Criza financiara din Europa creeaza un conflict intre industria farmaceutica si guverne, masurile de austeritate limitand compensarile, mai ales pentru medicamentele noi, astfel ca producatorii retrag unele tratamente de pe anumite piete europene, relateaza Bloomberg.
GlaxoSmithKline si Boehringer Ingelheim se numara printre producatorii de medicamente care amana introducerea de noi produse sau retrag unele dintre acestea de pe piete europene, in conditiile in care guvernele sunt mai atente cu platile, relateaza Mediafax.

In Europa, care reprezinta circa 30% din vanzarile mondiale ale industriei farmaceutice, guvernele au recurs la reduceri de costuri si analizeaza atent beneficiile aduse de medicamentele noi.

Este posibil ca reducerile de costuri sa continue si in 2013, dupa ce estimarile de crestere economica au fost revizuite in scadere, potrivit analistilor.

"Mai mult ca oricand este necesar sa intelegem beneficiile produselor noi. Ne concentram pe companii care vor profita de pe urma investitiilor in dezvoltare", a declarat Jose Aymami, manager de fonduri la Merchbanc in Barcelona, care detine actiuni la Roche Holding, Bristol-Myers Squibb si ThromboGenics, intre alte companii din sectorul sanatatii.

Agentia Europeana pentru Medicamente face recomandari Comisiei Europene pentru aprobarea comercializarii medicamentelor in UE. Apoi, companiile farmaceutice negociaza preturile cu fiecare tara.

In Germania, companiile trebuie sa demonstreze ca un produs nou este mai eficient decat un medicament vechi, inainte de a cere un pret mai mare. Procesul de evaluare are loc conform unei legi din 2010, care are rolul sa aduca economii anuale de 2 miliarde de euro.

Autoritatile germane au apreciat, in martie, ca Boehringer Ingelheim nu a comparat un medicament pentru tratarea diabetului, Trajenta, cu alte produse existente.

Boehringer a inceput un al doilea proces de evaluare in septembrie, iar daca se va dovedi ca produsul aduce beneficii suplimentare, acunci compania germana va putea incepe negocierea pretului. In caz contrar, autoritatile germane vor analiza cu atentia drumul de urmat, a declarat purtatoarea de cuvant Judith von Gordon-Weichelt.

In luna mai, GlaxoSmithKline a retras un medicament pentru tratarea epilepsiei, Trobalt, de pe piata germana, destinat pacientilor noi, dupa ce autoritatile locale au anuntat ca il vor compara cu doua medicamente generice. Glaxo intentioneaza noi discutii asupra preturilor in Germania, astfel incat Trobalt sa fie disponibil pentru pacientii noi.

"In ultimii ani, in Germania au fost introduse o serie de masuri punitive, ceea ce nu este bine pentru pacienti si nu este bine pentru tara, care vrea sa atraga companiile si investitiile", a declarat Richard Bergstrom, director general al Federatiei Europene a Industriei Farmaceutice.

Mai mult de 24 de medicamente au fost evaluate in Germania, iar in patru cazuri companiile au decis sa iasa de pe piata, potrivit asociatiei VFA.

In Marea Britanie, cel mai mare cumparator de medicamente este Serviciul National pentru Sanatate (NHS). Un organism separat, Institutul National pentru Sanatate si Excelenta Clinica (NICE), recomanda NHS care sunt cele mai rentabile tratamente.

In perioada ianuarie 2010-august 2012, 26 de medicamente, respectiv 33% din 79 de produse aprobate de Agentia Europeana pentru Medicamente, au fost respinse de NICE. Din cele 26, 15 medicamente au fost respinse pentru ca nu aduc beneficii suficiente pentru a justifica nivelul de cost, chiar daca unii producatori au oferit si discounturi.

Franta a anuntat luna trecuta ca intentioneaza pentru anul viitor reducerea cheltuielilor din sectorul sanatatii cu 2,1 miliarde de euro, prin scaderea preturilor medicamentelor, un numar mai mic de retete prescrise si cheltuieli mai mici in spitale.

Aceste masuri sunt mai usor de aplicat decat reorganizarea spitalelor sau alte masuri la nivelul sistemului, a declarat Graham Lewis, vicepresedinte la firma de consultanta IMS Health in Londra.

"Guvernele si politicienii nu vor sa recunoasca cat de ineficiente sunt sistemele. Schimbarile structurale sunt foarte dificil de realizat, din punct de vedere politic", a spus Lewis.

Programele de restrangere a costurilor pentru ingrijirea sanatatii vor duce la un declin de 1% si pana la o crestere de maxim 2% a cheltuielilor europene pentru medicamente, in perioada 2011-2016, fata de o dublare pe pietele emergente, potrivit IMS Health.

Exceptie de la reducerile de costuri fac tratamentele pentru bolile rare, a spus Rajesh Varma, manager de fonduri la DNCA Finance SA in Paris.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri