Reprezentantii Ministerului de Finante vor verifica in ce domenii isi desfasoara activitatea firmele cu afaceri de sub 65.000 euro, care vor plati impozit pe venit, o varianta fiind stabilirea impozitului forfetar in functie de activitate, a declarat Dan Manolescu, secretar de stat in institutie, citat de Mediafax.
"S-a tot discutat de impozitul forfetar. Poate fi o varianta de a calibra acest impozit forfetar in functie de domeniile de activitate. Dar daca noi nu stim cati agenti economici avem si in ce domenii de activitate functioneaza, nu putem determina modalitatea in care acest impozit forfetar trebuie asezat", a afirmat Manolescu la o conferinta organizata de Ziarul Financiar si Pricewaterhouse Coopers.

El a explicat rationamentul pentru care Guvernul a decis sa reduca plafonul pentru impozitul pe venit al microintreprinderilor de la 100.000 de euro la 65.000 de euro, respectiv acesta trebuia fie egalizat cu plafonul stabilit pentru TVA, de 65.000 euro.

"Exista pana acum doua saptamani urmatoarea problema: am avut plafon de TVA la 35.000 de euro. S-a dorit de catre mediul de afaceri o simplificare a sistemului de raportare contabila si a sistemului de contabilitate pentru contribuabilii care realizeaza o cifra de afaceri de 35.000 de euro ca sa existe o egalizare. S-a facut acest lucru. In vara anului trecut s-a negociat cu Comisia de TVA ca plafonul sa fie majorat la 65.000 de euro si a fost majorat, dar a ramas reglementarea contabila in urma la 35.000 de euro. Aveam plafon la microintreprinderi de 100.000 de euro. Mai era din 2001, de cand s-a introdus impozitul pe profit la microintreprinderi. Si ramasesera aceste discrepante pentru agentii economici care se considera ca sunt pana la un anumit nivel de cifra de afaceri, dar care in realitate, lipsind o uniformizare, aveau tot felul de probleme in a beneficia de aceste simplificari care se promovasera in interesul lor. Prin urmare, acest plafon s-a redus la 65.000 de euro pentru a avea acelasi plafon ca la TVA", a afirmat Manolescu.

El a aratat ca plafonul de TVA nu a putut fi urcat la 100.000 de euro intrucat a fost negociat cu Comisia Europeana.

Autoritatile au inceput deja demersurile sa modifice reglementarile in ceea ce priveste raportarea contabila, pentru a ridica plafonul de 35.000 de euro la 65.000 de euro.

Manolescu a spus ca aceasta masura obligatorie de impunere pe venit pentru toate firmele care au venituri maxime de 65.000 euro nu reprezinta un impozit minim.

Pe de alta parte, secretarul de stat a mentionat ca asa cum este impozitul pe microintreprinderi in Romania nu corespunde in totalitate cu ceea ce se intampla in Uniunea Europeana. Autoritatile romane trebuie sa identifice cum pot corela situatia locala cu cea europeana, dar sa si stimuleze micul intreprinzator in activitatea sa.

Potrivit reprezentantilor intreprinzatorilor mici si mijlocii, amplasarea afacerii, vadul comercial si indicele de sezonalitate vor fi cateva dintre criteriile analizate pentru stabilirea impozitului forfetar, care se va aplica ca procent dintr-un venit standard pentru fiecare domeniu.

Ministrul delegat pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, Maria Grapini, a declarat la 11 ianuarie ca impozitul forfetar s-ar putea aplica din semestrul al doilea al acestui an, daca studiul privind impactul masurii va fi finalizat in primul trimestru. Conform lui Grapini, consilierii ministerului stabilesc numarul de restaurante, pensiuni, baruri si alte structuri care vor intra sub incidenta impozitului.

Grapini a anuntat la inceputul lunii ca, daca se va aplica, impozitul forfetar va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de infrumusetare sau spalatorii auto, cuantumul urmand sa fie stabilit dupa discutii cu patronatele de profil.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri