Planul de reorganizare al Servtrans Invest, unul din cei mai mari transportatori feroviari de marfa, a fost aprobat de catre creditori saptamana trecuta. Cum va arata reorganizarea societatii?
Planul prevede plata integrala a creantelor garantate si salariale si defavorizarea cu 85 % a creantelor chirografare. Planul se intinde pe o perioada de 3 ani de zile, interval de timp in care se vor face distribuiri catre creditori in suma de 33 milioane lei, in 12 transe trimestriale. In eventualitatea in care creditorii ar fi respins planul de peorganizare, societatea ar fi intrat in faliment. Intr-un atare scenariu, creditorii chirografari ar fi recuperat doar 3,66 % din sumele inscrise la masa credala, a anuntat Euro Insol, administratorul judiciar al companiei.

Compania a intrat in insolventa in vara lui 2011. Peste 100 de creditori au revendicat creante in valoare de 371 milionae lei, insa au fost admise creante de 175 mil. lei. Toate contestatiile creditorilor nemultumiti au fost respinse, astfel ca in noiembrie 2012 a fost afisat tabelul definitiv al creantelor care prevede obligatii de plata in sarcina debitoarei de 175 milioane lei.

Cei mai importanti creditori sunt Banca Transilvania, OTP Bank, BCR Leasing, Touax Rail Limited, CFR SA, Trans Expedition Feroviar, Meva SA, Romvag SA, Chimpet Industrial.

Servtrans a fost cumparata in timpul procedurii de insolventa de Grampet Services. Astfel, daca la momentul deschiderii procedurii, societatea facea parte din grupul IRS alaturi de ICIM SA, Romvag SA, Meva SA, Astra Vagoane SA, SIRV Marasesti SA, toate in insolventa in prezent, la data de 10 noiembrie 2011, Grampet Services SA a notificat Consiliul Concurentei privind cumpararea unui numar de 186.667 actiuni, reprezentand 99,99 % din capitalul social al Servtrans. In martie 2012 Consililul a autorizat operatiunea de concentrare economica.

Servtrans este al treilea operator de transport feroviar din Romania cu o cota de piata de 8 %, dupa GFR SA cu o cota de piata de 30 % si CFR Marfa SA cu o cota de piata de 47 %. Servtrans opereaza cu 1.350 de vagoane si 64 de locomotive cu care transporta anual peste 3 milioane tone marfuri. Principalii clienti ai societatii sunt: Arcelor Mittal Galati, Holchim Romania SA, CET Govora, Electrocarbon, Elsid, Compania Nationala a Uraniului, Tinmar.

In 2010, cu un an anterior deschiderii procedurii, societatea a inregistrat o pierdere de 36 milioane de lei, identica cu pierderea inregistrata in 2009.

In 2011 societatea a incheiat anul cu un profit de 758.000 lei, desi cifra de afaceri a fost mai mica decat cea inregistrata in 2010 cu 25 milioane lei.

In aceasta perioada au fost denuntate 22 de contracte comerciale la care tarifele de transport erau sub pretul de cost, au fost reduse cheltuielile de exploatare si disponibilizati 363 de salariati.

Servtrans a reusit sa incheie si anul 2012 cu un profit de 926.000 lei la o cifra de afaceri de doar 85 milioane lei.

Planul de reorganizare prevede dublarea cifrei de afaceri pana in anul 2015 si obtinerea unei EBITDA in crestere de la 5 milioane lei in 2013, la 9 milioane lei in 2014 si la 11 milioane lei in 2015.








Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri