Instabilitatea legislativa si a deciziilor guvernamentale, lipsa unui parteneriat activ intre mediul privat si stat, unui masterplan in infrastructura si unei viziuni pe termen lung sunt cateva dintre principaleleprobleme cu care se confrunta mediul de afaceri, potrivit presedintelui Carpatcement - Mihai Rohan.
"Ne deranjeaza cel mai tare lipsa unui mediu predictibil si stabil, instabilitatea legislativa, a deciziilor guvernamentale, schimbarea lor peste noapte, inclusiv a Codului Fiscal. Nimeni nu se mai gandeste la gaina cu ouale de aur, ci ii fura ouale, iar in curand nu o sa mai aiba ce sa fure", a declarat presedintele Carpatcement Holding, Mihai Rohan, la o conferinta organizata la BNR privind economia.

El a aratat ca alte probleme sunt inexistenta unui mod de organizare si implementare a programului Guvernului, dar si a unui parteneriat activ intre mediul privat si stat.

"Statul e primul care-si bate joc de noi prin intarzierea cu platile facturilor, e primul care genereaza blocajul financiar. De asemenea, exista o mare coruptie in acordarea de contracte", a spus Rohan.

Omul de afaceri s-a aratat nemultumit ca Romania nu are nicio viziune pe termen lung, invitand toate partidele politice sa stea la masa discutiilor pentru a realiza impreuna o astfel de viziune, iar politicienii sa spuna ce stat ar trebui sa avem ca model de urmat.

El a evidentiat ca, desi exista un regim de austeritate in prezent, se fac cheltuieli bugetare foarte mari, unele totalinutile, precum un parc intr-un sat plin cu verdeata.

Lipsa infrastructurii este alt aspect invocat des de mediul de afaceri, Rohan fiind de parere ca acesasta lipsaafecteaza turismul, agricultura si alte domenii, fara a se lua masuri concrete si rapide.

Pentru relansarea economiei, el apreciaza ca pe langa investitii trebuie sa inceapa sa fie stimulat si consumul, iar avantajele Romaniei, precum Delta, Dunarea si terenurile agricole si non-agricole, sa fie valorificate.

"Asteptam legea holdingului, asteptam de la cei care vor fi dupa decembrie (dupa alegeri - n.r.) sa se aseze la masa si cu mediul de afaceri sa ne sfatuim", a mai spus presedintele Carpatcement Holding.

La randul sau, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a declarat ca isi doreste sise asteapta ca politicienii "aflati la carma tarii" anul viitor, dupa alegerile din luna decembrie, sa se aseze la masa discutiilor si sa incerce "sa creioneze niste directii in baza carora sa fie continuata dezvoltarea Romaniei sau, mai bine zis, restartata".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri