Guvernul intentioneaza sa majoreze nivelul redeventelor percepute producatorilor de petrol si gaze mai devreme de anul 2015, a declarat premierul Victor Ponta, aflat la Viena, precizand ca va discuta, joi, pe aceasta tema cu cu managerul general al OMV, proprietarul companiei Petrom.
"Este intentia noastra nu doar de a creste redeventele, lucru care este posibil din 2014, dar inclusiv daca gasim o solutie ca aceasta crestere sa se aplice mai repede decat era prevazut in contractul de privatizare (al Petrom - n.r.), dar asta trebuie negociat. Trebuie sa vedem, din punctul de vedere al veniturilor bugetare, care este solutia incepand cu 2014 si cum facem pe de-o parte sa incurajam in continuare investitiile in energie, nu doar ale OMV, ci ale tuturor celorlalte companii, si pe de alta parte sa avem si incasari bugetare pentru a sustine programele economice, sociale si de investitii", a spus Ponta (foto), aflat la Viena.

Companiile care produc petrol si gaze naturale platesc in prezent redevente cuprinse 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi. Aceste niveluri ale redeventelor au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV, scrie Mediafax.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat recent ca este necesar ca redeventele pentru productia de petrol si gaze sa creasca si sa ajunga la nivelul din Uniunea Europeana, "undeva la 20-30%, cel putin".

La sfarsitul anului trecut, directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat ca OMV Petrom si Guvernul au inceput de cateva luni discutiile privind redeventele pentru petrol si gaze, dar deocamdata sunt analizate doar "principiile" privind impactul unui nou nivel al taxelor asupra companiei si economiei.

In mai 2012,Daniel Chitoiu, atunci ministru al Economiei, declara ca nivelul redeventelor platite de companiile care au in concesiune perimetre de explorare si exploatare a petrolului si gazelor naturale nu va fi modificat pana in 2015.

Bugetul de stat incaseaza anual redevente miniere si petroliere care se cifreaza in jurul sumei de un miliard de lei.

Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.

Productia de gaze este asigurata in proportii aproape egale de Romgaz si OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage titei, avand acest drept prin contractul de privatizare catre grupul austriac OMV, in 2004.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri