Rezultatele negocierilor de la Bruxelles privind banii europeni pentru exercitiul financiar 2014-2020 dezavantajeaza total agricultorii romani, care vor trebui sa asigure o cofinantare de 25%, fata de 15% in prezent, ceea ce va ingreuna accesarea fondurilor europene, afirma ministrul Agriculturii.
"Sunt cateva lucruri care oarecum dezavantajeaza Romania in perspectiva 2014-2020. Poate cel mai important lucru se refera la zona de cofinanțare. Pe perspectiva 2007-2013 cofinanțarea a fost de 15%. Faptul ca astazi se propune o cofinanțare de 25% cred ca va ingreuna foarte tare accesarea de fonduri europene", a declarat marti Daniel Constantin(foto) intr-o intalnire cu reprezentanții mai multor patronate din agricultura, relateaza Mediafax.

El a afirmat ca un grad de cofinanțare de 25% va ingreuna foarte mult accesarea de fonduri și pe zona de dezvoltare rurala, acolo unde lucrurile au mers destul de bine. Pe acest segment, potrivit ministrului, peste 4,3 miliarde de euro au fost platiți catre beneficiari și rambursați de Comisia Europeana.

Constantin a adaugat ca gradul de contractare pe Programul Național de Dezvoltare Rurala (PNDR) depașește 70% in prezent. "Merg bine lucrurile, dar daca gradul de cofinanțare va ramane la 25%, cred ca și pe acest program, care a mers, vom avea probleme", a spus ministrul Agriculturii.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri seara, dupa Consiliul European de la Bruxelles, ca in urma negocierilor s-a reusit readucerea cofinantarii proiectelor la 85% de la 75% si ca s-a acceptat ca prefinantarea sa fie 4%, precizand ca ceea ce s-a convenit asa ramane, desi nu s-a ajuns la acord pe buget.

"Nu as vrea sa vorbesc despre sume, pentru ca urmeaza o reducere de inca 30 de miliarde, urmeaza sa o discutam in perioada urmatoare. Ceea ce stiu insa cert este ca in momentul de fata pentru exercitiul bugetar 2014-2020 agricultorii romani vor avea o crestere la platile directe de minimum 5 miliarde de euro. Deci la cele 5,5 deja existente se mai adauga alte 5 miliarde", a mai spus presedintele.

Constantin sustine insa ca revenirea la cofinantarea de 15% se refera doar la politica de coeziune.

"Majoritatea dintre dumneavoastra au ramas cu parerea care s-a spus la televizor ca s-a diminuat și ca va fi cofinanțarea de doar 15%. Vreau sa va spun ca aici ii contrazic pe cei care au afirmat acest lucru pentru ca intr-adevar s-a revenit la 15% doar la politica de coeziune. Pe zona de dezvoltare rurala, din pacate, pana in acest moment, pentru Romania, gradul de cofinanțare este tot la 25%. Acesta este unul dintre motivele pentru care am spus in mod public și voi spune ca rezultatul negocierilor in momentul de fața ne dezavantajeaza total", a afirmat ministrul Agriculturii.

El a adaugat ca daca pentru perioada 2007-2014, pe zona de dezvoltare rurala sumele pe care Romania le-a avut la dispoziție au fost de 8,1 miliarde de euro, pe propunerea din momentul de fața pentru 2014-2020 reducerea este semnificativa, respectiv 770 de milioane de euro.

"Negocierile, așa cum arata, faptul ca avem cofinanțare de 25%, faptul ca reducerea totala pe ambii piloni este undeva intre 1,2 și 1,5 miliarde de euro, dezavantajeaza total Romania", a mai spus ministrul Agriculturii.

Discutiile privind viitorul buget al UE vor fi reluate in luna ianuarie a anului viitor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri