Multi angajatori se intreaba in apropierea Craciunului, care este modalitatea cea mai putin costisitoare de a acorda cadouri pentru angajati si copiii minori ai acestora cu ocazia sarbatorilor de iarna. Cum 4 din 5 angajatori intentioneaza sa acorde o recompensa angajatilor, potrivit unui studiu, o solutie la indemana acestora sunt tichetele, beneficii scutite de taxe salariale si patronale.
"Tichetele cadou continua sa ramana modalitatea preferata de recompensare a salariatilor la sfarsit de an, peste jumatate din companiile participante la studiu intentionand sa acorde angajatilor acest tip de bonuri valorice", se arata in studiul PayOut & Zucchetti Romania.


In ceea ce priveste tichetele cadou este important de stiut:
• conform legii, tichetele cadou se pot utiliza ca si cheltuieli sociale;
• legislatia prevede limitari referitoare la deductibilitatea cheltuielilor sociale, din punct de vedere al impozitului pe profit;
• tichetele cadou sunt considerate a fi venituri salariale si sunt impozabile, din punct de vedere al impozitului pe venit;
• tichetele cadou sunt exceptate din baza de calcul a contributiilor sociale, potrivit datelor firmei de resurse umane IQ.HR Solutions

Tichetele cadou oferite de Craciun pot fi acordate salariatilor in limita sumei de 150 lei/ beneficiar.

Potrivit legii, tichetele cadou se pot acorda propriilor salariati, in beneficiul copiilor minori ai acestora, la cateva sarbatori majore de peste an, si salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie. Tichetele cadou pentru cheltuieli sociale sunt tratate ca venituri salariale, asupra sumelor acordate aplicandu-se doar impozitul pe venit, de 16%, platibil de catre salariat.

Celorlalte beneficii, precum salarii si bonusuri obisnuite acordate in cash, li se aplica 9 taxe: taxe patronale (achitate de compania angajatoare) : CAS (contributia la asigurarile sociale) 20.8%, CASS (contributia la asigurari sociale de sanatate) 5.2%, fond de somaj 0.5%, FNUASS 0.85%, fond de risc si accidente minim 0.4%, fond creante salariale 0.25%, taxe salariale (achitate de angajat) : CAS individual 10.5%, fond de somaj 0.5%, asigurari de sanatate 5.5%.

Ce poti cumpara cu tichete cadou si de unde

"Orice, in zeci de mii de magazine. Tichetele cadou pot fi cheltuite in zeci de mii de magazine, pentru a cumpara orice isi doreste fiecare: atat produse alimentare, cat si orice alt tip de cadouri (moda & accesorii, cosmetice, produse pentru copii, articole sportive, decoratiuni si mobilier, carti, IT, electronice, bricolaj, servicii, etc)", potrivit companiei emintente de tichete si carduri cadou Edenred.

Cine acorda tichete cadou

In prezent, tichetele cadou sunt acordate de companii din domeniile IT, telecomunicatii, call center, retail care ofera angajatilor. In general, aceste companii acorda sub forma de tichete cadou suma limita, de 150 lei.

De asemenea, in Romania se acorda tichete de masa (cele mai populare), tichete de cresa, tichete de vacanta si tichete de asistenta sociala.

Tipuri de tichete in alte tari

In majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, in SUA si in America de Sud, exista o mare diversitate de tichete si carduri pentru salariati sau comunitati sociale, prin care se incurajeaza imbunatatirea calitatii vietii beneficiarilor, se determina stimularea unor sectoare economice cheie si se diminueaza platile informale in acele sectoare economice.
- Tichete si carduri de servicii pentru copii (se pot plati babysitteri, manuale scolare, rechizite, servicii afterschool, tabere scolare etc) – in Marea Britanie, Italia etc.
- Tichete pentru plata muncilor prestate la domiciliu (salariatii pot plati serviciile prestate de menajere, electricieni, zugravi etc) – in Franta, Belgia, Italia
- Tichete pentru ingrijirea persoanelor aflate in intretinerea salariatilor (de exemplu servicii medicale sau de asistenta la domiciliu pentru parinti/rude in intretinere)
- Tichete si carduri pentru transport la/ de la locul de munca (metro, autobuz, tren etc) – Spania, SUA si altele.
- Tichete si carduri pentru sport si cultura (acces la centre sportive, la muzee, teatre etc) – Finlanda, Franta si altele.

Principalii jucatori de pe piata tichetelor valorice sunt Edenred, Sodexo si Cheque Dejeuner.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri