Florian Aldea, CEO-ul Carpatcement, unul dintre cei mai mari producatori de materiale pentru constructii din Romania spera ca vanzarile din acest an sa se mentina cel putin la nivelul celor din 2011, pe o piata influentata o serie de factori negativi, iar incertitudinea va guverna industria in acest an.
„Datele pe care le avem in acest moment nu ne permit sa facem prognoze detaliate pentru evolutia business-ului nostru pana la finalul acestui an si nici pentru anul viitor. Ar fi bine daca anul acesta vanzarile s-ar mentine la nivelul anului 2011. Speram intr-o reasezare a situatiei macroeconomice incepand cu 2013 si speram ca vremea va fi favorabila, astfel incat sa poata fi demarate lucrarile de constructii mai devreme comparativ cu acest an”, a declarat Aldea intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Piata de constructii ar putea sa dea semne de revenire, insa pentru a-si relua trendul ascendent este clar nevoie ca investitorii sa isi recapete increderea in mediul de afaceri, a mai precizat seful companiei detinute de grupul german Heidelberg.

„Un rol important il are utilizarea fondurilor europene si atragerea de parteneritate de tip public privat si atragerea investitorilor straini pentru a-si deschide facilitati industriale de productie”.

Incetitutindea, cuvantul cheie in industrie


In contextul actual european si intern, gradul de predictibilitate este extrem de redus, potrivit managerului Carpatcement.

„Avand in vedere, impactul datoriilor suverane ale statelor europene, amplificat de situatia structurala a economiei romanesti, este greu de estimat care va fi evolutia economiei nationale si, implicit a pietei constructiilor. O revenire sustenabila a pietei ar putea avea loc doar atunci cand vor exista si finantarile pentru lucrarile de infrastructura. In schimb, nu putem cuantifica potentialul impact in cazul aparitiei unui nou val de criza. Incertitudinea ramane cuvantul cheie pentru 2013”.

De ce are nevoie mediul de afaceri: stabilitate si predictibilitate


In ceea ce priveste mediul de afaceri autohton, Aldea este de parere ca acesta are nevoie de predictibilitate si stabilitate care sa incurajeze potentialii investitori.

„Mediul de afaceri autohton are nevoie, inainte de toate, de predictibilitate si de stabilitate economico-sociala si legislativa, pentru ca situatia actuala de piata, deosebit de volatila, genereaza ezitari in randul potentialilor investitori, care evita sa inceapa proiecte noi. De aceea, consider ca este esentiala construirea unei strategii la nivel national, un master plan coerent si stabil pe termen mediu si lung, precum si un cadru legislativ stabil care sa asigure sustenabilitate investitiilor si dezvoltarii economiei”, a declarat Florian Aldea.

Infrastructura, prioritatea cimentistilor in 2013


Cresterea pretului energiei electrice, a combustibililor precum si deprecierea ratei de schimb a leului, creaza presiuni mari pe costuri, de aceea, continuarea programelor de optimizare a acestora ramane prioritate zero pentru Carpatcement.

„Volatilitatea cadrului macroeconomic, lipsa finantarii proiectelor si a creditarii la costuri atractive, intarzierile majore in plata creantelor sunt provocari cu care ne confruntam. Pe piata cimentului in acest moment un rol important il au proiectele de infrastructura. Insa, nu doar in infrastructura exista potential de crestere. Inca sunt nevoi de dezvoltare a pietei, atat pe sectorul industrial, reabilitari si amenajari rauri, cat si in sectorul energetic sau constructia de locuinte. In Romania inca exista mult spatiu unde se poate construi, nu suntem in situatia tarilor dezvoltate, care sunt nevoite sa faca demolari pentru a realiza constructii noi”, sustine CEO-ul Carpatcement.

In infrastructura isi pun sperantele si francezii de la Lafarge.

„Infrastructura va fi motorul dezvoltarii economice rapide si de succes a Romaniei. Modernizarea drumurilor si cailor ferate existente, noi kilometri de autostrazi, poduri care sa faca legatura intre comunitati si regiuni, infrastructura energetica: hidrocentrale, eoliene, etc., aeroporturi pentru acces mai usor: pe aceste lucruri s-ar putea pune accentul in sectorul constructiilor in 2013”, a declarat Sonia Artinian, CEO-ul Lafarge pentru wall-street.ro.

Carpatcement, compania producatoare de ciment afiliata grupului Heidelberg, a inregistrat in anul fiscal 2011 un profit de 33,53 milioane euro, in scadere cu 68% fata de anul precedent, potrivit informatiilor publicate de Ministerul de Finante.

De cealalta parte, cifra de afaceri a companiei s-a situat la nivelul de 192 milioane de euro.

Trebuie sa citesti si Isi revin constructiile din 2013? Ce spun cei mai mari producatori


Sursa foto: heidelbergcement.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri