Peste 17 miliarde de dolari cumuleaza averile a patru magnati rusi care au afaceri in Romania. Prin comparatie, averile insumate ale romanilor din Top 300 Capital nu depasesc 16 miliarde de dolari. Vagit Alekperov si Leonid Fedun sunt cei care controleaza grupul petrolier Lukoil (prezent pe piata romaneasca) si care au averi estimate la 12,7 miliarde de dolari, respectiv 1,7 miliarde de dolari. Alti doi moguli rusi, Igor Zyuzin si Vladimir Iorich, cu averi estimate la 1,7 miliarde de dolari, respectiv 1,5 miliarde de dolari, controleaza holdingul Mechel, listat la Bursa de Valori din New York si care detine in Romania doua intreprinderi in domeniul siderurgic: Mechel Targoviste si Mechel Campia Turzii.

Mihai Macsim, presedintele Camerei de Comert Romano-Ruse, spune ca, mai nou, investitorii rusi, atrasi de afacerile cu vin, sunt interesati de podgoriile romanesti. Sunt dispusi sa investeasca sute de milioane de euro. Vor sa cumpere tot, sustine Mihai Macsim. El adauga ca, mai mult decat atat, dupa ce au investit masiv in hoteluri din sudul Frantei, Grecia, Turcia si chiar Dubai, rusii au planuri si pentru Romania. Au cam pus ochii pe litoral. Cred ca vor face mari investitii aici, spune Macsim.

Reprezentantul Camerei de Comert crede ca rusii sunt deja prezenti pe piata cu cladiri de birouri, doar ca firmele care se ocupa de acestea sunt inregistrate in alte tari decat Rusia. Este posibil ca si in Romania, in spatele unor afaceri imobiliare care au in prim-plan investitori israelieni, de exemplu, sa fie oameni de afaceri rusi. Ei isi plaseaza banii, in principal, in cladiri de birouri, dezvaluie Macsim.

Papusa Matrioska creste in Romania

Dupa ani in care prezenta lor directa in Romania s-a rezumat la cateva fabrici preluate de la stat, preferand implicarea la adapostul firmelor inregistrate in paradisuri fiscale, rusii dau startul ofensivei asupra pietei locale. In vizorul lor se afla imobiliarele, turismul si agricultura.

Statisticile arata ca, in ultimii ani, consumul de vodca din Rusia a scazut cu 20%, in timp ce apetitul pentru vin a crescut cu peste 40%. Sa fi renuntat rusii la bautura lor traditionala? Mi s-a spus ca vechii bautori de vodca nu s-au lasat de baut, ci multi dintre ei au murit intre timp. Acum, tinerii rusi au descoperit vinul, afirma Mihai Macsim, presedintele Camerei de Comert Romano-Ruse. Ce legatura are asta cu Romania? Are, pentru ca in cautare de noi oportunitati pentru afacerile cu vin, rusii au pus ochii si pe podgoriile romanesti.

Tocmai de aceea, la Camera de Comert, vin tot mai des solicitari ale investitorilor din tara lui Tolstoi, care vor sa produca vin in Romania. Sunt dispusi sa investeasca sute de milioane de euro. Vor sa cumpere tot, sustine Mihai Macsim. Una dintre companiile interesate de podgoriile romanesti este Evrasia Bereg, care, desi este una dintre cele mai mari companii metalurgice rusesti, a intrat puternic si pe piata bauturilor alcoolice. Mai mult decat atat, dupa ce au investit masiv in hotelurile din sudul Frantei, din Grecia, din Turcia si chiar din Dubai, rusii au planuri si pentru Romania. Au cam pus ochii pe litoral. Cred ca vor face mari investitii aici, spune Macsim. Momentul ar fi prielnic, pentru ca zeci de hoteluri de la tarmul Marii Negre, prost administrate sau in pragul falimentului, au iesit la vanzare.

Marea problema cu investitorii rusi este, insa, ca in Romania sunt inca priviti cu suspiciune. Poate pentru ca relatarile despre reglarile de conturi puse la cale in inima Moscovei de catre celebra mafie rusa nu s-au sters din memoria romanilor, tentati sa generalizeze. Sau poate din cauza articolelor din presa care au asociat diverse scandaluri financiare sau cazuri de evaziune cu unii investitori rusi. Sau poate tocmai pentru apetenta lor de a veni in Romania prin off-shore-uri, privite ca niste casute postale prin care se spala bani. Mihai Macsim are o alta explicatie. El este convins ca prejudecatile romanilor sunt cele care ii determina pe multi dintre investitorii rusi sa nu intre direct pe piata, ci prin offshore-uri si fonduri de investitii inregistrate in alte tari.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23748&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri