Hidroelectrica intra pe segmentul productiei de energie fotovoltaica si eoliana, comandand mai multe studii de fezabilitate in acest sens, in paralel urmand sa inceapa constructia mai multor centrale hidro, investitiile bugetate anul viitor pentru aceste proiecte fiind de 250-300 milioane euro.
"Am comandat mai multe studii de fezabilitate, vom prioritiza in 2013 doar investitiile care se califica pe certificate verzi. Trebuie sa ne maximizam profiturile", a declarat, potrivit Mediafax, avocatul Remus Borza, seful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania.

El a afirmat ca anul viitor compania vrea sa inceapa constructia a sapte centrale hidroelectrice, proiecte estimate la aproximativ 200 milioane euro, precum si a doua parcuri fotovoltaice si mai multor unitati eoliene, care vor costa 50-100 milioane euro.

Certificatele verzi sunt acordate gratuit producatorilor de energie regenerabila, care le vand furnizorilor, obligati de legislatie sa le achizitioneze in cote anuale. Astfel, producatorii de energie regenerabila castiga de doua ori, prin vanzarea electricitatii si prin comercializarea certificatelor verzi. Costul de achizitie a certificatelor verzi este transferat de catre furnizori in facturile emise clientilor finali.

Unul din parcurile fotovoltaice va fi amplasat in localitatea Tudor Vladimirescu, judetul Braila, valoarea contractului pentru studiul de fezabilitate fiind estimata la 220.000 lei, fara TVA.

In respectiva locatie, compania vrea sa dezvolte un parc fotovoltaic cu o putere instalata situata intre 19 MW si 26 MW. Investitia intr-un MW instalat in panouri fotovoltaice costa aproximativ doua milioane de euro, dar Hidroelectrica detine atat terenurile necesare, cat si liniile de inalta tensiune sau statiile de distributie si transformare, cu ponderea cea mai ridicata in totalul investitiei, a precizat Borza.

Cel mai mare parc fotovoltaic din Romania, cu o putere instalata de 12 MW, va incepe sa produca in primele zile din 2013, in Mehedinti, in urma unei investitii de 16,5 milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri