A fost contabil, a lucrat in vanzari, iar de un an este presedintele Ursus Breweries. Andrew Highcock a acordat wall-street.ro primul sau interviu din functia de presedinte al companiei, in cadrul unui pranz cu mancare traditionala, stropit cu bere fara alcool.
L-am intalnit pe Andrew Highcock la restaurantul "Lacrimi si Sfinti" din centrul vechi al Capitalei, unul dintre localurile sale preferate din Romania.

“Este unul dintre restaurantele mele preferate, un loc cu mancare traditionala, dar reinterpretata intr-un mod modern”, spune Highcock, care si-a propus ca doua zile pe saptamana sa le petreaca pe teren, vizitand fabricile sau localurile partenere companiei.

De altfel, managerul britanic a profitat de vizitele in fabricile din Romania si pentru a “gusta” din experientele turistice oferite de noua sa tara de resedinta. Pentru inceput, Highcock a vizitat alaturi de familie zona Transilvaniei.

Ursus va importa de doua ori mai multa materie prima, ca urmare a secetei

Calatoria din inima Romaniei l-a pus fata in fata cu efectele secetei, o problema majora a agriculturii din Romania, care are efecte negative si in industria berii. „Este un an paradoxal pentru noi, foarte bun pentru vanzari, dar rau pentru recolte. Atat culturile cu orz de iarna, cat si cele de primavara au fost afectate, iar in industrie vom simti un deficit de materie prima. Este felul naturii de a ne spune ca nu totul sta in mainile noastre, oricat de mult am lucra in birou sa facem planuri", povesteste Highcock.

Va fi si un impact asupra preturilor ca urmare a deficitului de materie prima? „Noi incercam sa cumparam cat mai multa materie prima din Romania. Chiar aveam de gand sa cumparam mai multa materie prima de pe plan local. Din nefericire, seceta a afectat recolta de orz si vom fi nevoiti ca, din contra, sa facem de doua ori mai multe importuri. Trebuie sa producem mai multa bere anul viitor, dar suntem fortati sa importam”, spune seful Ursus.

„Am avut un an bun in termeni de vanzari, speram ca romanii vor avea mai multi bani in buzunar in viitor, iar piata va fi in crestere, chiar daca e posibil sa nu revedem varful din vara aceasta”, continua seful Ursus, in timp ce chelnerul restaurantului ii serveste o bere fara alcool."Suntem constienti ca berea este un produs savurat de o plaja larga de consumatori, asa ca orice potentiala crestere de pret va fi modesta, probabil in linie cu inflatia", a continuat seful Ursus.

O calatorie in Transilvania

Discutia este intrerupta de chelnerul care asteapta sa comandam pranzul. Profit de ocazie pentru a intoarce discutia catre perspectiva turistica a calatoriei sale prin Romania rurala.

Andrew Highcock imi povesteste cu entuziasm despre vacanta sa in Transilvania, o zona pe care a vizitat-o in interes de serviciu (compania are o fabrica in Brasov si un birou la Cluj), iar ulterior a hotarat sa o vada si cu familia. Periplul a inceput in Sibiu, a continuat cu Transfagarasan si Sighisoara, dar s-au cazat si la una din proprietatile printului Charles din Harghita.

“Nu aveam semnal la telefon. Fiicele mele au innebunit cand au vazut ca le-am dus intr-un loc fara Wi-Fi si fara semnal la telefon. Experienta a fost insa minunata. Am organizat alaturi de fermieri o excursie cu caruta prin imprejurimi, am baut apa de izvor. Natura este intr-adevar neatinsa in aceste locuri, am fost pentru prima oara undeva unde am putut bea apa direct din izvor. Atat plata cat si minerala. Vreau sa ma intorc in primavara pentru a vedea totul inflorit si poate am sa merg si in Delta Dunarii, despre care am auzit doar lucruri bune", spune managerul, care a calatorit in peste 60 de tari, atat in interes de serviciu, cat si in vacanta.

Pasionat de calatorii, managerul Ursus a facut si turism extern din Romania, vizitand Grecia.

Un om care se bucura de viata si care nici macar la retragere nu se vede intr-o postura pasiva, ci mai degraba intr-un board cu o functie non-executiva sau chiar director al unei scoli, Highcock este un manager foarte deschis, dar exigent in acelasi timp.

Cum este presedintele Ursus ca manager?

O persoana extrem de echilibrata, Andrew Highcock a observat, cu surprindere, ca in Romania angajatii petrec mult timp la birou, o chestiune care l-a impresionat la nivel de dedicare a personalului local. Totusi, ca principiu de viata, Highcock militeaza pentru un echilibru intre viata personala si cea profesionala. “Este bine sa aiba un echilibru, sa isi incarce bateriile”, a declarat Highcock.

“Am ajuns in Romania chiar inainte de petrecerea de Craciun si a fost o ocazie excelenta pentru a cunoaste oamenii intr-un mediu informal. In plus, mi-am dedicat prima perioada a activitatii ca presedinte al Ursus Breweries pentru a ma intalni cu clientii, a vizita berariile, a cunoaste personalul”, povesteste seful Ursus.

"De pe teren invat de doua ori mai mult decat din cercetarile de piata"


Ii place sa petreaca cat mai mult timp pe teren. “E bine sa vad ce se intampla si sa invat. In plus este normal sa vizitez localuri sau magazine in care suntem prezenti, sa ma interesez de ceea ce face echipa. Cheltuim mult pe cercetare de piata, dar invat de doua ori mai mult de pe teren”, marturiseste Andrew Highcock, care considera ca aceste vizite iti ofera o versiune mai onesta asupra companiei in care esti, decat ceea ce poti afla din rapoarte. De altfel, presedintele Ursus si-a propus ca doua zile pe saptamana sa le petreaca doar pe teren.

“Ca manager imi place sa tin lucrurile simple, sa ma asigur ca fiecare intelege clar care sunt obiectivele. In ceea ce priveste echipa, incerc sa ma asigur ca toata lumea este aliniata la obiective si nu exista confuzii”, se autocaracterizeaza Highcock, in timp ce savuram preparatele.

Andrew Highcock este nou in industria berii. A inceput sa lucreze pentru SAB Miller in 2009, iar anterior venirii sale in Romania s-a ocupat de operatiunile din Slovacia. Desi nou in industria berii, Highcock a lucrat aproape intreaga sa cariera in zona de bauturi alcoolice, insa in domeniul celor spirtoase.

“Imi plac produsele de care poti fi pasionat, iar berea este insa cea mai grozava bautura sociala inventata vreodata, exista o varietate uriasa de produse. Nu cred ca as putea fi atat de entuziast de detergent”, spune Highcock, unul dintre managerii care au la baza carierei si o experienta de cativa ani in vanzari.

Cum il ajuta experienta de vanzari? “Ca organizatie noi facem vanzari, asa ca inteleg ce provocari au oamenii. Pe de alta parte, stiu ce inseamna domeniul, asa ca atunci cand cineva imi spune ca nu se poate ceva, il pot contrazice”, declara zambind seful Ursus.

Primul sau job nu a fost atat de interesant, fiind contabil la o firma de audit, care acum nu mai exista pe piata. “Lucram la compania de audit a Enron, firma a falimentat dupa scandalul cu Enron, ca urmare a amenzilor uriase primite. Plecasem deja de mult din companie la aceea data asa ca nu as putea sa va dau detalii”, a mai spus Highcock, care a mai lucrat o perioada scurta de timp si in zona de healthcare.

Refuzam desertul si il rugam pe chelner sa ne faca nota, petrecand deja cel putin jumatate de ceas pentru ora alocata pranzului.

13 ani in afara tarii de origine. Cum este cand te intorci?


Highcock a locuit peste 13 ani, cei drept nu continuu, ci impartiti in doua perioade, in afara Angliei, tara sa de origine.

“Au fost si momente cand m-am intors in Anglia dupa multa vreme si efectiv nu intelegeam ceea ce spuneam: fie ca vorbeau despre politica, pretul caselor sau despre show-uri TV”, spune seful Ursus, care marturiseste ca a fost nevoit chiar sa intrebe pe strada cum ajunge intr-un anumit loc pentru ca nu-si mai amintea.

De altfel, schimbarile din Marea Britanie sunt foarte mari fata de anii in care Andrew Highcock intra pe piata muncii.

“Discutam ieri seara cu un prieten al carui fiu vrea sa fie jurnalist si ar vrea sa se angajeze la un ziar, insa nu se poate pentru ca sistemul este unul al internship-urilor. Acelasi lucru mi-l povestea si un prieten dintr-o agentie de publicitate. Oamenii tineri ajung intr-un domeniu muncind pe gratis. Spre exemplu, un tanar a muncit 10 luni pe gratis intr-o agentie de publicitate, pana a prins curaj sa ceara sa fie angajat. Eu cand am iesit din universitate nu mi-am imaginat o clipa ca va trebui sa lucrez pe gratis”, povesteste Highcock.

Nota de plata ne aminteste ca s-au scurs deja aproape doua ore si incheiem intalnirea cu un ultim "noroc!".

Nota de plata

Bere
Cafea
Apa plata
Miel cu stufat
Parjoale de gasca cu piure cu patrunjel si menta
Salata asortata
Total: circa 200 de lei

Fotografiile au fost realizate de Stefan Panfili (www.mtmtka.com)


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri