Potrivit unui studiu efectuat in 2005 de Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), din ce in ce mai multe IMM-uri au introdus pe piata diferite produse, servicii si sisteme. Aproximativ 71% din firme au recurs la inovare, chiar daca numai 27 la suta au un departament specializat de cercetare-dezvoltare.

In cele mai multe IMM-uri, obiectul inovarii a constat in noi produse (55,56 la suta), noi echipamente (50,69%), noi abordari de management si marketing (45,14%), noi tehnologii (42,36%) si innoirea sistemului informatic (41,6%)", arata oficialii CNIPMMR.

Efectele s-au concretizat in imbunatatirea calitatii produselor sau serviciilor oferite (79,17%), cresterea cifrei de afaceri si, implicit, a cotei de piata (61,81%) si cresterea productivitatii muncii (29,86%).

Potrivit studiului, aproape toti intreprinzatorii (93,75%) au folosit resurse proprii pentru lansarea ori imbunatatirea unor produse si servicii, iar mai mult de jumatate dintre firmele intervievate si-au prevazut in bugetul pe 2005 sume pentru inovare.

Aproximativ o treime din IMM-uri apeleaza la credite pentru activitatile de inovare - mai arata studiul. Potrivit aceleiasi surse, citata de Rompres, doar o firma din zece a beneficiat de finantari, brevete sau licente furnizate de statul roman. In ceea ce priveste finantarile europene, mai mult de jumatate dintre patroni nu au auzit de programul UE de finantare a cercetarii si dezvoltarii.

In timp ce autoritatile par sa se miste greu, impiedicate de o inertie bolovanoasa, bancile se orienteaza rapid pentru a satisface cererile acestui segment de piata. Astfel, inca de la inceputul lui 2006, Motoractive Leasing a anuntat ca a semnat un acord de imprumut cu grupul bancar german KfW Bankengruppe, fiind prima firma romaneasca ce obtine credite de la acest prestigios grup financiar international.

Imprumutul, in valoare de 10 milioane euro, face parte din programul-cadru de asistenta pentru IMM-uri si urmeaza sa fie folosit pentru proiecte de investitii in valoare de pana la 250.000 euro, beneficiind si de participarea Phare, in valoare de un milion de euro. Finantarile vor putea fi acordate pe o perioada de pana la sapte ani, pentru proiecte individuale.

La randul sau, Banca Transilvania a anuntat ca ofera peste 45.000 de credite rapide pentru intreprinderile mici si mijlocii, pentru care banca va continua sa lanseze produse la fiecare trei luni. Dar si Raiffeisen Bank ofera o gama completa de servicii si produse pentru persoane fizice, IMM-uri si companii mari, cu mentiunea ca din peste doua milioane de clienti de retail peste 120.000 sunt IMM-uri si peste 4.600 corporatii mari si medii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri