Guvernul a ridicat pretul la care Electrica va vinde Enel cate 13,57% din actiunile detinute la Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, de la 107,075 euro/actiune la 124,60 euro/actiune, dorind acum sa incaseze peste 521 milioane euro, cu 73 milioane euro mai mult decat calcula initial.
O hotarare adoptata marti de Executiv stabileste ca actiunile pe care Electrica are dreptul sa le vanda catre Enel, in baza contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud (EMS), vor fi cedate la un pret de 124,60 euro/actiune, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu.

Electrica vinde 3.683.736 actiuni detinute la Enel Distributie Muntenia si 502.328 actiuni la Enel Energie Muntenia, reprezentand 13,57% din totalul actiunilor detinute de stat la cele doua societati, scrie Mediafax.

In urma cu doua saptamani, aceeasi sursa afirma ca aceste actiuni vor fi vandute la un pret unitar de 107,075 euro. Pretul era anuntat atunci dupa o discutie pe aceasta tema in sedinta de guvern.

Conform noului anunt al Guvernului, pretul total de vanzare a actiunilor se ridica la 521,5 milioane euro.

In urma cu doua saptamani, suma de incasat era estimata la 448,2 milioane euro, bazata atunci pe un pret mai mic pe actiune.

Si in urma cu doua saptamani, ca si acum, Guvernul a anuntat ca valorile sunt incluse in raportul firmei de consultanta KPMG.

Electrica mai detine cate 23,57% din actiunile Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, din care cate un pachet de 10% este rezervat angajatilor Electrica.

Electrica Muntenia Sud a fost preluata de Enel printr-o tranzactie finalizata in 2008 si divizata in doua companii, pe tipuri de activitate.

Conform contractului de privatizare incheiat cu Enel in 2007, Electrica are optiunea de vinde catre grupul italian, iar investitorul are obligatia sa cumpere, pachetele de cate 13,57% din actiunile celor doua companii care inglobeaza activele si operatiunile fostei Electrica Muntenia Sud.

In ultimii doi ani, Electrica nu a activat aceasta clauza de vanzare a actiunilor.

Prin vanzarea a 50% din actiunile EMS, grupul italian Enel a platit direct statul roman 394,8 milioane euro.

Tranzactia a presupus insa ca investitorul italian sa ajunga la o participatie de 64,4%, printr-o majorare de capital de 425 milioane euro.

Enel a achizitionat astfel 9.565.473 actiuni ordinare, fiecare cu o valoare nominala de 10 lei, si a subscris pentru alte 10.301.278 actiuni nominative ordinare dematerializate, tot cu o valoare nominala de 10 lei fiecare.

La sfarsitul anului 2009, pretul a fost ajustat in sus cu 38 de milioane euro, suma platita statului urcand astfel la 432,9 milioane euro.

Intr-un raport prezentat in vara anului trecut, Enel Investment Holding estima ca pachetul de 23,57% din actiunile Enel Distributie Muntenia (incluzand astfel si actiunile rezervate angajatilor Electrica) are o valoare de 330 milioane euro, in urcare de la 272 milioane euro la 31 decembrie 2010.

In cazul Enel Energie Muntenia, participatia de 23,57% detinuta inca de Electrica era evaluata de grupul iutalian la 58 milioane euro, fata de 48 milioane euro in decembrie 2010.

Enel Energie Muntenia si Enel Distributie Muntenia alimenteaza cu energie municipiul Bucuresti si judetele Giurgiu si Ilfov, deservind circa 1,1 milioane de clienti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri