniat.

Campania nu a dorit sa precizeze valoarea investitiilor.

Potrivit oficialilor companiei, in noua facilitate de productie ar urma sa fie recrutati circa 100 de angajati.
Terenul achizitionat de belgieni in urma cu cativa ani este de circa 30 de hectare, urmand ca fabrica propriu-zisa sa fie amplasata pe o treime din suprafata disponibila.

Siniat opereaza in prezent prin doua facilitati de productie – una la Bucuresti, unde sunt produse anual 17 milioane de mp placi gips-carton si una in localitatea Aghiresu (jud. Cluj), unde produce anual 50 kilotone de tencuieli.

In ceea ce priveste business-ul Siniat, Fritsche spune ca anul acesta afacerile ar urma sa creasca usor fata de nivelul anului trecut, cand veniturile companiei se ridicau la circa 23 de milioane de euro, din care 35% sunt reprezentate de exporturi.

In prezent, aproximativ 70% din vanzarile grupului sunt reprezentate de produsele pe baza de gips-carton, in timp ce segmentul de tencuieli are o pondere de 30% din afaceri.

Tot ca parte a strategiei de dezvoltare in urmatorii ani, Siniat ia in calcul posibilitatea de a achizitiona companii mai mici pentru a-si extinde activitatea, dar la acest moment nimic nu este concret.

La finele anului trecut, Lafarge a cedat catre Etex activele diviziei de gips din Europa si America Latina, pentru 850 milioane euro, pastrand o participatie de 20% in noul parteneriat.

Dupa preluarea controlului, filiala din Romania Lafarge Arcom Gips a fost redenumita in luna martie a acestui an Siniat Romania, grupul belgian preluand restul participatiilor minoritare din cadrul companiei, cea mai importanta fiind detinuta de omul de afaceri Gigi Becali, prin Arcom. In prezent, Etex detine 80% din capitalul Siniat Romania, diferenta fiind controlata de Lafarge.


Optimism in zona constructiilor


Reprezentantii grupului privesc cu optimism spre anii care urmeaza si spun ca piata de constructii isi va reveni treptat.

Belgienii, specializati in productia de placi din gips-caton dar si tencuieli, vad o usoara revenire a pietei constructiilor in urmatorii ani mizand in special pe proiectele mari dezvoltate de stat, care vor da un imbold industriei de profil.

“Crizele vin si trec, dar noi trebuie sa ne focalizam pe continuarea afacerii, din ce in ce mai bine spre beneficiul companiei, al partenerilor si al clientilor. Ne asteptam ca piata de placi gips-carton sa aiba o crestere de circa 5% in 2013 si estimam ca urmatorii ani vor aduce un ritm sustinut de crestere in industria de profil”, a mai precizat directorul general Siniat.

Potrivit lui Fritsche, piata de gips-carton din Romania se va ridica in acest an la peste 41 de milioane de metri patrati (volum).

Compania vizeaza pentru anul viitor o cota de piata de 27%, in crestere fata de 2012 pe fondul lansarii de noi produse, dar si a evolutiei din piata.

Pe plan local, producatorul de materiale de constructii numara in prezent 195 de angajati.

Grupul belgian Etex, unul dintre cei mai mari producatori si furnizori de materiale si solutii pentru constructii , care a achizitionat in noiembrie 2011 compania Siniat isi desfasoara activitatea in 44 tari la nivel mondial, are peste 17.000 de angajati si opereaza in peste 120 de fabrici.

Din martie 2012, fosta divizie de gips-caton a francezilor de la Lafarge poarta numele de Siniat, ca parte a unei strategii de rebranding la nivel mondial.

Campania Siniat genereaza aproximativ 35% din veniturile totale ale grupului Etex.

Principalii concurenti ai Siniat pe plan local sunt Saint-Gobain Rigips.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri