Gripa aviara a adus sectorului avicol daune de peste 1.800 miliarde lei vechi, numai pana in luna decembrie 2005 societatile avicole inregistrand pagube de 1.235,4 miliarde lei vechi. Stocurile mari de carne de la sfarsitul anului determinand o scadere semnificativa a preturilor de vanzare. Alaturi de productia de carne, a avut de suferit si productia de oua. Stocul de oua la sfarsitul lunii martie 2006 era de peste 35 milioane bucati, iar pretul pe trimestrul I 2006 a scazut la 1.836 lei, adica la jumatate fata de media trimestrul IV 2005.

Crescatorii de pasari ar putea relua exporturile de carne de pasare in cateva saptamani, in urma inchiderii ultimelor focare de gripa aviara de pe teritoriul Romaniei. “Daca exporturile vor putea fi facute incepand cu luna iunie 2006, vor putea fi exportate in UE - in prezent singurul beneficiar al exporturilor - circa 2.000 - 3.000 tone carne de pasare”, a declarat presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van. “Chiar la aceasta dimensiune, piata autohtona nu va putea fi influentata semnificativ pentru ca importurile au reprezentat - numai pe primele 4 luni ale acestui an - 49.000 tone carne de pasare la pret de dumping, iar in viitor preliminam importuri la fel de mari, mai ales ca, recent, Rusia a stopat importurile de carne de pasare, iar marile cantitati de provenienta SUA vor putea fi dirijate inclusiv catre Romania”, a precizat Ilie Van.

Doar doua abatoare vor fi agreate pentru export

In 2005, au fost exportate sub 3.000 tone (mai putin de 2% din productia industriala interna), exporturile realizandu-se pe primele trei trimestre ale anului, in trimestrul IV acestea fiind interzise din cauza evolutiei gripei aviare. In prezent, sunt agreate pentru export sase abatoare, care realizeaza impreuna peste 40% din cantitatea de carne de pasare produsa in UCPR.

Toate aceste abatoare agreate pentru export (Bacau, Brasov, Buzau, Calarasi, Crevedia si Transavia), ca si alte cateva care intentioneaza sa faca export (Ave Impex, Focsani) au atat interesul, cat si posibilitatea tehnico-materiala de a relua imediat exportul de carne de pasare. Potrivit presedintelui UCPR, anul acesta vor fi agreate pentru export doua abatoare, productia acestora ridicandu-se la 50% din productia unitatilor UCPR. “Exportam numai sortimente superioare (in general piept de pasare), iar prin optiunea dublu zero putem exporta in UE circa 9.000 tone anual”, a precizat Ilie Van.

Citeste si:

In judetul Constanta toate fermele de pui au fost inchise

Gripa aviara a adus sectorului avicol daune de peste 1.800 miliarde lei vechi, numai pana in luna decembrie 2005 societatile avicole inregistrand pagube de 1.235,4 miliarde lei vechi. “Estimam insa ca pierderile aproape echivalente au fost inregistrare si in primele patru luni ale anului 2006, stocurile mari de carne de la sfarsitul anului determinand o scadere semnificativa a preturilor de vanzare, pierderi financiare directe, dar si pierderi indirecte determinate de reducerea popularilor, insuficienta folosire a matcii de reproductie, a capacitatilor de productie si industrializare ramase neutilizate”, a subliniat presedintele UCPR. Din cauza acestor fenomene judetul Constanta si-a inchis toate fermele de pui de carne.

Scaderea de pret nu s-a reflectat si in galantar

Alaturi de productia de carne, a avut de suferit si productia de oua. Stocul de oua la sfarsitul lunii martie 2006 era de peste 35 milioane bucati, adica productia de pe circa 12 zile a complexelor de ouatoare, iar pretul pe trimestrul unu 2006 a scazut la 1.836 lei, adica la jumatate fata de media trimestrul IV 2005. “Cauzele nu sunt legate integral de aparitia gripei aviare (care in mod evident a determinat cresteri de stocuri si scaderi de preturi de la o luna la alta), dar in mod evident a accentuat dificultatile de pe piata oualor, care este prezenta de regula in aceasta perioada a anului”, a explicat presedintele Ilie Van. Preturile la carnea de pasare au scazut in primul trimestru al anului 2006 fata de septembrie 2005 cu 25 - 30% la poarta abatorului, reducere care nu s-a reflectat si in pretul la galantar. La oua de consum in luna martie - aprilie 2006 pretul s-a redus cu 30% fata de septembrie 2005.