Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie a semnat cu mai multe firme un contract-cadru in valoare totala estimata de 22,1 milioane lei (aproape 5 milioane euro) pentru asistenta in alegerea administratorilor si membrilor consiliilor de administratie/supraveghere in fime de stat.
Acordul-cadru a fost semnat de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) cu asocierea formata din PricewaterhouseCoopers Tax Advisors & Accountants, D&B David si Baias si George Butunoiu Group, asocierea Boyden Global Executive Search si Choice Management&Consulting, asocierea Fast Forward Solutions si The Searchers Advisory Group, asocierea Quest Advisors si Transearch International, precum si cu firma Grafton Recruitment, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

Pretul total estimat al contractului-cadru este unul maxim si include TVA.

Rolul firmelor de recrutare selectate este de a realiza lista scurta cu propuneri de candidati pentru companii din portofoliul Ministeului Economiei pentru care vor fi numiti manageri privati.

"Va fi incheiat si un contract subsecvent prin care firmele se obliga sa garanteze ocuparea postului pe o perioada de minimum 12 luni de la data inceperii activitatii candidatului in cadrul companiei pentru care a fost recrutat. Daca un candidat din lista scurta este numit in mai multe consilii de admunistratie sau supraveghere, respectiv pana la cinci astfel de consilii, firma se obliga sa gatanteze ocuparea postului, tot pentru minimum 12 luni, pentru fiecare dintre pozitiile de administrator. In perioada de garantare, inlocuirea candidatului selectat, din motive neimputabile OPSPI sau companiei de stat, va fi efectuata cu acoperirea integrala a costurilor de catre firma de recrutare", au aratat sursele citate.

Aceasta a fost a doua tentativa a statului de a selecta firme care sa caute directori pentru companiile de stat, dupa ce un astfel de acord a fost incheiat in octombrie 2011 cu firma de recrutare Pedersen & Partners. Acordul cu Pedersen & Partners a incetat insa in luna mai, "in conditii amiabile", din cauza ca Ministerul Economiei intentiona sa deruleze procedura printr-o alta modalitate decat cea prevazuta la semnarea contractului.

In urma cu o luna, secretarul de stat in Ministerul Transporturilor Rodin Traicu a declarat ca Fondul Monetar International (FMI) are o "deficienta" de intelegere ca introducerea managementului profesionist in companiile de stat necesita timp si vrea "asa, un zvac" din partea Guvernului pentru urgentarea procesului.

Asocierea PricewaterhouseCoopers -D&B David si Baias-George Butunoiu a fost anagajata de Ministerul Transporturilor, in luna iulie, pentru a recruta directorii generali si membrii CA pentru companiile CFR SA (CFR Infrastructura), CFR Calatori, Tarom, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, Aeroporturi Bucuresti, Administratia Porturilor Maritime Constanta, Administratia Canalelor Navigabile, Aeroportul International Timisoara "Traian Vuia" si Telecomunicatii CFR.

Si firma Quest Advisors, care pe partea juridica are subcontractant casa de avocatura Bostina si Asociatii, a fost angajata la finele lunii noiembrie sa selecteze managementul privat la Compania Nationala Loteria Romana, au declarat atunci surse oficiale.
Contactati la acel moment de Mediafax, reprezentatii Bostina au refuzat sa comenteze, aratand ca informatii nu pot oferi decat participantii si compania care a fost selectata castigatoare.

Ministerul Economiei anunta, in luna iulie, ca a inceput procedura de selectare a consultantilor care vor recruta manageri profesionisti pentru 47 de companii de stat si ca vrea astfel sa implice tehnocratii in "administrarea bogatiei nationale".

Potrivit ultimului memorandum asumat de Guvern cu FMI, companiile Electrica Furnizare si Complexul Energetic Oltenia ar fi trebuit sa aiba management privat pana la finele lunii septembrie, iar la Romgaz, Nuclearelectrica si Transgaz termenul era finele anului.

Printre companiile din portofoliul Ministerului Economiei care urmau sa aiba conducere profesionista se numara si Hidroelectrica, dar procedura a fost amanata intrucat producatorul de electricitate a intrat in insolventa, in luna iunie.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri