Romania are o pozitie geostrategica favorabila si un potential imens de crestere. Auzim foarte des aceasta fraza, desi uneori pare a fi doar desprinsa din teoriile macroeconomice. Insa, israelienii de la Maman Group cred in tara noastra si au gasit aici business-ul perfect in care sa investeasca, vizand o dezvoltare in regiune si o deschidere spre estul Europei. Opher Linchevski, CEO-ul Maman Group, a povestit pentru wall-street.ro ce planuri are holdingul dupa preluarea pachetului majoritar din IBT.
Opher Linchevski (foto) nu este la prima sa intalnire cu Romania. Din 2007 pana in 2010 a fost CEO-ul Afi Europe, dezvoltatorul mall-ului bucurestean Afi Palace Cotroceni, deschis in toamna anului 2009. “In Romania ma simt ca acasa. Suntem foarte apropiati ca si cultura, dar si geografic si multe companii din Israel sunt prezente in Romania”, explica seful Maman Group.

La finalul anului trecut, holding-ul Maman, parte a grupului Taavura, controlat de una din cele mai bogate familii din Israel, a cumparat pachetul majoritar al International Business Transport (IBT), o companie locala specializata in solutii de logistica.
In acelasi timp, Maman este cel mai mare grup de logistica si transporturi din Israel, detinand peste 69% din piata. “Economia este prea mica sa mai creasca si detinem monopol in anumite zone, asa ca trebuie sa cautam oportunitati in afara tarii”, explica Linceveski.

Extinderea a inceput acum 2 ani, in doua directii: Europa si Asia. Pana acum, operatiunile europene au fost concentrate in Vest si Centru, dar zona Balcanilor a prezentat dintotdeauna interes.

“IBT are cativa parametri extraordinari: clientii perfecti, stabili, recunoscuti sip e termen lung, un management foarte bun si cifre pe masura. Am cautat o companie care sa fi crescut in timpul crizei, lucru deloc simplu, si IBT a facut profit in fiecare an. De asemenea, fiind un furnizor de servicii, managementul este esential. Nu am fi facut tranzactia daca managementul actual nu ar fi ramas”, mai spune CEO-ul grupului Israelian.

Marian Martin, fondatorul IBT, va ramane in conducerea companiei pentru urmatorii 5 ani, detinand si pachetul minoritar de 35% din actiuni.
“Business-ul este foarte flexibil, este bazat pe reputatii si toate investitile s-au facut in servicii si marketing. Ne place acest model, dar vom aduce si alte arii de expertiza si tipuri de servicii pe care le avem si care necesita investitii, inclusiv cumpararea de active”, spune Linchevski.

Mai mult decat atat, achizitia IBT va inseamna si o punte de extindere a companiei in zona estica a Europei.

“Romania este cel mai important jucator din Balcani, are o pozitie geografica foarte buna. Si cresterea vine din Est, asa ca trebui sa mergem in aceeasi directie cu piata. Orice dezvoltare in regiune se va face prin IBT, vizam Comunitatea Statelor Independente sau Rusia”, a mai spus seful grupului Maman.

Acesta spune ca nu au fost deloc influentati de instabilitatea politica din Romania, de anul trecut si, chiar daca exista legaturi cu Guvernul, nu a fost un criteriu.

Iar cat priveste criza financiara…a scos la iveala oportunitati. “Acum este momentul potrivit sa investim, nu in plin boom”, a conchis Linchevski.

Cu doar cateva zile inainte de Craciun, o tranzactie interesanta se incheia cu succes. Compania israeliana Maman, parte a gigantului Taavura, intra pe piata romaneasca de logistica prin achizitia a 65% din International Business Transport, o companie locala cu afaceri de 13 de milioane de euro, renumita in industrie pentru servicii de calitate si oameni profesionisti.

Discretul om de afaceri Marian Martin a acceptat sa vorbeasca despre compania fondata in 1994, pe care a vandut-o acum israelienilor cu planuri marete. Povesteste cu multa pasiune despre afacerea sa, despre modelul de business si despre proiectele de viitor, dar prefera sa ramana in spatele cortinei, fara sa apara macar cu o fotografie.

Sursa foto: Facebook: Pagina AFI Palace Cotroceni

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri