Aplicarea unei taxe pe veniturile inregistrate de distribuitorii de electricitate si gaze ca urmare a dereglementarii pietei va afecta semnificativ capacitatea de finantare a acestora, iar costurile ar trebui transferate consumatorilor, potrivit GDF SUEZ Energy Romania.
"Din punctul nostru de vedere, daca o astfel de taxa ar fi aplicata, costul ei ar trebui sa se reflecte in pretul final platit de consumatori sau sa conduca la o reducere semnificativa a capacitatii de investitii a companiilor de distributie de gaze si electricitate, vectori importanti de dezvoltare in Romania", a comunicat compania GDF SUEZ Energy Romania, informeaza Mediafax.

Compania, subsidiara a grupului francez GDF SUEZ, arata ca intentia Guvernului este o surpriza, intrucat companiile din piata de energie nu au fost consultate.

GDF SUEZ Energy Romania mentioneaza, de asemenea, ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a inghetat tarifele de distributie in 2009 si nu le-a mai indexat cu rata inflatiei.

Compania (fosta Distrigaz Sud) a inregistrat in 2011 o cifra de afaceri de 3,86 miliarde lei (910,8 milioane euro), in crestere cu 9%, si un profit net de 261,9 milioane lei (61,8 milioane euro), in usoara scadere.

Compania alimenteaza cu gaze naturale 1,3 milioane de clienti in Bucuresti si 18 judete, iar in 2009 a intrat si pe piata furnizarii de energie electrica pentru clientii business.

Guvernul vrea sa instituie o taxa "pe monopolul natural" din sectorul energiei electrice si al gazului metan aplicabila operatorilor de transport si distributie, impusa incepand cu luna februarie 2013 si valabila pana la sfarsitul anului 2014. Taxa va fi calculata pe fiecare MWh pentru care se factureaza serviciile de transport si distributie energie electrica si gaze naturale.

Taxa va fi de 0,45 lei/Mwh in cazul cantitatii transportate catre sistemele de distributie, de 1,25 lei/Mwh in cazul cantitatii distribuite si de 1,7 lei/Mwh in cazul cantitatii transportate numai prin sistemul de transport. De la plata taxei vor fi exceptati operatorii de distributie care presteaza acest tip de serviciu pentru mai putin de 100.000 clienti.

Statul apreciaza ca prin aplicarea acestei taxe va inregistra in acest an venituri de 257,5 milioane de lei (59,3 milioane euro), respectiv 295,7 milioane de lei (68,1 milioane euro) anul viitor, iar sumele colectate vor fi utilizate pentru asigurarea cofinantarii proiectelor de investitii finantate din fonduri europene.

Taxa va fi aplicata companiilor Transeletrica, CEZ Distributie, Enel Distributie Muntenia, Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea, E.ON Moldova Distributie, Electrica Distributie Transilvania Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Muntenia Nord, Transgaz, E.ON Gaz Distributie si Distrigaz Sud Retele.

O noua taxa va reduce investitiile in energie si gaze si va periclita privatizarile


Introducerea unei taxe pe "monopolul natural" din sectoarele electricitatii si gazelor este o "surpriza" si reprezinta o dubla taxare, iar efectul va fi scaderea investitiilor si periclitarea viitoarelor privatizari, considera Asociatia Companiilor de Utilitati din Enegie (ACUE), citata de Mediafax.

"Ne exprimam surprinderea ca operatorii pietei de energie nu au fost consultati in prealabil asupra unei astfel de intentii. In acest moment analizam consecintele unei astfel de decizii care va avea un impact semnificativ asupra capacitatii financiare a companiilor membre ACUE. Aceasta va conduce la o scadere a investitiilor in retelele de distributie si, in acelasi timp, va pune in pericol viitoarele planuri de privatizare, in special cele avute in vedere pentru privatizarea companiilor de distributie a energiei electrice", potrivit unui comunicat al asociatiei.

Guvernul vrea sa instituie o taxa "pe monopolul natural" din sectorul energiei electrice si al gazului metan aplicabila operatorilor de transport si distributie, care va fi impusa incepand cu luna februarie 2013 si valabila pana la sfarsitul anului 2014. Taxa va fi calculata pe fiecare MWh pentru care se factureaza serviciile de transport si distributie energie electrica si gaze naturale.

Taxa va fi de 0,45 lei/Mwh in cazul cantitatii transportate catre sistemele de distributie, de 1,25 lei/Mwh in cazul cantitiatii distribuite si de 1,7 lei/Mwh in cazul cantitatii transportate numai prin sistemul de transport. De la plata taxei vor fi exceptati operatorii de distributie care presteaza acest tip de serviciu pentru mai putin de 100.000 clienti.

Introducerea acestei taxe are ca scop impozitarea veniturilor suplimentare pe care companiile din energie si gaze le vor obtine ca urmare a dereglementarii pietelor de profil.

Potrivit ACUE, Guvernul pleaca de la o premisa gresita considerand ca distribuitorii de gaze si energie vor obtine venituri mai mari in urma renuntarii treptate la preturile reglementate, castigurile apartinand producatorilor.

"Ideea introducerii unei astfel de taxe pentru distribuitori are la baza o premisa gresita, deoarece tarifele de distributie sunt tarife reglementate. In acest sens nu se poate vorbi de profituri conjuncturale, dat fiind faptul ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), ca institutie a statului, are in atributii controlul costurilor activitatii de distributie. Ca urmare, operatorii din sector, indiferent ca activeaza in industria gazelor naturale sau in domeniul energiei electrice, nu au cum sa beneficieze de venituri suplimentare din activitatea de distributie ca urmare a liberalizarii pietei. Astfel de profituri conjuncturale pot fi, eventual, obtinute de producatori, in anumite conditii", potrivit comunicatului.

ACUE arata ca aceasta taxa ar insemna o dubla taxare, avand in vedere ca toti distribuitorii de gaze si energie au semnat cu statul roman contracte de concesiune a activitatii, in baza carora statul incaseaza redevente.

"In consecinta, se poate considera ca distribuitorii de energie electrica si gaze naturale ar urma sa fie supusi unei duble taxari, atat prin plata redeventelor, cat si prin aplicarea noii taxe pe care Guvernul intentioneaza sa o introduca", mentioneaza ACUE.

Pe de alta parte, ANRE a inghetat tarifele de distributie in 2009 si nu le-a mai indexat cu rata inflatiei, efectul fiind reducerea semnificativa a veniturilor companiilor.

Statul apreciaza ca prin aplicarea acestei taxe va inregistra in acest an venituri de 257,5 milioane de lei (59,3 milioane euro), respectiv 295,7 milioane de lei (68,1 milioane euro) anul viitor, iar sumele colectate vor fi utilizate pentru asigurarea cofinantarii proiectelor de investitii finantate din fonduri europene.

Taxa va fi aplicata companiilor Transeletrica, CEZ Distributie, Enel Distributie Muntenia, Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea, E.ON Moldova Distributie, Electrica Distributie Transilvania Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Muntenia Nord, Transgaz, E.ON Gaz Distributie si Distrigaz Sud Retele.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri