Symmetrica, unul dintre cei mai mari producatori autohtoni ai pietei locale de pavele si borduri vibropresate, a raportat o crestere cu 10% a business-ului in 2012, in ciuda scaderii pietei cu un procent similar. De asemenea, compania si-a majorat cota de piata pana la 22%.
„Si in 2012 ne-am majorat cifra de afaceri, ajungand la un business de 14,6 milioane de euro, comparativ cu 13,5 milioane de euro in anul precedent. Aceasta crestere a fost sustinuta cu precadere de majorarea productiei prin inaugurarea a doua noi fabrici, la Prejmer (Brasov) si Sintereag (Bistrita)”, a declarat Sebastian Bobu, directorul executiv al Symmetrica.

Acesta a subliniat ca anul trecut compania a inregistrat si o majorare a cotei de piata, la 22%, fata de 18% in 2011. Aceasta crestere este cu atat mai importanta cu cat piata locala de profil a raportat o scadere de 10% in 2012.

Doua noi fabrici inaugurate si acoperire geografica de 80%


Dincolo de cifrele de business, printre realizarile Symmetrica se numara si inaugurarea celor doua noi fabrici, compania devenind astfel principalul producator local de pavele si borduri, cu o acoperire geografica nationala de 80%, comparativ cu 30% in 2011.

„Prin cele cinci capacitati de productie pe care le detinem la Veresti (Suceava), Podu Iloaiei (Iasi), Bolintin Vale (in apropiere de Bucuresti), Prejmer (Brasov – martie 2012) si Sintereag (Bistrita Nasaud – iulie 2012) acoperim 80% din teritoriul tarii, livrand produse la preturi competitive in Moldova, Muntenia, Dobrogea si Transilvania”, a afirmat Sebastian Bobu.

In acest moment, Symmetrica are o capacitate de productie de 11.500 m de pavele si borduri pe zi.

De asemenea, incepand din 2012, compania s-a extins si pe pietele din regiune, livrand deja primele produse in Republica Moldova. Planurile de viitor ale Symmetrica vizeaza extinderea treptata si in alte state invecinate. Astfel, in momentul de fata, compania se afla in discutii pentru semnarea de contracte in Ucraina.

Planurile de viitor ale Symmetrica


Planurile Symmetrica pentru anul in curs vizeaza mentinerea cotei de piata la nivelul celei atinse anul trecut, si, de asemenea, imbunatatirea capacitatilor logistice, pentru cresterea prezentei la nivel teritorial.

“In plus, unul dintre obiectivele pentru 2013 este acela de a realiza o cifra de afaceri asemanatoare celei de anul trecut. In conditiile economice actuale, pastrarea unui business la nivelul celui actual reprezinta o realizare pozitiva”, a mai spus Bobu.

Evolutia pietei in 2012 si estimari pentru 2013


Potrivit reprezentantului Symmetrica, instabilitatea politica, lipsa capacitatii de atragere a fondurilor private si intreruperea unor lucrari de reabilitare au fost principalii factori ce au determinat scaderea pietei de profil.

„Cu toate ca in primul semestru din 2012 am observat o crestere a pietei cu aproximativ 15 – 20% comparativ cu aceeasi perioada din 2011, a doua parte a anului a consemnat un regres puternic”, a subliniat reprezentantul companiei.

Astfel, daca in 2011 piata avea o valoare de 73,5 milioane de euro, anul trecut a ajuns la putin peste 66,3 milioane de euro.

„Si in ceea ce priveste volumul pietei de pavele si borduri am observat o scadere, insa doar de 5%. Astfel, in 2012, piata a ajuns la acelasi volum inregistrat in 2010, de 12 milioane de metri, fata de 12,5 milioane de metri in 2011”, a mai spus Sebastian Bobu.

In ceea ce priveste evolutia pietei pentru acest an, acesta a afirmat ca se asteapta la o mentinere a volumului de produse livrate la nivelul anului 2012 – aproximativ 12 milioane de metri.

In plus, din cauza majorarii costurilor la ciment si energie, anul viitor ar putea aduce si o crestere cu aproximativ 10% a pretului pe metru pentru pavele si borduri.

Principalii competitori ai Symmetrica pe piata locala sunt Semmelrock Stein+Design, Elis Pavaje si Serpocom.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri