Producatorul rus este interesat si de privatizarea Romgaz. De asemenea, Gazprom ne va livra 50 de miliarde de metri cubi de gaz
Gazprom intentioneaza sa se implice in proiectul Nabucco privind tranzitul gazelor naturale din regiunea Marii Caspice catre Europa de Vest, a afirmat vicepresedintele companiei, Alexander Medvedev, ieri, in cadrul unei intalniri avute cu ministrul roman al Economiei, Codrut Seres, potrivit Mediafax. Producatorul rus de gaze naturale considera ca investitia necesita resurse importante de gaze si piata de desfacere.
"Ca acest proiect sa fie realizat trebuie sa fie indeplinite cel putin doua conditii, si anume existenta unor resurse de gaze si piata de desfacere pentru aceste gaze. Daca Gazprom intruneste aceste conditii, este evident ca fara noi un proiect de o asemenea anvergura nu poate fi realizat", a afirmat Medvedev.

Romania este direct interesata de realizarea proiectului, care permite interconectarea sistemului de transport de gaze naturale romanesti cu cele similare din Ungaria si Bulgaria, precum si integrarea in sistemul european. Mai mult, specialistii estimeaza ca tara noastra ar putea castiga, doar din tranzitul de gaze naturale, cateva sute de milioane de euro anual. Proiectul presupune o investitie de cinci miliarde de euro, fiecare tara fiind obligata sa participe cu un miliard de euro, indiferent de lungimea sectorului de conducta de pe teritoriul sau. Conducta Nabucco ar urma sa devina operationala la inceputul anului 2011 si va avea o capacitate de 25 miliarde de mc.

Cu aceeasi ocazie, grupul rus si-a afirmat interesul sa participe la privatizarea producatorului roman de gaze naturale, Romgaz, precum si la proiecte comune privind transportul si distributia de gaze naturale. "Suntem interesati de compania Romgaz. Suntem gata sa intram in cursa respectand regulile stabilite de Guvern. Daca va fi o licitatie vom participa la aceasta. Asteptam cu nerabdare sa fie publicate conditiile de participare", a spus Alexander Medvedev, directorul adjunct al companiei ruse.

Potrivit unei decizii a Guvernului din luna februarie, privatizarea producatorului roman de gaze naturale nu se va face printr-un investitor strategic, ci intr-un mod stabilit pe baza propunerilor consultantului ales, consortiul format din companiile Credit Suisse First Boston, Linklaters si FRAI. Mai mult, premierul preciza la inceputul anului ca modul de vanzare a Romgaz va trebuie sa se faca pe baza unor criterii care sa permita Romaniei sa beneficieze de avantajul propriilor zacaminte importante de gaze naturale. Printre companiile care si-au exprimat interesul pentru preluarea Romgaz se numara grupul petrolier ungar Mol, Gaz de France, Lukoil, Ruhrgas si Wintershall. Ministerul Economiei detine 85% din actiunile Romgaz, un pachet de 15% fiind transferate catre Fondul Proprietatea.

Rusii mizeaza pe energia nucleara

Un proiect avut in vedere de Gazprom este construirea in Romania a unei termocentrale alimentata cu gaze, care va produce atat energie electrica cat si termica, dezvoltare ce face parte din strategia companiei ruse de a realiza o integrare pe verticala in domeniul energetic atat in Romania, cat si in alte state. Un alt domeniu de interes pentru Gazprom este energia nuclearelectrica, Rusia fiind deja participanta la construirea unor centrale nucleare in Iran, Italia si alte state.

"Daca vor fi create conditiile de participare in Romania, vom fi interesati sa participam si in Romania la unele proiecte", a afirmat Medvedev. Romgaz este principalul producator de gaze naturale din Romania si detine si cele mai importante depozite de gaze la nivel national. Firma extrage anual circa 6,2 miliarde metri cubi de gaze naturale, asigurand aproximativ jumatate din productia interna, celalalt mare producator fiind Petrom. Guvernul si-a anuntat intentia de a privatiza compania Romgaz, prin vanzarea a cel putin 51% din actiunile detinute de Ministerul Economiei si Comertului.

Inca 50 mld. metri cubi de gaz rusesc

Tot ieri, reprezentantii companiilor Gazprom si Conef au semnat un contract pe o perioada de 25 ani in baza caruia firma rusa va furniza o cantitate de 50 miliarde metri cubi de gaze si care va determina, potrivit reprezentantilor companiei ruse, o scadere a pretului gazelor livrate catre consumatori.

Cu aceeasi ocazie, Gazprom a semnat un contract si cu societatea Romgaz privind infiintarea unei companii mixte pentru construirea la Roman-Margineni (judetul Neamt) a unui depozit de inmagazinare a gazelor naturale. Potrivit ministrului Economiei, Codrut Seres, parteneriatul cu Gazprom este necesar in conditiile in care productia interna de gaze este in usoara scadere, iar Rusia ar putea furniza cantitatea de doua miliarde de metri cubi de gaze necesara pentru inmagazinarile de la Roman-Margineni.

Proiectul nu este rezultatul unei idei noi. In 2003, companiile rusesti Gazexport si Stroitransgaz s-au aratat interesate de participare la construirea unui depozit de inmagazinare a gazelor naturale in acelasi loc, investitie estimata la 160 milioane dolari. "Daca acest proiect a fost amanat din diverse motive, dorinta mea este sa il incepem", a declarat Seres.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri