Exporturile paralele de medicamente au atins un nivel alarmant anul trecut, intre 1,3-1,5 miliarde euro, cat jumatate din valoarea pietei romanesti de medicamente, fiind incurajate de degradarea mediului de afaceri, a declarat pentru Mediafax Dragos Damian, directorul general al Terapia Ranbaxy.
"Este o practica legitima, libera circulatie a marfurilor, dar daunatoare. Din pacate, in Romania, in afara de faptul ca preturile aprobate sunt mici, avem si problema degradarii mediului de afaceri si atunci exista o tendinta multiplicata de a scoate medicamentele la export paralel", a aratat Damian, care este si presedintele presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), relateaza Mediafax.

Majoritatea medicamentelor care fac obiectul exporturilor paralele sunt cele foarte scumpe, dar au aparut si cazul unor produse generice.
"Valoarea este foarte mare, sunt exclusiv medicamente scumpe, dar au aparut si cateva cazuri de generice in centrul si estul Europei, unde sunt cateva companii afectate de acest fenomen. Vorbim insa in proportie de 90% de medicamente scumpe", a aratat Damian.

El a precizat ca atunci cand platile vor ajunge la zi si clawback-ul se va regandi nu vor mai exista exporturi paralele.

"Atunci, de ce sa ma complic sa vand in Rusia, sa incasez la 60 de zile, cand in Romania incasez la fel", a spus Damian.

Directorul Terapia a dat exemplul Greciei, care s-a confruntat cu o situatie similara si a interzis aceste exporturi, cu notificarea prealabila a Comisiei Europene ca populatia nu mai are acces la toate medicamentele.

In 2011, piata romaneasca de medicamente a atins 2,55 miliarde euro, in crestere cu 11,5% comparativ cu 2010, potrivit datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim Romania. Pentru 2012, este estimata o crestere cu 9,3% in lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri