Producatorii de alimente vor fi obligati sa se inscrie din decembrie intr-un registru electronic postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, pentru a le fi verificate calitatea si compozitia produselor, dar importatorii nu vor fi tratati la fel pentru ca reprezentantii MADR spun ca au uitat de ei.
Producatorii de alimente vor fi obligati sa se inscrie din decembrie intr-un registru electronic postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, pentru a putea fi monitorizati, dupa ce le vor fi verificate calitatea, compozitia produselor si procesul tehnologic, potrivit unui proiect de ordonanta de Guvern, relateaza Mediafax.

Astfel, producatorii isi vor putea desfasura activitatile doar daca sunt inregistrati in Registrul Industriilor Alimentare (RIA) si detin un certificat de inscriere. Acestia se vor inscrie in registru cu datele de identificare si de contact, activitatea economica si denumirea produselor.

Registrul va fi infiintat pentru a monitoriza activitatea producatorilor alimentari, pentru a putea avea acces la statistici si pentru a cunoaste ce alimente se produc si in ce cantitati. Inscrierea in registru este gratuita.

Masura vizeaza toti producatorii de alimente, indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate, de capital, respectiv societati comerciale, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale sau persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice.

"Functionarea registrului si cadrul legislativ fac obiectul unui proiect de ordonanta de urgenta, care cred ca va fi aprobat in maxim trei saptamani. Din acel moment, producatorii alimentari au la dispozitie trei saptamani pentru a se putea inscrie in RIA", a declarat luni secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Gheorghe Albu.

El a spus ca neregulile care vor fi gasite la firme vor fi facute publice pe site-ul ministerului.

Proiectul a fost lansat in urma cu trei ani, dar intre timp a suferit mai multe modificari. Cea mai importanta este eliminarea obligativitatii producatorului de a inscrie in registru si reteta produselor.

Intrebati daca importatorii de alimente vor fi obligati sa se inscrie in registru, reprezentantii MADR spun ca au uitat sa-i mentioneze in proiectul de act normativ.

"Daca puneati aceasta intrebare in urma cu cateva saptamani, acum ar fi aparut si ei in proiectul de act normativ. Am omis. Am uitat sa ne referim si la ei in proiect. La o prima modificare a proiectului o sa-i introducem si pe ei", a declarat agentiei Mediafax Iuliu Malos, director in cadrul Directiei Generale de Industrie Alimentara.

Fructele, legumele si carnea din import se vand in magazine si piete cu preturi de doua, trei si chiar zece ori mai mari decat cele cu care intra in tara, iar in unele cazuri cumparatorul plateste pentru un produs alimentar si de 15-20 de ori mai mult fata de valoarea de import.

Importurile de produse agroalimentare, bauturi si tutun s-au cifrat in primele noua luni la aproape 3 miliarde de euro, in crestere cu aproape 10% fata de perioada corespunzatoare din 2011. Anul trecut, aceste importuri au totalizat 3,7 miliarde de euro, mai mari cu aproape 13% decat in 2010, reise din datele INS. Calculele au fost facute la cursurile medii de schimb.

Pentru a se putea inscrie in RIA si a obtine certificatului necesar functionarii, producatorii vor depune la directiile judetene pentru agricultura sau a municipiului Bucuresti o cerere tip, insotita de un caiet de sarcini. Acesta va cuprinde, printre altele, statutul societatii, obiectul activitatii economice si specificatia tehnica sau standardul de firma al produsului, elaborat si aprobat de operatorul economic, dar si etapele fluxului tehnologic al produsului.

RIA va fi gestionat de Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), ai caror reprezentanti din cadrul directiilor judetene vor verifica daca datele si informatiile inscrise in cerere si in caietul de sarcini corespund prevederilor. Reprezentantii MADR sunt obligati sa pastreze confidentialitatea datelor inscrise in documentele primite.

Se vor inscrie in registru operatori din domeniul productiei de lapte si produse lactate, carne si produse din carne, paine si produse de morarit si panificatie, al prelucrarii si conservarii fructelor si legumelor, uleiurilor si grasimilor vegetale alimentare, zaharului si produselor zaharoase, bauturilor, amidonului, glucozei si drojdiilor de panificatie, al aromelor si sosurilor utilizate in industria alimentara etc.

La inscrierea in RIA, producatorii de alimente vor fi verificati daca la fabricarea acestora respecta etapele procesului tehnologic de fabricatie si compozitia produsului declarate in caietul de sarcini. Se va verifica, de asemenea, si respectarea conditiilor de calitate impuse de lege.
Certificatul de inscriere in RIA se solicita in 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ de catre producatorii aflati in activitate si in 30 de zile de la punerea in functiune a fiecarei unitati sau punct de lucru nou infiintat.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri