“Vom asista si in 2013 la diminuarea sumelor de bani pe care consumatorii le au la dispozitie pentru consum. Anul 2013 va fi unul si mai dificil, iar industria noastra va fi fortata la maxim, pe fondul unei puteri de cumparare reduse, si a unui mediu de afaceri slabit”, spune Soneriu.

In aceste conditii, pentru industria carnii se pot lua in calcul doua scenarii, respectiv de stagnare sau de accentuare a problemelor cu care producatorii se confrunta inca de la inceputul crizei.

“In cel mai bun caz vom vedea o stagnare a pietii la nivelul actual, dar cu siguranta tendinta va fi in continuare spre produsele mai ieftine. Cred ca in urmatoarea perioada vom asista la o presiune din ce in ce mai mare a producatorilor de carne si preparate din carne de a iesi pe piete comunitare”, mai spune seful Carmolimp.

Iesirea pe pietele externe va fi o oportunitate insa doar pentru producatorii care au capacitate financiara pentru a face investitii in modernizarea si adaptarea capacitatilor de productie la standardele din Uniunea Europeana.

Citeste si:

“In lipsa surselor de finantare, vor fi producatori care nu vor putea sa se extinda sau sa suporte eventualele cresteri de preturi la materiile prime, astfel ca anul 2013 ar putea insemna iesirea lor de pe piata”, a adaugat Soneriu.

Carmolimp este unul din cei mai mari producatori si distribuitori de carne In prezent, opereaza un numar de 50 magazine proprii si peste 60 de unitati in sistem franciza.